In Iran is een belangrijke strijd begonnen, schijnbaar vergelijkbaar met de protesten in andere landen. Van Zuid-Amerika tot het Midden-Oosten zien we woedende massa’s de straat op gaan tegen verhoging van de prijzen van eerste levensbehoeften. In Libanon overwonnen gezamenlijke demonstraties van een groot deel van de bevolking de religieuze verdeeldheid waarop de superrijke bovenlaag haar macht baseert. Stakende onderwijzers hebben een rol gespeeld in de protesten, maar de beweging heeft (nog) niet een arbeidersklasse-karakter aangenomen. Daarentegen wordt het werklozenoproer in Irak gedragen door jonge studenten en afgestudeerden zonder werk en ex-vrijwillige soldaten die tegen IS vochten, en gehandicapt en getraumatiseerd terugkeerden van het slagveld, om te ontdekken dat het proletariaat met steeds minder moet rondkomen en de meest elementaire openbare voorzieningen, zoals water en elektriciteit, ontbreken. Deze revolterende jongeren keren zich tegen de ‘eigen’ shiitische geestelijkheid, tegen de heersende shiitische politici en tegen de shiitische milities gesteund door buurland Iran.
Op dit blog hebben we eerder op gewezen dat de demonstraties en revoltes in Libanon en in Irak het Ayatollah-regime doet vrezen dat deze protesten en oproeren net als eerder zullen overslaan naar Iran zelf. Dit temeer daar arbeiders in Iran hun strijd tegen het niet uitbetalen van lonen voortzetten, met name bij de Azarab fabriek in Arak (West-Iran), Hepco en Haft Tapeh (bekend van zijn Arbeidersraad). Nu is het zo ver: met een verhoging van de brandstofprijzen heeft het regime in Iran zelf de lont in het kruitvat gestoken. De kans bestaat dat de strijd in Iran het stadium van een volksoproer overstijgt zodra arbeiders zich in de strijd mengen en weer opnieuw de strijd zelf organiseren door algemene en massale arbeidersvergaderingen op straat, gekozen comités en arbeidersraden om de massastrijd te coördineren en te richten op eigen proletarische doeleinden.
Hier volgt een overzicht van de huidige rellen, ontleend aan diverse bronnen van de Iraanse burgerlijke oppositie in ballingschap, door ons vertaald in het nederlandse en soms kort voorzien van ons commentaar.
Onderaan deze tekst, laatste nieuws, afgesloten 29 november 2019
Kaart met weergave incidenten, opent in nieuw venster: https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1Hm9RCfFfZqTelQu9emHWjlLaXYc197rW&w=640&h=480
In Iran breken in meer dan 65 steden protesten uit na de stijging van de brandstofprijzen
Adena Nima , 16 november 2019
Na een stijging van 50% van de prijs van gerantsoeneerde benzine, braken in meer dan 65 Iraanse steden grote protesten uit, met boze demonstranten die banken en tankstations in brand staken.
Vrijdag, kondigde de Nationale Iraanse Maatschappij van de Distributie van de olieproducten (NIOPDC) aan dat de prijs van gerantsoeneerd brandstof met 50% was gestegen terwijl de prijs van vrij verkrijgbare brandstof verdrievoudigde.
Tientallen video’s gepubliceerd op sociale media kanalen en uit bronnen binnen Iran toonden grote protesten in de hoofdstad Teheran, de noordoostelijke stad Mashhad, verschillende steden in de zuidwestelijke provincie Khuzestan en de noordwestelijke stad Tabriz. Ook Iraniërs in de westelijke provincie Lorestan, Kermanshah en Sanandaj gingen de straat op. In Kermanshah en Sanandaj botste de lokale bevolking met de veiligheidstroepen.
In Behbahan, in de zuidwestelijke provincie Khuzestan, staken boze demonstranten de Melibank in brand en gooiden de ramen in van de Refah Bank. Video’s toonden de botsingen tussen de veiligheidstroepen en de demonstranten.
