India: Zelfstandige strijd van arbeiders bij Tata Motors, Sanand – Gujarat

De staking bij Tata Motors India vertoont overeenkomsten met de stakingen in China en Turkije waarover we eerder berichtten. Overal maakt de vakbeweging zich op om de strijd te beëindigen door de arbeiders te verdelen. We vertalen hier een artikel verschenen op Libcom dat we voorzien hebben van voetnoten met nadere uitleg.

TatNanoStrike

Tata Motors opende  in 2010 een fabriek in Sanand, Gujarat (1). Deze fabriek heeft dagelijks meer dan 2000 mensen in dienst, waarvan ongeveer 430 permanent, en de rest onder tijdelijk contract, als leerling of als stagiaire. Werknemers in vaste dienst verdienen Rs.12.500 per maand. Het minimumloon in Gujarat is tussen de Rs.7000 en Rs.8000 per maand voor ongeschoolde respectievelijk geschoolde arbeiders (2). De fabriek produceert de Tata Nano auto (3), een minimalistische auto die in grote aantallen wordt geproduceerd door Tata Motors (4).

Eerder in februari werden twee arbeiders geschorst door het bedrijf op grond van gebrek aan discipline. Kort daarop werden 26 arbeiders geschorst nadat ze nieuwe voertuigen hadden beschadigd en personeel van de onderneming in de fabriek zich door hen bedreigd voelde. Op 22 februari 2016, gingen 422 werknemers met een vast contract in staking voor de eisen:

  • opheffen van de schorsing van 28 werknemers;
  • toelating van een vakbond;
  • loonsverhogingen.

Op 2 maart verklaarde het Ministerie van Arbeid van Gujarat de staking onwettig, wat het bedrijf het wettelijke recht gaf de stakers te ontslaan, en in ieder geval vervalt de plicht voor het bedrijf om stakers uit te betalen.

Op 5 maart hadden ongeveer 40 arbeiders het werk hervat, en de overige 382 arbeiders besloten door te gaan met de staking. Na herhaalde gesprekken weigerde het bedrijf de schorsing van werknemers op te heffen. De arbeiders probeerden door  een rechtszaak herroeping te krijgen van het besluit van het Ministerie van Arbeid om de staking onwettig te verklaren. Het bedrijf ging ook naar de rechter, namelijk om een verbod te eisen van agitatie door arbeiders.

Op 12 maart, spraken 22 organisaties hun uitgebreide steun uit aan de werknemers, waaronder vakbonden, maatschappelijke organisaties, een boerenorganisatie, enzovoort. Meer wijsheid zou binnenkort te verwachten zijn aangezien een vakbondsvertegenwoordiger heeft gesuggereerd Hardik Patel en Kanhaiya Kumar (5) te hulp te roepen en om “beroering te brengen in de hele deelstaat (Gujara)” als de werknemers niet hun recht zouden krijgen.

Punten tot nadenken

Veel nieuwsmedia en andere informatiebronnen, met inbegrip van zogenaamd pro-arbeidersstemmen, hebben het offensief van de arbeiders binnen de fabriek verzwegen. Deze offensieve strijd, noch de onderdrukking ervan, is niet nieuw. Enkele voorbeelden in de recente periode zijn de ervaringen in de regio Delhi NCR (6):

  • in February 2015 bij Udyog Vihar (7),
  • Orient Craft in Gurgaon (8),
  • Dhruv Global te Faridabad (9).
  • Een beetje verder terug, in 2012, zijn gespannen relaties in de auto-sector in de openbaarheid gekomen bij Maruti Suzuki Manesar (10).

Deze gespannen relaties worden gebagatelliseerd door de vakbonden en andere vertegenwoordigers, met praatjes over het handhaven van “goede arbeidsverhoudingen” via het verlenen van werknemersrechten aan de vaste werknemers (waarmee ze dus 80 tot 90 procent van de werknemers – tijdelijke krachten – in de steek laten).

In het geval van Tata Motors te Sanand, heeft het bedrijf de eisen van de werknemers om een vakbond te vormen al verwelkomd . Deze gretigheid om de vakbond binnen te halen hebben we ook in Delhi NCR (6) gezien in de afgelopen jaren. Daarvan zijn ASTI Electronics (11) en Munjal Kiriyu (12) slechts twee van meerdere gevallen. In beide gevallen was een waargenomen trend dat de betrekkingen tussen de vaste en de tijdelijke werknemers zeer hecht waren voordat vakbonden werden gevormd. De vorming van een vakbond rakelt de verschillen op tussen tussen deze twee categorieën arbeiders. Het bedrijf ziet de vakbond als een mogelijkheid om grip te krijgen op de arbeidersstrijd. We moeten hier er aan herinneren dat de arbeiders op de thee-plantage van Munnar vakbondsleiders en politici van elke richting hebben geweigerd en zelfs weggejaagd. Dit was een uiting van de zelfstandige strijd van de arbeiders tegen elke politiek van bemiddeling.

