Orkanen Harvey (en Irma / Sint-Maarten): 5 redenen waarom plunderen van levensbelang is

Volgens eerste berichten wordt op Sint-Maarten geplunderd. De inzet van Nederlandse militairen doet het ergste vrezen voor de proletariërs van Sint-Maarten, gezien de lange traditie van kolonialistisch optreden op de Antillen.

(Original English version)

Plunderen is een rationele reactie op rampsituaties en prijsopdrijving. Moeten mensen van dorst en honger omkomen, verdrinken, terwijl voedsel aanwezig is?

Houston

1. Prijsopdrijving en hamsteren door kapitalisten worden niet bestraft

In Houston werd water verkocht voor $42 per pak. Bij natuurrampen drijven vele ondernemers de prijzen van levensmiddelen, water, brandstof en hotels kunstmatig op. De angst van mensen wordt misbruikt om gemakkelijk geld te verdienen. In plaats van beslag te leggen op deze levensbelangrijke producten, stellen de autoriteiten een avondklok in.

De officier van justitie van Harris County verklaarde dat niet alleen al 14 mensen voor plundering gearresteerd waren, maar dat ze ook extra strafrechtelijk vervolgd zouden worden – inclusief eisen van levenslang – onder een wet van Texas die scherpere sancties tijdens een crisissituatie mogelijk maakt.

Ondertussen werden bewoners van een verpleeghuis pas geëvacueerd nadat een foto van bejaarden met tot hun taille in het water, op Internet werd geplaatst.

Deze reacties van de overheid tonen aan dat de kapitalistische staat meer uit is op het handhaven van eigendomsverhoudingen, dan op wat noodzakelijk is op basis van gezond verstand en ongeacht de kosten voor het redden van levens.

bejaarden

2. Plunderen is overleven

In een gebied dat door overstromingen is verwoest, vluchten mensen uit overstroomde huizen, en in levensmiddelen en schuilplaatsen wordt onvoldoende voorzien. Een mega-kerk in Houston werd pas geopend als een tijdelijke schuilplaats nadat op grote schaal in het openbaar schande werd geroepen na een verklaring dat de kerk dicht zou blijven.

Winkels zijn de enige bron van voedsel en water, en het is in de meest extreme situaties een keuze tussen het zich direct toe-eigenen van goederen en de dood. Desondanks presteerde Tom Llamas, een journalist van ABC, die verslag deed van de overstromingen, het om mensen die een verlaten supermarkt binnendrongen, bij de politie te verklikken.

3. Winkelpersoneel wordt gearresteerd wegens gratis distributie van goederen, nadat ze door de ramp hun baan kwijt zijn en de winkel sluit

Zelfs als mensen die het stijgende water ontvluchtten voedsel en water wilden kopen, hoe zouden ze dat kunnen als de winkels zelf gesloten zijn. Of wordt verwacht dat de medewerkers blijven werken en geld incasseren terwijl een meter water in de winkel staat?

4.  Overstromingen zijn niet de enige keer dat de warenverhouding leidt tot hongersnood

Het instorten van eigendomsverhoudingen in rampsituaties weerspiegelt hun irrationaliteit in het dagelijks leven. Hongersnood komt niet door gebrek aan voedel, maar door gebrek aan geld. Meer dan 15 miljoen (meer dan 10%) huishoudens in de VS zijn niet zeker van voedsel. Voedingstekorten en andere problemen met toegang tot vers voedsel, maken dat 85% van de Amerikanen een of ander vitamine-tekort hebben.

5. Plunderen en andere maatregelen tegen prijsstijgingen hebben ook een lange en rijke geschiedenis in de klassenstrijd

Voedselrellen waren een regelmatige gebeurtenis tijdens de Amerikaanse revolutie.

Op 22 juli 1918 begonnen in Japan de vissersvrouwen een nationale golf van rijstopstanden en stakingen in een poging de uitvoer van graan in Toyama, te voorkomen. In de jaren ’40 namen Japanse arbeiders fabrieken en mijnen over om ze direct in te zetten voor het produceren voor basisbehoeften. Dit tegen het hamsteren door bedrijven en massale voedseltekorten.

In de jaren ’70 traden arbeiders in Italië collectief op om verlagingen van transport- en elektriciteitsprijzen af te dwingen.

Plunderen wordt niet alleen genormaliseerd tijdens natuurrampen maar ook tijdens stedelijke opstanden zoals Los Angeles 1992 en Ferguson 2014.

Mike Harman 30-8-2017

 

Overname is toegestaan met vermelding van de bron:
https://arbeidersstemmen.wordpress.com/2017/09/07/orkanen-harvey-en-irma-sint-maarten-5-redenen-waarom-plunderen-van-levensbelang-is/#more-10264

Orkanen Harvey (en Irma / Sint-Maarten): 5 redenen waarom plunderen van levensbelang is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s