Proletarisch internationalisme tegen verwarring over vluchtelingen en gesol met migranten – deel 2 – het voorbeeld Ede

In vervolg op deel 1 plaats ik hier een mooi voorbeeld van solidariteit van arbeiders met vluchtelingen en werkloze arbeiders. Ik bedoel het aanbod van medewerkers van het zwembad in Ede om op Eerste Kerstdag gratis te werken. Op die manier zou het zwembad  op Eerste Kerstdag open kunnen voor klanten van de Voedselbank en vluchtelingen in de noodopvang te Ede.

syrian-children-refugee-camp
Syrische kinderen in een ‘opvang ter plekke’ zoals VVD en PvdA dat willen

Daarop verscheen in een plaatselijke krant een ingezonden brief van iemand die beweert in Lunteren te wonen, een plattelandsdorp vlakbij Ede met een deels conservatieve bevolking. Deze brief is geïnspireerd door de campagnes tegen vluchtelingen. Zogenaamd verontrust over de ‘ontwikkelingen’ omtrent de vluchtelingen, het ‘afbrokkelen van het draagvlak bij de burgers’ voorspelt de brief ‘ongeregeldheden zoals deze in Geldermalsen hebben plaatsgevonden’. Er verschijnen vele van dit soort van haat en verdeling binnen de arbeidersklasse zaaiende oproepen in de vorm van ‘bezorgde’ brieven, columns en blogs.

Het COA heeft ‘na overleg met diverse instanties’ deze brief onmiddellijk aangegrepen om het gratis zwempartijtje voor asielzoekers en werkloze arbeiders af te blazen. Proletarische solidariteit wordt niet op prijs gesteld door de staat!

Overigens zeggen de burgemeester en de plaatselijke politie van Ede dat met hen geen overleg is geweest. Let wel, Ede is deels een stad van industriearbeiders en arbeidsmigranten van Molukse en later Marokkaanse oorsprong.

Op twitter heeft de ingezonden brief en de actie van het COA veel verontwaardiging opgeroepen.

 

Proletarisch internationalisme tegen verwarring over vluchtelingen en gesol met migranten – deel 2 – het voorbeeld Ede

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s