Redt ‘Youth for Climate’ het klimaat?

climate

Heeft de vloedgolf van 15.000 scholieren zich laten inpolderen? Na een babbeltje met Rutte beslist een handjevol zelfbenoemde woordvoerders in plaats van de massa’s dat de acties zijn opgeschort. In de smerigste tradities van de burgerlijke politiek.

Naschrift F.C. , 13-2-2019.


De klimaatbeweging van scholieren in België breidt zich uit. Van initiatief van individuele scholieren, slaat de beweging over naar studenten aan hogescholen en universiteiten. En van België naar Nederland en andere landen. De omvang van de wekelijkse demonstratie door de straten van Brussel loopt op van 3.000, naar 12.500 en op 24 januari naar 35.000 deelnemers, merendeels spijbelaars.

De zondagse demonstratie op 27 januari trekt maar liefst 70.000 betogers, waaronder vele gezinnen.

Het is dus niet slechts de ‘komende generatie’, die demonstreert. Het is tot grote delen van de bevolking doorgedrongen dat de vernietiging van het klimaat, van het ecosysteem en van de natuur het overleven van de mensheid direct in gevaar brengt. Het is overduidelijk dat er iets moet gebeuren, en snel, iets wat de huidige en de vorige generaties hebben nagelaten.

Opa bekent schuld

Als lid van een eerdere generaties (opa), moet ik toegeven dat mijn generatie het heeft laten afweten. Maar helpt zo’n bekentenis? Toch alleen als duidelijk is op welk vlak mijn generatie heeft gefaald. Wanneer de oorzaken van klimaatverandering duidelijk zijn, en hoe deze oorzaken weggenomen kunnen worden, kan het klimaat gered worden. Anders zal de ‘komende generatie’ – die al hier is -, dezelfde fouten maken als de vorige generaties.

De oorzaken

Ieder kent de oorzaak van klimaatverandering: CO2 door het gebruik van fossiele brandstoffen. De stoommachine had steenkool nodig, benzine- en dieselmotoren verbranden aardolieproducten, energiecentrales stoken kolengas en aardgas. Wie hebben die keuze gemaakt? De meesters van de industrie, de grote ondernemers, de kapitalisten. Ja, het is vloeken in de kerk, om aan te wijzen wie besloten hebben fossiele energie te gebruiken. Het was niet het ‘volk’ – er is geen overleg in een parlement geweest en er kwamen geen verkiezingen aan te pas. Het is nu, bij de keuze om over te stappen naar andere energiebronnen, niet anders.

De excuses

Luister maar naar de excuses: “de concurrentiepositie van ons land staat het niet toe”, zo brengen alle staten naar voren. Inderdaad, kapitalisme betekent dat ondernemers en staten onderling met elkaar in voortdurende concurrentiestrijd zijn, een strijd die uiteindelijk met oorlog wordt uitgevochten. En de Verenigde Naties dan? De VN is het machteloze forum van alle staten ter wereld, waar de rovers hun onderlinge bendenstrijd proberen te reguleren, met soms als resultaat een ‘vrede’ die slechts grotere oorlogen voorbereidt.

Radicale verandering is mogelijk

Kapitalisme is ook uitbuiting van arbeiders en onderdrukking van de bevolking. Achter het democratisch masker gaat de dictatuur van het kapitaal verborgen. Daaraan is NIETS veranderd. De Verenigde Naties en de daarin verenigde kapitalistische roversstaten willen jullie door deelname van delegaties van jongeren aan internationaal klimaatoverleg doen geloven dat zij ‘democratisch’ besluiten. De VN, deze roversbende, samen met de roversstaat Nederland, subsidiëren via Unicef de Youth Climate Movement, die voornamelijk nieuwe burgerlijke politici opleidt.

Al ruim 100 jaar is hele wereld door koloniale oorlogen en internationale handel binnen invloedssfeer van het kapitalisme gehaald. Steeds meer mensen zijn zonder bestaansmiddelen (dus ‘proletariërs’) en kwijnen weg in armoede en ellende omdat ze niet in het kapitalistische productieproces worden opgenomen als loonarbeiders. Deze ‘overbevolking’ is uitgeroeid in twee wereldoorlogen, en sindsdien in de voortdurende kleinere oorlogen waarin de imperialistische grootmachten (USA, Rusland, China) elkaar bestrijden via kleinere imperialistische machten (b.v. Iran, Turkije, Saoudi-Arabië in het Midden-Oosten, de leverancier van fossiele energie voor de industrie in Azië en Europa).

Wie kan verandering brengen?

Maar af en toe heft de arbeidersklasse het hoofd op en gaat als uitgebuite en onderdrukte klasse de strijd aan. Zoals nu in Iran, doodgezwegen door de massamedia. Het is deze arbeidersstrijd geweest, na de Commune van Parijs van 1871, de arbeidersraden in Rusland en Duitsland die in 1917/1918 een einde maakten aan de Eerste Wereldoorlog.

Het is naar mijn overtuiging de strijd van de internationale arbeidersklasse, die als enige kracht in de kapitalistische maatschappij, er belang bij heeft, en de kracht bezit om de macht van het kapitaal te breken. De internationale arbeidersklasse heeft de mensheid een toekomst te bieden, zonder oorlog, zonder terreur, zonder kapitaal, zonder staat. Zij kan ook de aarde herstellen waarvan wij deel uitmaken.

Daarom geef ik als lid van een vorige generatie toe: we zijn niet geslaagd in de proletarische revolutie. Ik hoop deze samen met de huidige generatie wel tot een succes te maken.

Fredo Corvo, 29 januari 2019.

Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar is dit interessant? Kopieer en geef door. Post op sociale media: pdf van deze tekst

Maak je een werkstuk over Youth for Climate?
Ik heb belangstelling.
Stuur het op naar FredoCorvo@gmail.com.

Redt ‘Youth for Climate’ het klimaat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s