Zuid-Irak: proletarisch ellende-oproer; Iran: de strijd gaat door

Deze zomer kwam het proletariaat in het zuiden van Irak in opstand tegen zijn ellendige levensomstandigheden. Na soortgelijke gebeurtenissen eerder dit jaar in Iran en Irak, is dit de zoveelste strijd in een gebied dat al tientallen jaren verscheurd wordt door imperialistische oorlogen, economische crisis en verwoesting van het milieu. Weer staat de arbeidersklasse vooraan in een strijd voor eigen klassedoelen die zich steeds meer tegen de staat richt. Ondertussen gaat de strijd in Iran door en wordt dieper.

Basra2018
Demonstranten verbranden banden tijdens een demonstratie tegen werkloosheid en gebrek aan basisvoorzieningen, in de Zuid-Iraakse stad Basra op 15 juli 2018. (AFP PHOTO / Haidar MOHAMMED ALI)

Achtergronden van het oproer: milieu en oorlog

De Shatt al-Arab is de meer dan een kilometer brede gemeenschappelijke monding van de rivieren Eufraat en Tigris, in de nabijheid van Iran en Koeweit, en met Basra en Abadan als centra op respectievelijk de Iraakse en Iraanse oever. In de jaren vijftig was het nog steeds een welvarende regio, niet alleen vanwege de olie, maar ook vanwege een ongelooflijke ecologische rijkdom, aangepast aan het zoute zeewater en het zoete water van de rivieren, [omgeven door] meer dan 15 miljoen palmbomen en een grote agrarische rijkdom.

510px-Arvand-Rud_(Cro)
Door Orijentolog [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Drie oorlogen (Irak – Iran 1980 – 1988, de Golfoorlog van 1990 – 1991 en de oorlog in Irak van 2003), de bloedige onderdrukking door Saddam Hoessein in 1991, de de huidige instabiliteit als gevolg van het Syrische conflict en het indringen van Islamitische Staat, hebben deze welvaart vernietigd, en hebben onherstelbare schade aangericht aan de ecologische rijkdom en aan de gehele landbouw. Bovendien is deze vernietiging verergerd door het aanzienlijk aftappen van het water van de twee rivieren door Turkije, Iran, Koerdistan en de regio Bagdad. Een inwoner van de stad van Basra ziet het als volgt:

“Vandaag de dag raken de kanalen van de stad vervuild. De turbines van de elektriciteitscentrales staan stil en de oliestad van overleeft vrijwel zonder elektriciteit en drinkwater. De helft van de inwoners heeft geen werk”.

De wereldwijde klimaatverandering heeft de drastische vermindering van het zoete water van de rivier versterkt: de zeespiegelstijging heeft ervoor gezorgd dat het grondwater zouter is geworden met als gevolg dat het omringende platteland – voorheen moerassen, zoetwaterbronnen en rijk aan rijst- en maïsvelden – ongeschikt is geworden voor elke landbouw. Onlangs heeft de overheid zelfs een verbod ingesteld op het bevloeien van gewassen voor consumptie met wat is overgebleven van zoet water.

De afgelopen zomer was bijzonder veeleisend voor de bevolking, met een gemiddelde temperatuur van 50 °C en elektriciteitstekorten. Alle elektrische stroom uit Iran is afgesneden wegens niet-betaling.

Olierijkdom en werkloosheid

De oorlogen en de gevolgen van achteruitgang van de waterkwaliteit en de woestijnvorming hebben geleid tot een uittocht van de bevolking naar de buitenwijken van Basra, in de hoop te kunnen profiteren van de olieopbrengsten. De regio’s verzekeren driekwart van Irak’s olieproductie. Het is het eindpunt van alle pijpleidingen van het land, met talrijke olieraffinaderijen.

De provincie heeft 5 miljoen inwoners op een totaal van 38 miljoen voor Irak als geheel. Er wonen 4 miljoen mensen in de buitenwijken Basra, waarvan de bevolking sinds 2003 met 1 miljoen migranten is gegroeid. Deze migranten wonen in sloppenwijken met problemen op het gebied van het leveren van met name water en elektriciteit. Op 7 september 7 moesten 30 personen worden opgenomen in het ziekenhuis wegens besmetting met microben via het water. Het werkloosheid-percentage is hoger dan 30%.

De gehele bevolking in deze regio is van sjiitische afkomst, evenals de regering in Bagdad, een feit van belang waarover we bij het oproer komen te spreken. waarvan niemand kan beweren dat deze religieus gemotiveerd was. In feite, vanwege de afwezigheid van de sjiitische autoriteiten in Bagdad, vervullen de plaatselijke religieuze autoriteiten staatsfuncties, wat verklaart waarom ze een geliefd doelwit zijn geweest [van het oproer]. Het toebehoren tot het sjiitische geloof in combinatie met de sociale ellende onder jongeren (60% van de bevolking is jonger dan 24 jaar) verklaart waarom meer dan 60.000 van hen als vrijwilligers het leger in gingen om Islamitische Staat te bestrijden. Een aantal zijn gedood, maar 580 stierven en van 3.000 werd minstens één lidmaat geamputeerd. Velen zijn teruggekeerd als oorlogsinvaliden. Allen hebben gehoopt om enig voordeel halen uit deze betrokkenheid [in de oorlog], maar eenmaal thuisgekomen zijn ze volledig in de steek gelaten en ondergaan ze de gemeenschappelijke situatie en zijn allen des te meer gefrustreerd.