Demonstranten richtten zich tegen de president van het Iraanse regime door te roepen “Weg met Rouhani”. Ze riepen ook “Weg met Dictator” en “Mullahs moeten oprotten”.
Demonstranten riepen leuzen tegen de politiek van het regime om miljarden uit te geven aan zijn handlangers in het buitenland, onder meer in Libanon, Syrië en Palestina.
De oproerpolitie gebruikte traangas en waterkanonnen tegen demonstranten. Er waren verschillende video’s van veiligheidstroepen die op brute wijze op vreedzame demonstranten insloegen in de noordwestelijke stad Tabriz en andere gebieden.
Betogers in Miandoab, in het noordwesten van Iran, staken ook een lokaal tankstation in brand.
In Baharestan, Teheran, hebben demonstranten de lokale bank in brand gestoken.
Iraniërs staken ook politieauto’s en motorfietsen in brand. Ze blokkeerden wegen en snelwegen met brandende banden en parkeerden hun auto’s ook op straat om vervoer te voorkomen.
De laatste grote protesten in Iran vonden afgelopen januari plaats. De protesten in 2018 braken uit als gevolg van de hoge prijzen, maar werden al snel politiek gericht tegen het regime in zijn geheel.”
Tot zo ver Iranian News Wire, alwaar ook diverse video’s.
Het volgende is te vinden op de site van Radio Farda, aanhangers van de verdreven Sjah en zijn zoon, die zich nu tot de democratie heeft bekeerd in de hoop met steun van de VS weer staatshoofd van Iran te worden.
Groot-Ayatollah verzoekt het Iraanse parlement de stijging van de benzineprijs in te trekken
16 november 2019
Groot-Ayatollah Safi Golpayegani heeft het Iraanse parlement (Majles) op zaterdag 16 november opgeroepen om het besluit om de brandstofprijs te verhogen in te trekken, omdat er massale protestdemonstraties plaatsvinden in de straten van de grote Iraanse steden.
Golpaygani, die meer dan 100 jaar oud is, is een van de oudste en meest gezaghebbende geestelijken in Iran.
Dit terwijl de Majles blijkbaar niet betrokken waren bij de besluitvorming en de prijsstijging ongrondwettelijk werd goedgekeurd op basis van het besluit van de regeringsleiders van de drie takken van de regering, die een speciale commissie vormen om de huidige economische crisis in Iran aan te pakken.
De drievoudige stijging van de benzineprijs op vrijdagmorgen heeft aanleiding gegeven tot wijdverbreide protesten die vrijdag begonnen en zaterdag doorgingen.
Een andere ayatollah, Alavi Gorgani heeft de regering opgeroepen om het besluit om de brandstofprijzen te verhogen in te trekken, “voordat het te laat is”.
Ondertussen lijkt de door Khamenei-benoemde conservatieve Raad voor de Doelmatigheid zodanig geschokt te zijn door de demonstraties, dat hij heeft aangekondigd dat hij niet betrokken was bij de besluitvorming over het verhogen van de brandstofprijs.
Ebrahim Raeesi, hoofd van de rechterlijke macht, werd ook geciteerd dat hij gezegd had dat hij tegen de prijsstijging stemde op de bijeenkomst van de hoofden van de drie overheidsorganen, maar zijn verklaring werd later mogelijk teruggenomen omdat het regime wilde aantonen dat het met één stem sprak.
De loochening van de Raad voor de Doelmatigheid van het besluit en de aanvankelijke aankondiging van Raeesi dat hij zich had verzet zou tekenen kunnen zijn dat de conservatieven proberen om afstand te nemen van een besluit dat het risicon met zich brengt van massaonrust en opstand van het volk.
Bron: Radio Farda
Het Shahgezinde Radio Farda meldt op 16-11-2019 op basis van eigen nieuwsgaring en regime-gezinde bronnen verdere protesten: (Herhalingen over de prijsstijgingen heb ik verwijderd).
Terwijl protesten die zich over Iran verspreiden, worden botsingen met de veiligheidstroepen gemeld
Grootschalige protesten hebben de grote Iraanse steden op vrijdag op stelten gezet en gingen zaterdag door, met gevechten tussen demonstranten en veiligheidstroepen in ten minste drie steden: Mashhad, Ahvaz en Sirjan.
