Bomaanslagen door zelfmoord terroristen in Ankara en Istanboel

Ozcan Can, een student, die werd vermoord in de meest recente aanslag, was een vriend van een ander slachtoffer van een zelfmoordaanslag. Ozcan Cans goede vriend Ali Deniz werd vermoord in Ankara op 15 oktober 2015 tijdens een aanslag georganiseerd door IS, terwijl hij stond te wachten om zich aan te sluiten bij een vredesmars uit protest tegen het staatsgeweld in Noord-Koerdistan. Hieronder vindt u hun laatste foto samen, maanden voordat zij afzonderlijk werden vermoord, de één door de IS, de andere door de PKK.*)

2vrienden

Deze bomaanslagen raken niet alleen de bevolking in Turkije, ze raken ook migranten in Nederland, of ze zich nu beschouwen als Turks, of als Koerdisch, als Moslim of van welk geloof dan ook.

Deze bomaanslagen raken ook de ‘autochtone’ Nederlandse arbeiders, want ze hadden ook hier kunnen plaatsvinden.  ‘Allochtone’ arbeiders van allerlei achtergronden zijn collega’s, net zoals scholieren en studenten van verschillende afkomst over en weer klasgenoten en zelfs vrienden zijn.

Is het belangrijk wie er precies achter welke aanslag zit?

 • Islamitische Staat of een groep gemanipuleerd door de geheime dienst van Erdogans AK-regering, in de hoop dat de bevolking toevlucht zoekt tot de Turkse staat;
 • TAK, of via TAK de PKK, de Koerdische ‘bevrijdings’-beweging om hun jonge achterban aan zich te blijven binden, en/of de druk uit te oefenen op de regering Erdogan om zich niet te veel te bemoeien met Turks en Syrisch Koerdistan.

De slachtoffers kunnen het niet navertellen voor welk ‘hoger doel’ ze zijn afgeslacht. Maar de doelen zijn nog ‘hoger’. Op de achtergrond speelt de oorlog in Syrië, waar de grote mogendheden aan de touwtjes trekken:

 • De Europese Unie, aangevoerd door Duitsland – met Merkels schoothondjes Rutte en Samsom – steunt het regime Erodogan met een koehandel rond vluchtelingen, waardoor Turkije mag bepalen wie als erkende Syrische oorlogsvluchteling naar Europa mag, en het de vluchtelingen die het niet die status verstrekt mag uitbuiten als goedkope arbeidskrachten in zijn eigen economie. En de arbeiders en studenten die het niet meer bevalt in Turkije, mogen zonder visum in Europa (Duitsland, Nederland) hun geluk beproeven.
 • De Verenigde Staten hebben de olierijke en strategisch belangrijke Koerdische gebieden in Irak en Syrië binnen hun invloedssfeer getrokken. De Koerdische strijdkrachten treden op als grondsoldaten in de oorlog tegen IS. De VS willen dat Turkije in eigen land en in Syrië haar Koerdische bondgenoten met rust laat.
 • Rusland heeft zijn luchtmacht en grondtroepen snel teruggetrokken nadat het moordende werk is gedaan met massale bombardementen, zodat het nu de rol van ‘vredestichter’ kan spelen, terwijl de Nederlandse F16’s blijven bombarderen.

We zien dat alle staten, groot en klein, bestaande staten en in staten in oprichting, richting oorlog gaan. Het is de enige uitweg die het kapitalisme ziet, nu de economische crisis met ongekend verwoestende kracht terugkomt. Massaal zijn geld en kredieten in de economie gepompt. Tevergeefs. Massaal zijn sociale voorzieningen afgebroken, uitkeringen en lonen verlaagd. Tevergeefs. De kapitalistische klasse valt daarom terug op het nationalisme om de ‘eigen bevolking’, en in het bijzonder de ‘arbeidersklasse’ aan zich te binden en tegelijkertijd te verdelen in elkaar beconcurrerende groepen:

 • naar paspoort,
 • naar soort arbeidscontract, vast of flexibel, uitzendkracht, ZZP-er, of illegaal,
 • naar nog werkend of al werkloos,
 • naar opleidingsniveau,
 • naar werkend in productie of in dienstverlening zoals vervoer, onderwijs of gezondheidszorg
 • naar cultuur of godsdienst

Kortom allemaal zaken die er niet toe doen wanneer het er om gaat als eenheid voor arbeidersbelangen op te komen.

De arbeiders in Turkije zijn niet verslagen. Regelmatig zijn er stakingsbewegingen, vaak buiten de vakbonden georganiseerd. Zij staan nu voor de keuze: ofwel hun strijd als arbeiders voortzetten, tegen alle verdelingen in, ofwel uiteen vallen naar de verdelingen binnen de kapitalistenklasse naar voorstanders van een moslimstaat, van een lekenstaat, naar Turks of naar Koerdisch nationalisme.

De arbeiders in Nederland beseffen het niet, maar ook hier is de keuze tussen ofwel eenheid van de arbeiders, ofwel verdeeldheid van de arbeiders en uiteenvallen in elkaar bestrijdende groepen.

Beste lezer, u bent het vast niet eens met alles in deze tekst. Maar vind u de onderwerpen die we aan de orde stellen belangrijk? Zo ja, ga dan het gesprek aan met uw collega’s, huisgenoten, vrienden, buurtgenoten, medestudenten of medescholieren.

 • Wordt het gesprek belangrijk, laat het werk of de studie dan een tijd liggen.
 • Afgelopen met de minuten stilte voor de slachttoffers onder leiding van degenen die ons de oorlog in willen sturen!
 • Laten we een uurtje met elkaar van gedachten wisselen over deze afschuwelijke gebeurtenissen.

Arbeiders, we hebben een wereld te winnen!

20-3-2016

Verspreid deze tekst verder via Facebook, leg hem onder het copieerapparaat, email of hang op een prikbord.

*) Onder andere:  http://libcom.org/forums/news/ankara-bombing-15032016?page=1#comment-573879

De printbare versie van deze pagina 2016-3-21pamfletTurkijeZelfmoordterrorisme

English translation at Libcom Blog.

 

 

 

Bomaanslagen door zelfmoord terroristen in Ankara en Istanboel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s