De algemene situatie is des te meer explosief geworden als gevolg van het feit dat terwijl de olieactiviteiten zich ontwikkelen, de inwoners bijna geen kans hebben op het vinden van een baan, omdat de multinationals die de olie exploiteren liever migranten uit Zuidoost-Azië inhuren, die gelden als bijzonder volgzaam en die onderbetaald worden.

De uitbarsting van het oproer

Dit verklaart de gebeurtenissen die zijn uitgebarsten met een eenvoudige blokkade van de poort van een raffinaderij op 8 juli door jongeren die vastbesloten waren om een baan te krijgen. De brute onderdrukking van deze blokkade van de poort is de vonk geweest die de hele regio ontvlamde in een grote protestbeweging tegen de lokale sjiitische macht, waarin duizenden elke vrijdag demonstreerden tegen de achteruitgang van hun levensomstandigheden, corruptie, werkloosheid en repressie. Zij hebben de hoofdwegen geblokkeerd en met name de haven van Umm Qasr, waardoor de olie-uitvoer en de invoer van levensmiddelen passeren, en ze bezetten de lokale luchthaven. Op 7 september heeft de lokale overheid een avondklok afgekondigd: iedereen die zich buiten bevindt zou worden gearresteerd. De volksuitbarsting op deze vrijdag is uitgegroeid tot een waar oproer, met het in brand steken van openbare gebouwen, van de zetels van de sjiietische partij, het Iraans consulaat, kazerne van shiitische milities, moskeeën en de lokale televisiezender.

Deze sociale uitbarsting, zonder enige religieuze of etnische kwestie, heeft een des te gewelddadige onderdrukking ontketend: meer dan een dozijn doden, tientallen gewonden en honderden arrestaties. Maar de regering in Bagdad, voor wie de olie van essentieel belang blijft, en die vreest voor de uitbreiding van de beweging naar de regio Bagdad, draai de duimschroeven van de repressie aan met het instellen van een gezamenlijk commando over operaties met verruimde bevoegdheden, een aanbeveling tot het nemen van uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen, en met strenge gerechtelijke veroordelingen.

-.-

Bron: Dans le monde une classe en lutte, september 2018. Gratis supplement bij ‘Échanges‘ nr. 163; in het engels verschenen in A free retriever’s digest, 2018 no. 5.

121640828_o

Vertaling uit het frans naar het engels en annotaties: H.C., 11 oktober 2018.
Vertaling uit het engels naar het nederlands: F.C., 16 oktober 2018.


Iran: de strijd gaat door en wordt dieper

Iraanse demonstranten vielen een religieuze school aan in Karaj, een provincie in de buurt van Teheran, zo meldde het nieuwsagentschap Fars, dat dicht bij de conservatieve Islamisten staat. “Ongeveer 500 demonstranten vielen rond 21.00 uur (vrijdag) de school aan en probeerden haar deuren te forceren en voorwerpen te verbranden”, aldus de directeur van de school in de stad Ishtehad.

De demonstranten “kwamen met stenen aan en smeten alle ramen in van de gebedsruimte, waarbij ze slogans tegen het regime aanhieven”, zei hij. Ze werden vervolgens door de oproerpolitie verspreid en sommigen werden gearresteerd,

Op 2 augustus 2018 – in de steden Shiraz, Esfahan, Karaj, Mashhad, Arak, Najaf Abadans worden [de volgende] slogans aangeheven:

  1.  “Geweren, tanks, explosieven werken niet meer en de mullahs moeten zichzelf ophangen!”
  2. “Hervormers en conservatieven zijn einde verhaal gekomen!”
  3. “Ons probleem: geen banen, hoge inflatie!”
  4. “De arbeiders sterven liever dan te leven in armoede”
  5. “Weg met de dictator!”
  6. “Wee de dag waarop het volk de wapens zal grijpen!”
2018-08-02
4-8-2018, woedende demonstranten in meerdere steden over heel Iran ageren tegen de dictatuur van het Mullah-regime

“… de demonstranten roepen leuzen tegen de dictatuur, het regime van geestelijken en de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei….. riepen ook op tot de vrijlating van de politieke gevangenen. In Shahinshahr, in de buurt van Isfahan, demonstreerden vrouwen tegen economische problemen en de verplichte hoofddoek en riepen ze Iraniërs in andere steden op om hen te steunen. In Karaj, een dichtbevolkte stad in de buurt van Teheran, verzamelden zich demonstranten rond de beroemde Rajaishahr-gevangenis, waar politieke gevangenen samen met criminelen worden vastgehouden, met leuzen waarin de wens van het volk naar voren kwam om de poorten van de gevangenis te openen en politieke gevangenen vrij te laten. Volgens latere berichten had de politie de demonstranten verspreid en de gevangenis ontzet”.

Bron: Dans le monde une classe en lutte, september 2018. Gratis supplement bij ‘Échanges‘ nr. 163.

Vertaling uit het frans naar het nederlands: F.C., 18 oktober 2018

Meer artikelen over arbeidersstrijd in Iran, Irak, Jordanië:

Heb je belangstelling om deel te nemen aan een discussie over arbeidersstrijd in het Midden-Oosten?
Stuur je bijdrage aan de discussie naar FredoCorvo@gmail.com.

Zuid-Irak: proletarisch ellende-oproer; Iran: de strijd gaat door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s