De officiële website van het overheidsnieuws IRNA zei dat de gevechten in Sirjan hevig waren. Het rapport voegde eraan toe dat demonstranten probeerden een olieopslagplaats aan te vallen met de bedoeling deze in brand te steken, maar de poging “was niet succesvol” als gevolg van “de reactie van de veiligheidstroepen”.
Op de sociale media werd gesproken over één persoon die in Sirjan werd vermoord. Radio Farda kan de bewering echter niet bevestigen. De video’s die in omloop zijn, laten zien dat ten minste één tankstation in brand wordt gestoken.
Zaterdagochtend kwamen demonstranten in minstens een dozijn grote steden in het hele land om hun woede te uiten. Tot dusver, waren er protesten in minstens 37 steden.
Op de nieuwssite van Fars, gelieerd aan de Iraanse Revolutionaire Garde, staat dat de protesten in de olierijke provincie Khuzestan en Sirjan in de zuidoostelijke provincie Kerman het hevigst waren.
Er waren ook sporadische protesten in de hoofdstad Teheran. Uit beelden op sociale media blijkt dat een tankstation in brand is gestoken in een van de belangrijkste wegen van Teheran. Kilometers verderop vielen de betogers in Teheran een politievoertuig aan en vielen het ten val. Volgens de laatste informatie die om 13.00 uur plaatselijke tijd is ontvangen, zijn de protesten op zaterdagochtend en vroege namiddag voortgezet in verschillende Iraanse steden, waaronder de hoofdstad Teheran, waar mensen de autowegen van Shahid Baqeri en Ayatollah Kashani en Sattari hebben geblokkeerd. In Teheran was er een verrassende vroege sneeuwval, maar er was een grote menigte mensen op verschillende wegen.
Isfahan en Shiraz zijn ook het toneel geweest van relatief grootschalige protestdemonstraties op zaterdag, melden burgerjournalisten. Meestal komen de protesten in Iran in de vroege namiddaguren in een stroomversnelling.
Uit verschillende delen van het land zijn internetstoringen gemeld. De autoriteiten hebben de internettoegang afgesloten om het mensen en demonstranten moeilijk te maken om te communiceren en zich te organiseren. (…)
Een video die Radio Farda vrijdag ontving van Ahvaz, de hoofdstad van de olierijke provincie Khuzestan in het zuidwesten van Iran, toonde een gespannen situatie.
In antwoord op de opmerking van Rouhani dat de leden van de lagere klassen van de samenleving zouden profiteren van de prijsstijging, riepen de demonstranten:
“De benzineprijs ging omhoog, de armen werden alleen maar armer”.
Terwijl ze anti-regeringsslogans riepen, drongen de burgers van Ahvaz er bij de automobilisten op aan om de motoren uit te zetten, de wegen te blokkeren en benzine te boycotten door het kopen van benzine.
Reuters haalde echter een “naamloze” inwoner van Ahvaz aan, zoals hij zei:
“De oproerpolitie staat in grote aantallen op straat en blokkeert de hoofdstraten. Ik hoorde schieten ongeveer een uur geleden.”
(…) Ondertussen toont een video verspreid op sociale media Vakilabad boulevard in de op een na grootste stad van Iran, Mashhad, vol met woedende demonstranten, terwijl de weg werd geblokkeerd door de oproerpolitie. Het officiële persbureau IRNA zei dat de politie “een paar dozijn” demonstranten heeft geteld, maar uit beelden van Mashhad blijkt dat de veiligheidstroepen traangas afvuren om de samengroepende demonstranten te verspreiden.
Een lokale website, Aftab News, zegt dat minstens zeven steden, Ahvaz, Behbahan, Khorramshahr, Mahshahr en Omidieh in Khuzestan, Mashhad in Khorasan Razavi en Sirjan, in Kerman, getuige waren van wijdverspreide demonstraties tegen de Islamitische Republiek.
