Het fascisme verklaart de burgeroorlog in Charlottesville, Virginia

NazisCharlottesville

Schijnbaar onpeilbaar diep is het burgerlijke-witte Amerika gezonken, nu het nog een ander verschijnsel heeft voortgebracht, vergeleken waarmee alle andere uitingen van de reactie verbleken, of beter gezegd het verenigt alle andere manifestaties van de reactie.

Raya Dunayevskaya

Duizend of meer Nazi, Klan en “Alt Right” demonstranten vielen op 11 augustus de campus van de Universiteit van Virginia binnen, waarbij kleine groepen studenten en tegendemonstranten werden aangevallen. Hun fakkeltocht werd begeleid door nazi-leuzen van “bloed en bodem!” en “white lives matter!”. Met al zijn echo’s van het Duitsland in de jaren dertig, was dit een onderdeel van het gehele skala waarop Donald Trump’s racistische aanhang zich nu richt.

De ideologie van volkerenmoord die de fakkeltocht belichaamde, werkte in op de mars van de volgende dag in het centrum van Charlottesville, toen een jonge Trump-supporter met zijn auto een massa anti-fascisten inreed, één vrouw doodde en 19 andere mensen verwondde. Dit was een openlijke daad van wit supremacistisch terrorisme.

Deze fascistische demonstratie maakte deel uit van een gepland ‘Unite the Right’ weekend. Iedereen die in slaap gesust door een valse gevoel van zelfgenoegzaamheid, op het het idee zou zijn gekomen dat Trumps racistische, vrouwenhatende, verknipte, autoritaire beweging is geneutraliseerd door de burgerlijke gevestigde orde, moet ruw ontwaakt zijn. Trumpisme en fascisme zijn te diep verankerd in het kapitalisme in crisis, om zo gemakkelijk er door ontwapend te worden. Trump’s monsterlijke schijnheilige verklaring over geweld “van vele kanten”, was bedoeld en werd opgevat als een stilzwijgende teken van steun voor deze vechthonden. Die rechtsen die doen alsof ze zich van Trumps uitspraak distantiëren, zoals Senator Ted Cruz, zijn mede verantwoordelijkheid voor het aanmoedigen van deze nazi’s.

De reactie gaat de straat op

De “Unite the Right”-mars werd georganiseerd door Jason Kessler, een promotor van antisemitische en witte nationalistische ideeën, die in fascistische kringen naam heeft gemaakt door het stadbestuur van het linkse Charlottesville aan te vallen. Hij wilde zogenaamd protesteren tegen de beslissing van de stad om een ​​standbeeld van de generaal van de Confederatie Lee weg te halen en het “Robert E. Lee Park” te hernoemen tot Emancipatiepark.

In werkelijkheid ging dit om het aangrijpen van een kans om een ​​reactionaire beweging te organiseren. De fascistische aanhang die de verkiezing van Trump ondersteund heeft, is gefrustreerd met de beperkingen waarmee de burgerlijke democratie nog steeds hun greep op de staatsmacht belemmert. Ze zijn woedend op de oppositie tegen de agenda van Trump door de Vrouwenmars en door de bezettingen van luchthavens tegen zijn poging tot een moslimverbod. Daarom hebben fascistische leiders besloten dat zij hun zaak moeten bevorderen  door ”de openbare ruimte te bezetten” en het “cultureel marxisme” te bestrijden.

Een van de bedoelingen van de ‘Unite’-mars was om een ​​nieuwe generatie van op internet uitgebroede ‘Alt Right’-aanhangers de straat op te brengen en onder de leiding van fascistische organisaties te scharen. Zo ook op 11 augustus, toen het neo-Nazi-figuur Richard Spencer, die prominent aanwezig was in de mars, “The Charlottesville Statement” uitbracht, een fascistisch manifest dat zowel oproept tot een ‘blank Amerika’ als tot een oorlog tegen moslims en immigranten in Europa.

Zowel Spencer als Kessler zijn afgestudeerden van de Universiteit van Virginia. Het zijn pseudo-intellectuele producten van decennia aan racistische ideologie-ontwikkeling, waarbij aan het klassieke fascisme van de jaren dertig zijn toegevoegd het Amerikaanse racisme, apartheid en de ‘botsing van beschavingen’, een stelling waarmee de Bosnische volkerenmoord werd gerechtvaardigd.

VAN STAATSMACHT TOT ORGANISATIE

Met bondgenoten die zich aan het roer van de staat bevinden  (de Russische president Poetin en zijn ideoloog Alexander Dugin, Trump en Stephen Bannon en diverse Europese reactionairen), organiseert Alt Right zijn eigen uitgeverijen, discussiefora, partijen en milities. Terwijl Alt Right het ‘communisme’ beschuldigt, past het organisatievormen en begrippen toe uit het klassiek fascisme of stalinisme.

Deze fascisten zeggen soms zelfs dat ze anti-kapitalistisch zijn, in ieder geval tegen de ‘globalisering’. Ze zien een volkerenmoord plegende dictator zoals Assad van Syrië als een bondgenoot hierin. Het is geen toeval dat de moordenaar van Charlottesville Assad’s foto op zijn Facebook-pagina heeft. Of dat in de mars gescandeerd werd “Assad deed niets verkeerd!”. Tegelijkertijd zetten ze de fascistische haat tegen links voort – dat wil zeggen revolutionair links van de beweging voor Black Life’s Matter, vrouwenbevrijding, LGBTQ-rechten en multi- etniciteit.

Deze strijd pakt het fascisme bij zijn wortel aan door te strijden voor vrijheid van het web van onderdrukkingen die deze kapitalistische, racistische, seksistische, heteroseksistische maatschappij kenmerken. Black Life’s Matter was de meest diepgaande uitdaging van de Amerikaanse ‘beschaving’. De vrouwenmars bracht eisen naar voren die veel verder gaan dan onderzoek naar Trumps banden met Poetin. De logica van deze strijd is revolutionair en het voltrekken van die logica in theorie en in de praktijk kan een einde maken aan de onmenselijke maatschappij die eindeloze varianten van fascisme voortbrengt.

De invasie van Charlottesville en de Universiteit van Virginia is waarschijnlijk slechts het begin van een nieuwe fase in de fascistische contrarevolutie en de strijd daartegen. Dit is een wereldwijde strijd, en het is een lokale strijd op  straat. Het is ook een strijd over de betekenis van de geschiedenis en het idee van vrijheid. Uiteindelijk zal de overwinning een filosofische helderheid vereisen over het doel van een geheel nieuwe maatschappij die de bevrijding van allen als grondslag heeft – dat wil zeggen niet alleen over waar we tegen zijn, maar ook waar we voor zijn.

– De zittende Redactie van News and Letters Committees, 13 augustus 2017

Vertaling van Fascism declares civil war in Charlottesville, Virginia.

Zie ook een nogal  verschillende analyse gebaseerd op standpunten van de Communistische Linkerzijde: Charlottesville: wat er achter zit.

Mag in zijn geheel worden overgenomen met vermelding van de bron:
https://arbeidersstemmen.wordpress.com/2017/08/31/het-fascisme-verklaart-de-burgeroorlog-in-charlottesville-virginia/#more-10012

Meer lezen:

  1. The Communist Left and Marxist Humanism – Part 1 On Trump and Neo-Fascism.
  2. The Communist Left and Marxist Humanism – Part 2 The ‘Unfinished American Revolution’.

  3. Curaçao: de algemene staking van 15 september 2016, een herhaling van Trinta di Mei?.
Het fascisme verklaart de burgeroorlog in Charlottesville, Virginia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s