Proletarisch internationalisme tegen verwarring over vluchtelingen en gesol met migranten – deel 1

Het begrip en het hartverwarmende welkom dat veel mensen in Nederland de binnenstromende vluchtelingen brachten is in de media naar de achtergrond geschoven. Nu overheersen de beelden van rellen tegen gemeentelijke plannen voor asielzoekerscentra. Het inzicht dat vluchtelingen met levensgevaar aan vreselijke oorlogen en terreur (Syrië, Irak, Afghanistan, Somalië, Eritrea) proberen te ontsnappen, lijkt verdwenen.

Wanneer inzicht niet wordt verdiept, gaat het achteruit. 
Met name is niet helder hoe zowel kleine als grote imperialistische staten, inclusief Nederland, de oorlogen in het Midden-Oosten en Afrika aanwakkeren, en daarmee zelf de vluchtelingenstroom veroorzaken. We verwijzen naar volgend artikel: Over de imperialistische rivaliteiten rond Syrië en Irak.

In de media wordt ruim baan wordt gegeven aan grotendeels ongefundeerde emoties van angst, gevoed door jarenlange campagnes tegen Moslims. De vreemdelingenhaat van rechts wordt aangevuld door links dat de arbeiders die zich door vreemdelingenhaat laten meeslepen beschuldigt van ‘fascisme’. Daarmee wordt voorbij gegaan aan de handige manoeuvres van de VVD-PvdA regering om migranten van gemeente tot gemeente te schuiven en zo een sfeer te scheppen van ‘zie je wel, niemand wil vluchtelingen’. Maar de vluchtelingen blijven en het zijn arbeidsmigranten. Voor een beter begrip van de betekenis van arbeidsmigratie in het kapitalisme verwijzen we naar twee artikelen die ingaan op enkele opvallende parallellen tussen Noord-Amerika en Europa: Immigratie en arbeidersbeweging deel 1 en deel 2.

Proletarisch internationalisme tegen verwarring over vluchtelingen en gesol met migranten – deel 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s