Uren later stroomden ook mensen in de steden Abadan, Dezful en Shushtar, allemaal in Khuzestan, de straat op om te protesteren tegen de prijsstijging.
De beelden van het protest in de stad Behbahan tonen woedende mensen die roepen:
“Nee tegen Gaza, nee tegen Libanon; ik offer mijn leven op voor Iran”.
Veel demonstranten zijn ervan overtuigd dat de Islamitische Republiek de benzineprijs in Iran heeft verhoogd, terwijl het miljarden dollars uitgeeft om Bashar al-Assad in Syrië te steunen, evenals milities in Gaza en Hezbollah in Libanon.
Voorts sloten de mensen in Shiraz en Bandar Abbas in Zuid-Iran zich ook aan bij de protesten op vrijdag, zo meldde het officiële persbureau van de regering, IRNA,.
Verschillende ooggetuigen vertelden Radio Farda dat de veiligheidstroepen het internet in tientallen steden, waaronder Ahvaz en Omidieh, verstoord of afgesloten hebben.
Nochtans, haalde het door de staat geleide Agentschap van het Nieuws van de Arbeid van Iran (ILNA) de woordvoerder van de politie en de veiligheidskrachten, Ahmad Nourian, aan die beweerde dat het in het gehele land kalm en vredig was. (…)
Bron: Radio Farda
Aljazeera meldt op 17-11-2019 reacties van het Iraanse regime:
Iran Opperste Leider Khamenei steunt besluit tot verhoging van de brandstofprijzen
De Iraanse opperbevelhebber Ayatollah Ali Khamenei heeft een besluit gesteund om brandstoffen te rantsoeneren en prijs met minstens 50 procent te verhogen, een stap die in het hele land protesten heeft uitgelokt. Zondag beschuldigde Khamenei ook tegenstanders van de Islamitische Republiek en buitenlandse vijanden van ,,sabotage”, zo meldde de staatstelevisie. Hij beschreef die het in brand steken van openbare gebouwen tijdens de protesten als werk van ,,bandieten”, niet van ons volk, die door niet nader genoemde vijanden van Iran worden gesteund.
“Sommige mensen zijn ongetwijfeld bezorgd over dit besluit …. maar sabotage en brandstichting worden gepleegd door hooligans, niet door ons volk. De contrarevolutie en de vijanden van Iran hebben altijd sabotage en inbreuken op de veiligheid gesteund en blijven dat doen,” zei hij, volgens de staatstelevisie.
Khamenei zei de verhoging van benzineprijzen op advies van deskundigen gebaseerd was en gesteund zou moeten worden.
“Ik ben geen expert en er zijn verschillende meningen, maar ik had gezegd dat als de hoofden van de drie takken een besluit nemen, ik het zal steunen”, zo werd hij geciteerd.
De prijsstijging, onderdeel van de inspanningen om het effect van de verlammende sancties van de VS te compenseren, werd goedgekeurd door de Hoge Raad voor Economische Coördinatie, die bestaat uit de president, het hoofd van de rechterlijke macht en de voorzitter van het parlement.
(…)
De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani Fazli vertelde zaterdag aan de staatstelevisie dat de veiligheidstroepen “zich tot nu toe terughoudend hebben opgesteld”, maar dat zij zullen optreden om de rust te herstellen als de demonstranten “publieke eigendommen hebben beschadigd”.
(…)
De demonstraties, hoewel niet zo wijdverbreid als de economische protesten die het land bijna twee jaar geleden hebben geschokt, hebben nieuwe druk uitgeoefend op de regering van de Iraanse president Hassan Rouhani voor de parlementsverkiezingen in februari.
