Saoudi-Arabië: Indiase migranten-arbeiders demonstreren

Schandelijk maar waar, alleen de Wall Street Journal geeft duidelijk de feiten weer die onthullen waarom de Indiase regering afgelopen zondag plotseling besloot ‘haar’ arbeidsmigranten in Saudi-Arabië van de hongerdood te redden: de zaterdag tevoren waren ze in de havenstad Jeddah in duizendtallen de straat op gegaan. We plaatsen hier een kort artikel van de SPGB/WSP.

ojer_workers1
Zaterdag 30-7-2016 Jeddah: hongermars van Indiase arbeiders, zondag 31-7-2016 het Indiase Consulaat in Jeddah deelt voedsel uit, ongetwijfeld om uitbreiding van de onlusten te voorkomen

Er werken ongeveer drie miljoen Indiase staatsburgers  in Saoedi-Arabië, dat gebruik maakt  van een grote populatie van laagbetaalde buitenlandse werknemers die dienen als goedkope arbeidskrachten in sectoren zoals de bouw. De slechte arbeidsomstandigheden van buitenlandse arbeiders in Saoedi-Arabië en in de naburige Golfstaten zijn in het verleden veroordeeld door  diverse groeperingen die opkomen voor de mensenrechten.

De lage olieprijzen hebben de Saoedische regering sinds vorig jaar gedwongen om in de uitgaven te snijden, en dit zet  de financiën van de lokale bouwbedrijven die afhankelijk zijn van  staatscontracten onder zware druk. Als gevolg daarvan hebben sommige bedrijven moeite om buitenlandse werknemers te betalen en ze hebben al tienduizenden ontslagen, waardoor velen geen geld meer hebben voor eten, laat staan voor tickets naar huis.

India verklaarde dat het  een minister naar Saudi-Arabië zal sturen  om te proberen meer dan 10.000 Indiase werknemers terug te brengen die worden geconfronteerd met een ‘voedselcrisis’, omdat ze niet in staat zijn om maaltijden te betalen nadat ze zijn ontslagen. Sommige werknemers werden voorlopig geholpen nadat het Indiase consulaat  bijna 16.000 kilo voedsel voor hen verdeelde.

1465419559605420000
9-6-2016: Arbeiders van het bouwbedrijf Oger steken uit woede over het niet uitbetalen van lonen voor de vestiging in Jeddah bedrijfsauto’s in brand

Veel arbeiders zijn uit protest tegen het conglomeraat Saudi Oger Ltd. zaterdag de straat op gegaan en zeiden dat ze  betaald willen worden voordat ze het land verlaten. Ze hebben zeven maanden geen salaris ontvangen en het laatst dat zij van het bedrijf voedsel ontvingen was 20 juli.

“We willen onze salarissen, onze paspoorten, en onze vliegtickets naar huis”, zei een werknemer genaamd Deepak Kumar, die sinds 2009  in het Koninkrijk heeft geleefd.

“Ze geven ons onze paspoorten niet terug. Het bedrijf zei dat we eerst zelf onze tickets moeten kopen en dat we dan onze paspoorten terug zullen krijgen” zegt Adam Ali, die zes jaar werkte bij Saudi Oger tegen een maandsalaris van 1.215 Saoedische riyal ($ 324). “We zijn ongelukkig en we zijn moe. We weten gewoonweg niet wat we moeten doen. We slapen met zijn acht tot negen per kamer. We drinken van water dat we normaal gebruiken voor het nemen van een bad. “

Bronnen:
The World Socialist Party (India)
La Battaille Socialiste
Arab News Angry workers burn Saudi Oger vehicles
The Wall Street Journal

Saoudi-Arabië: Indiase migranten-arbeiders demonstreren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s