Dringende oproep aan de internationalisten van Zuid-Amerika

prosur
De imperialistische rovers van ProSur
Oproep van EMANCIPATION, 22 maart 2019 (Nuevo Curso)
In Santiago de Chile zullen vandaag alle Zuid-Amerikaanse bourgeoisieën – behalve die van Uruguay, Bolivia en Venezuela – ProSur vormen. Dit nieuwe institutionele kader vertegenwoordigt de ondergeschiktheid van de strategie van de Zuid-Amerikaanse nationale kapitalen aan die van het Braziliaanse kapitaal, dat economisch en militair het sterkste is en dat nu door de Verenigde Staten wordt gesteund en uitgeroepen is als regionale partner en vazal van dit grotere imperialisme.

De verschijningsvormen van dit blok kunnen echter niet verhullen dat het nieuwe bondgenootschap wordt gekenmerkt door gewelddadige tegenstrijdigheden. De eerste slachtoffers zullen degenen zijn die nu als oprichters optreden. De Zuid-Amerikaanse bourgeoisie wordt verdronken in een schandelijke wapenwedloop, meegesleurd door hun eigen imperialistische behoeften – om te exporteren, om overeenkomsten te sluiten met andere imperialistische bendes zoals China of de Europese Unie – en wordt gedwongen zich aan te sluiten of onder te gaan. Aan de horizon verschijnt opnieuw de bijna vergeten geest van de continentale oorlog.
Een nieuw tijdperk breekt aan op het continent van Zuid-Amerika, waarin alleen een internationalistisch antwoord van de arbeiders, een antwoord dat alle bourgeoisieën – continentaal en buitencontinentaal – erkent als één vijand. Alleen hiermee zal het mogelijk zijn het hoofd te bieden aan de anders onstuitbare militaristische en oorlogszuchtige tendensen die onvermijdelijk gepaard gaan met de steeds directere aanval op onze lonen en levensomstandigheden.
De verantwoordelijkheid van echte internationalisten is immens groot. Na een eeuw gebombardeerd te zijn met lof voor de nationale bevrijding, na tientallen jaren van het aanprijzen van het totalitaire staatskapitalisme als socialisme, is de politieke uitdrukkingsvorm van de belangen en mogelijkheden van de arbeiders vrijwel onbekend. De individuen en groepen die onvermijdelijk opkomen en die op zoek gaan naar klassestandpunten, verdwijnen meestal weer ten onder invloed van nationalistisch links en het linkse nationalisme, beide uitingen van de klassen waarvoor de afschaffing van loonarbeid en de waar even ondenkbaar is als het is om niet partij kiezen in een conflict tussen burgerlijke fracties, ofwel tussen staten – dat wil zeggen tussen nationale bourgeoisieën – ofwel daar binnen.
Daarom doen wij een dringend beroep op alle internationalisten in Zuid-Amerika, of ze nu formeel georganiseerd zijn of niet, om samen met ons een internationale coördinatie op te bouwen op grondslag van het beginsel dat elke fractie van de bourgeoisie vandaag de dag reactionair is en dat daarom de enige echte vijand in elke komende oorlog, altijd het kapitaal van het eigen land zal zijn.
Emancipacion, 22 maart 2019
 
Contact met Emancipacion: http://emancipacion.info/#/contacto

Meer…

over proletarisch internationalisme en de groep Emancipación (Spanje) in A Free Retriever’s Digest april-june 2019.
Dringende oproep aan de internationalisten van Zuid-Amerika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s