Bron: Aljazeera
Na de ‘conservatieve’ Khamenei slaat ook de ‘hervormer’ Rouhani dreigende taal uit:
Hassan Rouhani waarschuwt dat het door protesten getroffen Iran ‘onveiligheid’ niet kan toestaan
President Hassan Rouhani waarschuwde zondag, nadat de stijging van de brandstofprijzen tot dodelijke massaprotesten in heel Iran leidde, dat “anarchie en rellen” niet zouden worden getolereerd Naar schatting 87.000 mensen namen deel aan de demonstraties, zo meldde het semi-officiële persbureau Fars, en ten minste twee mensen werden gedood. Tientallen banken en winkels werden in brand gestoken of beschadigd door het geweld en er werden ongeveer 1.000 arrestaties verricht. “Mensen hebben het recht om te protesteren, maar dat is iets anders dan rellen”, zei Rouhani. “We kunnen de onveiligheid door rellen in het land niet laten voortduren”. (…) Het Iraanse ministerie van Inlichtingendiensten zei in een verklaring dat de protestleiders waren geïdentificeerd en dat er “passende maatregelen” werden genomen.
De Verenigde Staten veroordeelden zondag het gebruik van “dodelijk geweld” en “ernstige communicatiebeperkingen” tegen demonstranten in Iran.
Bron: Aljazeera
Iran snijdt tijdens protesten de meeste internetdiensten af voor gebruikers
17 november 2019, Radio Farda
Na twee dagen van regelmatige vertraging van het internet in opdracht van de overheid, te midden van wijdverbreide protesten in Iran, werden de internetdiensten zaterdagavond bijna volledig stopgezet, waardoor het land in cyberduisternis werd gedompeld. (…)
De internetverkeersmonitoring groep NetBlocks meldde dat drie grote internetproviders in Iran op zaterdag 16 november om 18.00 uur lokale tijd de dienstverlening hebben afgesneden en dat het monitoringsysteem van NetBlocks een sterke daling van het internetverkeer in Iran liet zien. Deze stap [van de regering] heeft vooral gevolgen voor mensen die voor communicatie en informatie afhankelijk zijn van hun smartphone.
De stap van de regering is niet ongekend. In het verleden heeft de Islamitische Republiek de verbinding vertraagd of volledig afgesneden en het heeft ook een geschiedenis van het storen van radio- en tv-signalen van Perzisch-sprekende media-uitzendingen vanuit het buitenland. (…)
De huidige internetstilstand lijkt een van de strengste van het afgelopen decennium te zijn. Ook hebben minder internationale mediakanalen in Iran correspondent in vergelijking met 2009 om verslag uit te brengen over de gebeurtenissen.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde op 17 november in een tweet onmiddellijk “de poging tot sluiting van het internet” en riep de Iraanse regering op om “hen te laten spreken”.
Bron: Radio Farda
Temidden van ernstig nieuws, internetblokkade, angst voor een harde repressie in Iran
Berichten over toenemend aantal slachtoffers en arrestaties in de protesten van Iran zijn sinds zaterdagavond, temidden van de meest wijdverbreide inernetstoring in het land in 40 jaar. Naar verluidt werden tientallen mensen gedood tijdens twee dagen van protesten in Iran, terwijl in plaatsen zoals Shahryar in de buurt van Teheran er minstens één werd gedood en tientallen in het ziekenhuis liggen, waarvan sommige in kritieke toestand, zei het lokale medische personeel voordat het internet werd afgesloten. Ondertussen, zijn honderden demonstranten gearresteerd in de centrale Iraanse stad Yazd, bovengenoemde Iraanse autoriteiten. (…)
Bron: Radio Farda
Sepideh Gholian opnieuw gearresteerd
De pas vrijgelaten journaliste Sepideh Gholian werd na deelname aan demonstraties met jongeren opnieuw gearresteerd.
Bron: op Internet verspreide video.