Het verschil dat de vakbond maakt is al te zien in Sanand. De vaste werknemers staken niet en de productie in de fabriek wordt verder gedaan door uitzendkrachten. De multinational (Tata) heeft weer de overhand. Het Ministerie van Arbeid verbiedt de staking. De Rechtbanken leggen demonstrerende arbeiders beperkingen op. De uitputting als gevolg van de staking wordt zichtbaar in de werkhervatting van sommige arbeiders. Werknemers zien niets anders als oplossing dan het te hulp roepen vakbonden en allerlei soorten kontenlikkers.

Berichten in de media suggereren ook dat, afgezien van de meer dan 2000 arbeiders in de fabriek Tata Motors, er nog ongeveer 5000 werknemers in dienst zijn op het industrieterrein voor toeleveranciers van onderdelen aan de Sanand fabriek. De stakende arbeiders in Sanand kunnen daarvan gebruik maken door zich af te vragen of hun kracht ligt in degenen die zich opwerpen als hun nieuwe vertegenwoordigers, of in andere arbeiders.

Alle hier vermelde feiten over de onrust in Sanand zijn afkomstig uit nieuwsberichten in de volgende bladen: Business Standard, Livemint, Indian Express, DNA, Economic Times. Over diverse andere strijd in Delhi NCR zie een artikel door AngryWorkersWorld op https://libcom.org/blog/struggles-‘make-india’ -–-series-factory-riots-occupations- wildcat-strikes-delhi’s-industria

(1) De Indiase deelstaat Gujarat maakt deel uit van de NCR-regio. Zie verder noot (6).

(2) Werknemers in vaste dienst verdienen volgens de wisselkoers van 16-3-2016 Rs.12.500 per maand = €167,50. Het minimumloon in Gujarat van Rs.7000 voor ongeschoolde arbeiders = €93,80. Het minimumloon in Gujarat van Rs.8000 per maand voor geschoolde arbeiders = €107,20.

(3) De Tata Nano is een auto die geproduceerd wordt door het Indiase bedrijf Tata. De auto wordt ook wel “People’s Car” genoemd, omdat de lage aanschafprijs het bezit van een auto voor veel Indiërs mogelijk maakt. Het is een van de kleinste vierdeursauto’s ooit. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tata_Nano

(4) Tata Group is een Indiaas industrieel conglomeraat. De producten strekken zich uit over zeven uiteenlopende branches en hebben daarin 96 onderdelen. De bedrijven zijn actief in meer dan 80 landen en op basis van de omzet is Tata Group het grootste private conglomeraat van India. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tata_Group

(5) Volgens Ahmedabad Mirror is Kanhaiya Kumar voorzitter van de JNSU, een organisatie die in het afgelopen jaar met gewelddadige demonstraties is opgekomen  voor meer rechten voor de leden van de Patidar-kaste. Hardik Patel is leider van de PAAS die eveneens opkomt voor de Patidar-kaste. De Ahmedabad Mirror meldt dat de stakers hebben gedreigd maandag 14 maart over te gaan tot straatdemonstraties voor het Belastingkantoor en een wegblokkade, waaraan deelnemers van beide genoemde organisaties zouden deelnemen. In hetzelfde artikel wordt gemeld dat de werknemers een vakbond hebben gevormd die ze wettelijk willen laten erkennen.
http://www.ahmedabadmirror.com/ahmedabad/others/Kanhaiya-Kumar-Hardik-Patel-new-face-of-agitation/articleshow/51375399.cms

(6) De National Capital Region (NCR) in India is de aanduiding voor de agglomeratie / het grootstedelijk gebied dat het gehele Nationaal Hoofdstedelijk Territorium van Delhi omvat, dus New Delhi, evenals stedelijke gebieden eromheen in buurlanden van Haryana, Uttar Pradesh en Rajasthan. NCR is in India’s de grootste en één van ’s werelds grootste agglomeraties met een bevolking van meer dan 47.000.000 volgens de 2011 Census. Alle gebieden van NCR samen genereerden $128.900.000.000 in 2011-12, overeenkomend met 7,5 procent van het Indiase BNP.  https://en.wikipedia.org/wiki/National_Capital_Region_(India)

(7) Een industrieel complex, zie https://en.wikipedia.org/wiki/Udyog_Vihar,_Gurgaon

(8) Een confectieproducent, omzet van $250 miljoen (detailhandelswaarde meer dan $ 1 miljard). http://www.orientcraft.in/#about-us

(9) Een confectiefabrikant die met name aan Amerikaanse ketens levert.

(10) In september 2015 eisten 400 arbeiders met tijdelijke contracten door een demonstratie aan één van de poorten van het bedrijf een onmiddellijke loonsverhoging voor de 3000 tijdelijke arbeidskrachten. De demonstratie werd neergeslagen door de politie en plaatselijke dorpsbewoners die zich tegen hen hadden laten opstoken.
http://indianexpress.com/article/cities/delhi/contract-workers-at-marutis-manesar-plant-demand-immediate-wage-hike/

_._

Volledige overname van dit artikel is toegestaan bij vermelding van de bron:

https://arbeidersstemmen.wordpress.com/2016/03/16/india-zelfstandige-strijd-van-arbeiders-bij-tata-motors-sanand-gujarat/

India: Zelfstandige strijd van arbeiders bij Tata Motors, Sanand – Gujarat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s