Amazon: stakingen en blokkades tegen onmenselijke arbeidsomstandigheden

MakeAmazonPay

Ook zoveel Black Friday-mailtjes gehad? De gekte van ‘enorme kortingen’ (vaak nep) is van Amerika overgewaaid naar Europa. Met name internet-detaillisten zoals Bol.com, Amazon, Blue Cool draaien op volle toeren: de enorme pakhuizen waar de bestellingen worden samengesteld en niet te vergeten de vervoerders, van Tante Pos en nieuwe vervoersgiganten zoals DHL, tot talloze ZZP-ers met een eigen busje. Vlak voor Sinterklaas en met name Kerst begint de logistieke nachtmerrie opnieuw. Tijdelijk worden werknemers ingehuurd die gewoonlijk weinig kans op werk hebben, van scholieren en bejaarden tot Oosteuropese werknemers die worden ondergebracht in vakantieparken en krakkemikkige hotels, of wat daarvoor moet doorgaan.

De arbeidsomstandigheden zijn over het algemeen slecht. Amazon is daarbij koploper: camerabewaking en digitale registratie van arbeidshandelingen en de analyse daarvan met het oog op een maximaal uitbuiten van de arbeidskrachten, zijn door dit bedrijf waarschijnlijk het verst ontwikkeld. Het ziekteverzuim is hoog. Amazon bestrijdt ziekteverzuim als goede kapitalist vanzelfsprekend niet door het verlagen van de werkdruk, maar met het uitdelen van fruit en het aanbieden van een bonus voor wie ondanks ziekte toch door werkt. In Italië en Duitsland hebben de media hieraan uitgebreid aandacht besteed. Afgelopen weekend bereikten Nederland ook berichten over de stakingen en met name de blokkade-acties in Berlijn. Wat is er aan de hand?

Stakingen

Volgens een bericht van 25 november in Neues Deutschland (*) werd op Black Friday gestaakt in Amazon-vestigingen in Leipzig, Koblenz, Bad Hersfeld, Rheinberg, Werne en Graben. Daarbij zouden zich volgens de Duitse vakbond ver.di ook werknemers in het Italiaanse Piacenza (vlakbij Milaan) hebben aangesloten. Verd.di is een vakbond erkend door de staat omdat hij zich inzet voor arbeidsvrede door het afsluiten van collectieve arbeidsovereenkomsten. Om arbeidsvrede te bereiken hebben de vakbondsburokraten geen moeite om in te gaan tegen de wensen van stakende werknemers. Volgens ver.di-vakbondleider Nutzenberger gaat het ook om het belang van Amazon: “Een cao zou niet alleen goed zijn voor de werknemers, maar zou ook in het belang zijn van een concern als Amazon moeten zijn, mits zij de gezondheid van het personeel belangrijk vinden” (Trouw 25-11-2017).   Amazon laat echter als goede kapitalist voortdurend zien dat het de winst boven de gezondheid van de werknemers stelt. Vakbonden als ver.di malen evenmin om de gezondheid van werknemers. Dergelijke staatserkende vakbonden bieden aan de onderneming hun diensten aan voor het bewaken van de arbeidsvrede in het belang van Amazon. Amazon gaat daar tot nu toe niet op in omdat het er niet zeker van is dat ver.di de arbeiders voldoende in bedwang kan houden. De vakbondsdiscipline van werknemers, zeker de velen die bij Amazon op tijdelijke contracten en via uitzendbureau’s werken, is inderdaad gering!

Volgens het genoemde artikel in Trouw opent Amazon steeds meer vestigingen net over de Poolse grens met de bedoeling om van daaruit tegen nog lagere loonkosten pakjes uit te leveren naar Duitsland en Nederland. De explosief gestegen vraag naar producten van Amazon overtreft echter zodanig de capaciteit van de vestigingen in Polen dat de vestigingen in Duitsland nog steeds nodig zijn voor Amazon. Arbeidsonrust in Polen zal echter ook niet lang op zich laten wachten.