Commentaar door Arbeidersstemmen
Het nieuws dat ons uit Iran bereikt, is vooral afkomstig van de rechtse burgerlijke politieke oppositie in ballingschap, waarvan wij de stellingname uiteraard niet delen. Dat geldt ook voor de meest informatieve bron, Radio Farda, die gesteund wordt door de Verenigde Staten en de uit Iran geroofde rijkdommen van de Pahlavi-familie. Deze familie probeert de zoon van de van 1941 tot 1979 met openlijke terreur regerende ‘Shah van Perzië’, weer aan de macht te krijgen. De Sjah werd door vergelijkbare volksprotesten en uiteindelijk stakingen in de olie-industrie verjaagd, een geschiedenis die bij delen van de jongere generatie niet bekend is. Radio Farda hoopt op een breuk tussen de ‘hervormers’ en de “conservatieven” in het Ayatollah-regime. In de opwinding over een wisseling van regime in Iran zou dan de inmiddels tot de democratie bekeerde zoon van de voormalige Sjah een rol kunnen spelen als “onafhankelijk gezaghebbend boegbeeld in Iran”. Dit naar voorbeeld van de rol die Radio Farda in het volgende artikel toedicht aan Groot-Ayatollah Sistani in de rellen in buurland Irak. De speciale vertegenwoordiger van de VN in Irak, de ex-minister van Defensie van Nederland, Jeanine Hennis-Plasschaert, speelt volgens dit artikel een belangrijke rol in pogingen om de demonstranten in Irak te paaien met ‘steun’ van de shiitische geestelijkheid en beloften van ‘hervormingen’. Demonstranten die volgens schaarse maar aanhoudende berichten de Iraakse oliehaven Basra zouden blokkeren. Verder geven we nog een stuk van de dialoog die de weduwe van de Sjah probeert aan te gaan met Khamenei van Iran.
Fredo Corvo 18-11-2019
P.S. Wat betreft de links-burgerlijke oppositie in ballingschap: ze verspreidt nauwelijks nieuws in een taal die we kunnen lezen, en haar politieke stellingname is zelfs voor burgerlijk links bijzonder zwak.
Iraakse protesten aangewakkerd door de steun van Sistani aan de vooravond van de onrust in Iran
17 november 2019 Nabil Ahmed
Toen de tweede golf van protesten in Irak op vrijdag 15 november zijn vierde week inging, kregen de demonstranten een sterke impuls van de hoogste sjiitische religieuze autoriteit van het land, wat hen ertoe zal aanzetten zich staande te houden zolang niet wordt voldaan aan hun eisen voor grootschalige hervormingen en regimewisseling. Groot Ayatollah Ali al-Sistani’s steun werd aangekondigd in zijn wekelijkse preek die precies samenviel met de volksuitbarstingen in verschillende steden in het buurland Iran over de stijging van de brandstofprijzen. De protesten in beide landen, waar sjiitische moslims in de meerderheid zijn, hebben veel gemeen, waaronder vooral woede over corrupte ambtenaren. Het enige grote verschil is het ontbreken van een onafhankelijk gezaghebbend boegbeeld in Iran, terwijl in Irak Groot Ayatollah al-Sistani door de meeste sjiieten als een hogere autoriteit wordt beschouwd dan welke politieke leider dan ook.
De eerste golf van protesten in Irak, die op 1 oktober uitbrak, riep op tot sociale hervormingen, verbetering van de basisvoorzieningen, met name elektriciteit, en de bestrijding van de welig tierende corruptie en werkloosheid. Maar ze werden geconfronteerd met een gewelddadig optreden dat in minder dan een week tijd minstens 104 mensen het leven kostte en 6.107 gewonden onder zowel demonstranten als veiligheidstroepen, aldus de woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. En tegen 10 november zou het aantal slachtoffers gestegen zijn tot meer dan 319 doden en 15.000 gewonden, volgens de Iraakse Mensenrechtencommissie. De meeste jonge demonstranten die de straat op gingen in de hoofdstad Bagdad en andere centrum-zuid steden varieerden in leeftijd van 16 tot 30 jaar. Als leden van de zogenaamde “millennium generatie” groeiden de meesten van hen op onder het huidige politieke systeem, dat de macht overnam na de invasie onder leiding van de VS in 2003 en die dus weinig of geen persoonlijke ervaring had met het wrede beleid van het Saddam Hoessein-regime. En ze hebben het niveau van de eisen in de huidige golf van protesten verhoogd met het aftreden van de regering en de regimeverandering.
