Wilde staking van het grondpersoneel van vliegveld Ch. de Gaulle (F)

Sinds zondag 20 maart, zijn  350 man grondpersoneel van Air France op de luchthaven Roissy / Charles de Gaulle spontaan in totale staking. Zonder officiële oproep van een vakbond, besloten ze om volledig te stoppen met werken om te protesteren tegen het uitbesteden van werk door Air France, wat leidt tot een verslechtering van de arbeidsomstandigheden en de veiligheid van de werknemers en voor de passagiers. In deze driedaagse staking is een groot deel het grondpersoneel betrokken, met ongeveer 450 werknemers per dag, en 1200 in totaal. Deze staking komt boven op die van de luchtverkeersleiders die meerdere luchthavens tussen zondag en maandag heeft getroffen, waardoor vele vluchten werden geannuleerd.

Ondertussen worden de stakers – grotendeels moslim – door de chefs bedreigd met verwijzing naar de aanslagen in Brussel.  De autoriteiten hebben een samenscholingsverbod  opgelegd waardoor het niet is toegestaan ​​om zich met meer dan 3 personen door de niet-openbare ruimte te bewegen. Als het meer dan 3 zijn en ze zien een armband van de CGT of een andere vakbond, dan is er een probleem. Dit soort repressieve maatregelen is begonnen met de aanslagen van 11 september,  met de noodtoestand, Brussel nu, een ontwikkeling waarin – zo zegt een geïnterviewde staker en lid van de CGT – “onze rechten, onze vrijheden worden beperkt”. En de leidinggevenden profiteren hiervan om  druk op ons uit te oefenen door te zeggen: “als ik nog een advies aan u mag geven, in het kader van de bomaanslagen in Brussel , zou ik de autoriteiten niet te veel uitdagen“. Onder het grondpersoneel zijn veel moslims, op wie de terroristische aanvallen verschrikkelijke druk uitoefenen omdat mensen hen beledigen. “Binnenkort zullen ze onze vrijheid van meningsuiting intrekken, alleen maar omdat we volgens hen niet het juiste geloof hebben gekozen“.

Tot zo ver de berichtgeving op een website van de trotskistische IV Internationale.

Wanneer dit bericht klopt dan is wel sprake van een ‘wilde’ staking, maar het is waarschijnlijk dat de ‘basis’ (dat wil zeggen kaderleden) van de stalinistische vakbond CGT grote invloed heeft op de staking. Vandaar ook waarschijnlijk het beroep op de burgerlijke vrijheden en ‘arbeidersrechten’ of zelfs ‘arbeidsrechten’.  We zien dat een dergelijk beroep op ‘rechten’ en ‘verworvenheden’ door de stalinisten en trotskisten wordt gebruikt om de arbeiders af te leiden van de uitbreiding naar andere sectoren en beroepsgroepen. Juist daaraan ontbreekt het in meerdere stakingen in Frankrijk.  In plaats daarvan worden arbeiders opgeroepen om samen met burgerlijke organisaties op te komen vóór de ‘democratie’ en tegen ‘de repressie’, tegen ‘rechts’ of liefst tegen het ‘fascisme’. En wanneer een groep arbeiders in haar strijd genoeg is geïsoleerd, dan volgen wanhopige gewelddadige acties en repressie zoals eerder bij Air France.

-.-

Overname van dit artikel is toegestaan met  vermelding van de bron:
https://arbeidersstemmen.wordpress.com/2016/03/28/wilde-staking-van-het-grondpersoneel-van-vliegveld-ch-de-gaulle-f/

Wilde staking van het grondpersoneel van vliegveld Ch. de Gaulle (F)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s