Paul Mattick over Trump en demonstraties tegen Trump

Oorspronkelijk verschenen in het Engels als Van de redactie in de rubriek Field Notes van The Brooklyn Rail, New York, 1-2-2017.

women-trump

Niemand kan de globalisering een mislukking noemen: aan de opeenvolging van de warmste jaren ooit, moet nu worden toegevoegd het bereiken van een verdeling van de welvaart, waarbij acht mannen (zes van hen Amerikanen) dezelfde rijkdom bezitten als de 3,6 miljard mensen die deel uitmaken van de armere helft van de mensheid. En desondanks is het idee, dat onder de vlag van ‘neoliberalisme’ werd verkondigd, dat ongebreidelde speculatie permanent zou kunnen zorgen voor een herstel van de naoorlogse welvaart die werd getroffen door de crisis van midden jaren 1970. Het neoliberalisme heeft bewezen dat het kracht ontbrak om dit idee te realiseren. Zoals Pavlos Roufos opmerkt in zijn belangrijk artikel in dit nummer van Field Notes, de aanhoudende depressie die begon met de Grote Recessie van 2008, leidt net als alle eerdere soortgelijke periodes in de geschiedenis van het kapitalisme, tot een ommekeer van globalisme naar nationalisme, die zichtbaar wordt in de politieke ontwikkelingen overal ter wereld. In deze context bezien, vallen gebeurtenissen zoals de stemming voor de Brexit of de overwinning van Trump, die een verscheidenheid van experts voort raadsels stellen, op hun plaats met gelijksoortige ontwikkelingen in landen zo verschillend als Israël, Rusland, Zweden en Frankrijk.

Nationalisme in een mondiale economie

Aangezien de wereldeconomie mondiaal blijft, is het moeilijk te geloven dat de nationalistische ommekeer deze keer een betere oplossing zal bieden dan soortgelijke impulsen in, laten we zeggen, de jaren 1930. Trump klaagt dat de Duitsers geen Amerikaanse auto’s kopen, terwijl de Amerikanen graag een leuke Mercedes willen. Maar natuurlijk verkoopt de Opel goed in Duitsland, zou de Mercedes misschien evengoed worden gemaakt kunnen worden in Alabama. (1 Ironisch bedoeld: Opel is deel van het Amerikaanse General Motors. Mercedes heeft al een autofabriek in Alabama; vertaler). Terwijl de politiek meer nationalistisch wordt, blijven de ondernemingen multinationaal. En het dominante probleem voor hen allemaal blijft de noodzaak om de winstgevendheid van investeringen, de sleutel tot hernieuwde welvaart, te herstellen, door verdere mechanisatie – met de daarmee gepaard gaande verplaatsing van de werknemers -en de verdere neerwaartse druk op de arbeids- en levensomstandigheden van de arbeidersklasse . Als Amerika weer groot wil worden, samen met Frankrijk, Italië, en de rest, zullen de lonen moeten dalen, sociale voorzieningen verdwijnen, en moet werkgelegenheid worden overgenomen door robots. Zwakkere bedrijven zullen failliet moeten gaan, zodat de sterkere kunnen overleven. Iemand moet de schuld van dit alles krijgen – en wie kunnen dat beter dan buitenlanders, met inbegrip van de buitenlanders die bij ons wonen (sommige, in het Amerikaanse geval, al honderden jaren)? Het is een grimmig vooruitzicht -a grimmigheid waarmee al ervaring is opgedaan, in de vorm van schoppen, door de migranten in vluchtelingenkampen rond de wereld, of zelfs de thuisgebleven slachtoffers van de herstructurering, zoals de Grieken of de ex-mijnwerkers in de Appalachen (USA). Hoewel de politieke omgeving ongetwijfeld anders aanvoelt, zijn de basisvoorwaarden, zoals de economen zeggen, niet wezenlijk veranderd.

Wat is veranderd, is dat de ware stand van zaken meer naar buiten is gekomen, ondanks Trump met de mond beleden zorgen over de “middenklasse” en zijn patriottisch geschetter: de onderwerping van de staat aan de directe belangen van deze of gene onderneming; de absolute bereidheid om voor de korte termijn belangen van een handjevol rijke mensen de materiële belangen van de arbeidersklasse-meerderheid op te offeren en niet te vergeten de mensheid als geheel als geheel, in het geval van de klimaatverandering. Degenen die een transparante overheid wensen, zouden hiermee op zijn minst blij moeten zijn.

De Democraten terug
of de macht over de productie en distributie veroveren?

Het feit dat miljoenen mensen de gelegenheid van Trumps promotie van @realDonaldTrump tot @POTUS aangrijpen om hun onvrede met de huidige politiek te demonstreren was verheugend wat betreft het internationale karakter daarvan. Maar elke beweging om daadwerkelijk dingen te veranderen zal verder moeten gaan dan zich te richten op verkiezingen ( “We moeten de Democratische Partij heroveren” beweerde Michael Moore tegenover de menigte in Washington), het vragen om rechten die niemand ons zal verlenen, de schattige roze hoedjes, de bewering van ‘verzet’, en zelfs het met stenen bekogelen van banken en Starbucks. De mensen die de wereld besturen maken geen grappen – de zaken zijn er daarvoor echt te ernstig. Verzet zal meer moeten betekenen dan het opmarcheren bij deze of gene onheilspellende gelegenheid. Het vraagt om het vinden van de kracht, de middelen om sociale macht – echte macht, de macht over het maken van dingen en over het krijgen daarvan en ervan te genieten – te ontworstelen aan degenen die nu deze macht in handen hebben.

Het is al lang te laat om te beginnen met nadenken over alternatieve oplossingen voor de problemen waarvan we de genoemde acht mannen en hun junior medewerkers hebben toegestaan dat ze die ons op de hals hebben geschoven. Field Notes hoopt in het komende jaar een forum te zijn voor het bespreken van dergelijke oplossingen, samen met een helder inzicht in de problemen,

Paul Mattick, 1-2-2017

Vertaling FC.

‘Arbeidersstemmen’ sluit zich aan bij deze oproep: reageer hieronder op dit artikel.

Volledige overname van dit vertaalde artikel is toegestaan met vermelding van de bron:
https://arbeidersstemmen.wordpress.com/2017/02/02/paul-mattick-over-trump-en-demonstraties-tegen-trump/

Meer lezen:

  1. The Communist Left and Marxist Humanism – Part 1 On Trump and Neo-Fascism.
  2. The Communist Left and Marxist Humanism – Part 2 The ‘Unfinished American Revolution’.

  3. Curaçao: de algemene staking van 15 september 2016, een herhaling van Trinta di Mei?.
Paul Mattick over Trump en demonstraties tegen Trump

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s