“make amazon pay!”

In Berlijn en op kleinere schaal in Leipzig, kwam het onder de leuze “make amazon pay” tot een kortdurende blokkade van de Amazon-pakhuizen aldaar, om “de strijdende arbeidskrachten te ondersteunen.” Volgens Trouw hebben stakers deze blokkade gelegd. Misschien hebben stakers deelgenomen aan de blokkades, maar voor het merendeel waren het allerlei mensen, waaronder in ieder geval enkele groepen georganiseerde werklozen. Wie het initiatief heeft genomen is niet duidelijk. Zoals bekend noemen de in zwarte kleding gestoken en gemaskerde ‘Autonomen’ zich tijdens een demonstratie ‘black block’, maar er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat het initiatief “make Amazon pay” door deze warrige groeperingen(**) is genomen. Neues Deutschland ziet in de acties voor goede lonen en arbeidsvoorwaarden ’nieuwe allianties’ ontstaan: die tussen vakbonden en ‘radicale linksen’ (24-11-2017).

Reschka, de woordvoerster van make amazon pay, benadrukt echter dat haar campagne onafhankelijk is, en een punt wil maken met haar kritiek op het ‘model Amazon’ en de visie van het bedrijf op de toekomst. Dat verhindert niet dat parlementariërs van Die Linke steun aan de stakingen en blokkades uitspreken om op die manier een begin te maken met het afleiden van toekomstige acties van werkende en werkloze arbeiders naar het burgerlijke terrein van de parlementaire democratie.

In tegenstelling tot wat Die Linke en Neues Deutschland naar voren brengen, zijn stakende arbeiders niet identiek aan vakbonden, en werklozen die zich aansluiten bij stakende werknemers zijn niet identiek aan ‘radicaal links’. Ondanks de zogenaamde hoogconjunctuur, kondigt een open recessie zich in Duitsland al aan in b.v. het bankroet van Air Berlin, sluitingen van Siemens-vestigingen in het Oosten van Duitsland (en in Hengelo), komende massaontslagen in zowel Duitsland als in Nederland als gevolg van de fusie tussen Thyssen-Krupp en Tata Steel (voorheen Hoogovens).

Alleen zelfstandige strijd van werkende en werkloze arbeiders kan de verdere verslechtering van arbeidsomstandigheden en van lonen en uitkeringen tegenhouden. Tegenover de manipulaties van vakbonden en burgerlijke politieke partijen, kunnen werkloze en stakende arbeiders één strijd voeren, zonder onderscheid naar arbeidscontract, nationaliteit, religie, enz. In algemene vergaderingen op straat of in de bedrijven kunnen ze beraadslagen waar en hoe uitbreiding van de acties mogelijk is, en zo groot mogelijke delegaties sturen naar andere ondernemingen, bedrijven en organisaties. Op die manier groeit de eenheid onder de arbeiders en kunnen ze zelf de leiding van de strijd massaal in eigen handen houden.

Fredo Corvo, 27-11-2017

Noten

(*) Neues Deutschland was tot de Val van de Muur de krant van het Stalinistische DDR-regime. Nu is het de krant van de partij Die Linke, die gedeeltelijk voortgekomen uit de Stalinistische SED, nu het beste gekarakteriseerd kan worden als post-stalinistisch. Ze noemt zichzelf  “feministisch-socialistisch” en “demokratisch-socialistisch”.

(**) Zie ook:
Over de protesten en rellen bij de G-20 Top in Hamburg van 7-8 juli POST en
Over het verbod van het internet-platform ‘linksunten.indymedia.org’

Dit artikel mag in zijn geheel worden overgenomen bij vermelding van de bron arbeidersstemmen.wordpress.com

Amazon: stakingen en blokkades tegen onmenselijke arbeidsomstandigheden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s