Egypte: 17.000 arbeiders staken in de textielindustrie

TextileStrikeAugust_2018
Foto van de huidige textielstaking

In de regio Mahalla al-Kubra (Nijl Delta), waar de textielindustrie van Egypte geconcentreerd is en die altijd al de voorhoede van de Egyptische bewegingen is geweest, is er een volledige staking. Arbeiders eisen loonverhoging om de 33% inflatie te compenseren. De arbeiders hebben beloofd: “We zullen vechten tot het bittere einde”. Een overwinning hier, kan protesten in het hele land veroorzaken

De beweging begon op zaterdagavond (12 augustus) met een gedeeltelijke staking voor een paar uur. Maar door de onbuigzaamheid van het bedrijf en de provocaties van bedrijsbeveiliging (die de arbeiders onder druk zette om de “raddraaiers” te verklikken) werd de staking uitgebreid tot dertig bedrijven in dit industriegebied .Volgens de Egyptische onafhankelijke pers wordt de staking 100% opgevolgd.

De arbeiders eisen die jaarlijkse bonussen en winstdelingen op die vaak van de loonstrook verdwijnen. In dit geval is de staking begonnen met een bonusbetaling die in juli verschuldigd was. Na een maand wachten begon de staking, met een veel bredere lijst van eisen, die in totaal een loonverhoging van 10% betekenen.

Het bedrijf, de Misr Spinning and Weaving Company, heeft herhaaldelijk geprobeerd om met de arbeiders te onderhandelen, maar alleen via de staatsvakbond, die geen rol speelt in de staking en vaak de kant van de staat en de bazen kiest.

Hoewel het bedrijf bereid was concessies te maken, hebben de arbeiders geweigerd om compromissen te accepteren en ze zeggen dat ze willen blijven staken totdat aan al hun legitieme eisen is voldaan. Velen geloven dat de massale stakingen van Mahalla in 2006 en 2007 en de lange golf van sociale protesten die daar ontstonden​​, de vonk waren voor de 2011 Tahrir Plein protesten.

Mahalla is vaak het signaal voor een bredere beweging in het land, vooral omdat de economische situatie voor de arbeidersklasse ernstig is (het minder ernstig voor de middenklasse). Het regime zou repressie kunnen inzetten tegen de arbeiders, maar dit zou gevaarlijker zijn dan de onderdrukking tegen de Tahrir-beweging of zelfs de Moslim Broederschap. Maar aan hun eisen toe te geven (zoals de staat al in het verleden heeft gedaan, kan de sluizen openen voor meer eisen van de gehele arbeidersklasse.

TextileStrikeFeb_17_2011
Beeld van de textielstaking in febr. 2011

 

De woorden van een stakende arbeider uit Mahalla, opgenomen door het onafhankelijke platform Yanair Gate: “Nogmaals zal de revolutie vanaf ons beginnen, uit Mahalla, zoals eerder. We zullen ons geen enkele van onze rechten laten afnemen. We zullen verder gaan met protesteren”.

Bron Engelse versie website van de Internationalistische Communistische Tendens.  Gebaseerd op een artikel in de linkse Italiaanse krant Il Manifesto.

Dit artikel mag in zijn geheel worden overgenomen met vermelding van de bron:
https://arbeidersstemmen.wordpress.com/2017/08/16/egypte-17-000-arbeiders-staken-in-de-textielindustrie-in-mahalla-al-kubra/#more-9309

Egypte: 17.000 arbeiders staken in de textielindustrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s