F-16’S NAAR SYRIË DÈ OPLOSSING

Dè oplossing voor oorlogen, crisis, terreur, vluchtelingen,
verdere achteruitgang van lonen, uitkeringen en sociale voorzieningen?

Onderhandelingen die zouden moeten leiden tot vrede in Syrië worden bemoeilijk door onderlinge tegenstellingen:

 • de rebellen willen dat Rusland en de Syrische regering stoppen met hun gebieden te bombarderen
 • Rusland wil dat de Koerden ook aan tafel zitten
 • Turkije wil niet deelnemen als de Koerden mee mogen onderhandelen
 • de Syrische regering wil niet aan tafel met ‘radicale’ groeperingen en wil niet toegeven aan de oppositie
 • Saoedi-Arabië steunt de rebellen in hun eis dat eerst de bombardementen stoppen
 • de USA zetten steun aan de rebellen stop als die niet komen opdagen.

Al deze staten hebben hun eigen belangen. Ze gedragen zich als boevenbendes die elkaar proberen te beroven. Het zijn net een groepje ruziënde  kleuters, tot de tanden toe bewapend. Alle vechten ze om hun macht over anderen. Rusland vecht voor het terugveroveren van zijn rol op het wereldtoneel. Daarom wil het meer invloed op Oost-Europa en behoud van zijn greep op haar vaak Turks-sprekende en Islamistische gebieden. Turkije aast op zijn beurt op deze gebieden in zijn droom om het Ottomaanse Rijk te herstellen. De USA zien in dat streven van haar NAVO-bondgenoot Turkije een manier om Rusland terug te drijven richting poolcirkel. In dit spel mogen de fundamentalistische ayatolla’s van Iran nu ook meedoen met de USA. Om diezelfde reden bombardeert Turkije in Syrië massaal de Koerden en niet IS, terwijl de USA dit slechts mondjesmaat doet, zogenaamd om geen burgers te treffen. Dat karwei mogen de Nederlandse F-16’s nu opknappen!

Om een ‘vrede’ in Syrië in hun voordeel af te dwingen en iedereen te laten zien dat zij nog steeds de politie-agent van de wereld zijn, hebben de USA aangekondigd dat de definitieve militaire oplossing is voorbereid. Dit kunnen allesverwoestende bombardementen zijn, waarbij niet uitgesloten is dat nucleaire wapens, biologische of chemische wapens worden ingezet. Laten we niet vergeten dat de ‘vrede’ voor het imperialisme is:

 • De vrede van miljoenen slachtoffers op het slagveld: de woonwijken van de burgerbevolking.
 • Vrede is voorbereiding op nog grotere oorlogen met nog meer slachtoffers, waarin verdere gebieden van het Midden- Oosten en Europa worden betrokken.
 • Kortom de Derde Wereldoorlog zodra de belangrijkste landen zich hebben gegroepeerd in twee tegenover elkaar staande blokken.

 De weg naar een Derde Wereldoorlog is echter geblokkeerd sinds in 1968 en in de jaren daarna de arbeidersstrijd weer opkwam buiten de vakbonden om, en met lak aan de zogenaamde arbeiderspartijen. Het is waar: de zelfstandige strijd voor eigen arbeidersbelangen – zoals lonen en arbeidsomstandigheden – is teruggelopen. Maar de arbeidersklasse in de Verenigde Staten en in Europa is niet bereid om zich achter ‘eigen land en volk’ te scharen en de gevolgen van een langdurige wereldoorlog zonder strijd te aanvaarden: opjagen van het arbeidstempo, achteruitgang van lonen, uitkeringen en sociale voorzieningen.

Het kapitaal heeft aldus nog niet alle voorwaarden geschapen voor haar Eindoplossing van de crisis, de totale oorlog, de wereldoorlog. Met de economische crisis die sinds 2008 weer in alle hevigheid de kop op stak, heeft het staatskapitalisme meer geld dan ooit ‘geïnvesteerd’ in de ontwikkeling van nieuwe wapens, van de JSF tot drones, en van cyberwarfare tot het digitaal in de gaten houden van alles en iedereen. Zowel supermachten als de kleinere spelers, zoals de verschillende terreurregimes in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kunnen niet ‘investeren’ in ‘eigen volk’, laat staan in de ‘eigen’ arbeiders door hen tegelijkertijd uit te buiten en de vruchten laten plukken van hun arbeid. De Sovjet-Unie kon dat niet, Poetins Rusland kan dat evenmin, en ook de ‘Communistische’ partij van China – deze gruwelijke baas van de werkplaats van de wereld – kan dat evenmin als de oudste kapitalistische staten van Amerika en van Europa dat kunnen.

De bevolkingen in de Arabisch sprekende en moslimlanden zijn ernstig getroffen door de stijging van de voedselprijzen en de bezuinigingsmaatregelen die volgen op de dalende oliepriizen. Daaruit ontwikkelt zich sporadisch arbeidersstrijd, zoals het recente werklozenoproer in de Tunesische steden. Maar over het algemeen verdrinken de arbeiders aan de rafelranden van het kapitalisme in de massa van de overgrote meerderheid van de bevolking die vatbaar is voor allerlei varianten van Islamitische ‘anti-Amerikaanse’ ideologie. De verergering van de oorlogen en de crisis die we nu zien heeft net zulke ernstige gevolgen als een Derde Wereldoorlog:

 • Nog meer strijders voor de Jihad en Europa wordt het doelwit van terroristische aanslagen, ook van jonge Moslims die murw gemaakt zijn door werkloosheid, discriminatie en anti-Islam campagnes (dank aan Wilders).
 • Wie geen toekomst meer zien in ‘eigen land’ vertrekken als ’economische’ vluchtelingen.
 • Wie niet voor de terroristische bendes willen vechten, worden oorlogsvluchtelingen.

Kortom de vluchtelingen blijven komen!

Het bombarderen van Syrië, zal de problemen niet oplossen maar nog meer verergeren. Tegelijk komen in Nederland met pistoolmitrailleurs bewapende agenten op straat en F-16’s op Schiphol.

 • Arbeiders, of je nog in loondienst bent of niet, of ZZP-er, of je nu hoog- of laagopgeleid bent, laten we ons realiseren dat de crisis en oorlogen van het kapitalisme de oorzaken zijn van de ’vluchtelingen’-kwestie.
 • We leven op aarde in één wereld waarin de arbeiders van alle regio in de wurggreep van het kapitaal, de staten, terreur en terrorisme worden gehouden.
 • Laten we onze strijd voor onze eigen arbeidersbelangen uitbreiden tot de strijd van de enige klasse die goederen en diensten kan produceren voor het voldoen aan de menselijke behoeften.

27-1-2016

Dit artikel mag in zijn geheel worden overgenomen met vermelding van de bron:

https://arbeidersstemmen.wordpress.com/f-16s-naar-syrie-de-oplossing/

Interessant? Verspreid deze tekst (klik op F16vouwblad) verder per mail, Facebook of in print.

 

F-16’S NAAR SYRIË DÈ OPLOSSING

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s