Al-Sistani zei op 15 november in een verklaring die hij op zijn officiële website heeft gepubliceerd en die zijn vertegenwoordiger tijdens het vrijdaggebed in de stad Karbala heeft voorgelezen, dat hij, ten eerste, zijn standpunt verduidelijkt dat hij “de protesten steunt en ervoor zorgt dat ze vreedzaam zijn en vrij van elke vorm van geweld”. Het tweede punt onderstreept het belang van “het bespoedigen van de goedkeuring van een eerlijke kieswet die het vertrouwen van de burgers in het verkiezingsproces herstelt en de huidige politieke partijen geen oneerlijk voordeel oplevert, maar een reële kans biedt om de krachten te veranderen die het land de afgelopen jaren hebben geregeerd….”. In de verklaring wordt ten derde opgemerkt dat de eisen van de betogers tot op heden niet zijn ingewilligd, met name wat betreft “het vervolgen van de corrupte mensen en het terugvorderen van het door hen geplunderde geld, het afschaffen van de oneerlijke voorrechten die aan bepaalde groepen worden toegekend ten koste van de rest van het volk, en het vermijden van quota en cliëntelisme”. Zo worden “verdenkingen geuit over het vermogen of de ernst van de heersende politieke krachten om de eisen van de demonstranten zelfs op een minimumniveau ten uitvoer te leggen”. In het vierde punt van de verklaring zegt al-Sistani: “Als de machthebbers denken dat ze zich aan echte hervormingen kunnen onttrekken door ze te vertragen en uit te stellen, zijn ze zichzelf misleiden”. Hij voegt hieraan toe: “Wat er na deze protesten komt, zal niet meer hetzelfde zijn als voorheen, en daarvan moeten ze zich bewust zijn”. Tot slot zegt de verklaring dat “de strijd om hervormingen” die door het Iraakse volk wordt gevoerd een nationale strijd is en dat “geen enkele externe partij zich daar in welke richting dan ook in mag mengen”.

De duidelijke boodschap van Al-Sistani aan beide zijden [van het conflict] versterkt de zaak van de demonstranten, hoewel zij dagelijks geconfronteerd worden met het dagelijks gebruik van geweld door de veiligheidstroepen.
De laatste verklaring van de hoogste religieuze autoriteit werd gegeven vier dagen na zijn ontmoeting met de speciale vertegenwoordiger van de VN in Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, in de heilige stad Najaf. Associated Press meldt op 11 november dat al-Sistani was ingenomen met de voorstellen van de VN om een einde te maken aan de onlusten, aldus een verklaring van zijn bureau. Maar hij zei dat hij bezorgd was dat politieke partijen “niet serieus genoeg zijn om een echte hervorming door te voeren”. Als ze dat niet doen, voegde hij eraan toe, dan is een “nieuwe aanpak” nodig. (…)
Ondertussen leidden de snelle ontwikkelingen in Iran tot de sluiting door Irak van de zuidelijke grensovergang van Shalamcheh met het buurland. Reuters citeerde een Iraakse veiligheidsbron en een Iraanse diplomaat dat Irak de grensovergang voor reizigers uit beide landen op zaterdag (16 november) sloot. De veiligheidsbron zei Teheran de sluiting ,,wegens aan de gang zijnde openbare protesten in zowel Iran als Irak” had geëist.
Bron: Radio Farda
De voormalige koningin van Iran verwerpt de beschuldiging van Khamenei van het aanzetten tot protesten
(….) de voormalige koningin van Iran, Farah Pahlavi, heeft gereageerd op de opmerkingen van de Iraanse opperbevelhebber Ali Khamenei, die de voormalige koninklijke familie de schuld geeft van de wijdverbreide protesten in het land. In reactie op de bewering van Khamenei zei koningin Farah zondag 17 november tegen Radio Farda: “Eerst en vooral moet hij (Khamenei) nadenken over de redenen waarom de protesten begonnen.”
De hoogste leider van de Islamitische Republiek, Ali Khamenei, had de familie van de laatste monarch van Iran, Sjah Mohammad Reza Pahlavi, en een dissidente groep in ballingschap, de Mojahedin Khalq Organisatie (MEK), beschuldigd het volk aan te zetten om de straat op te gaan en het islamitische establishment uit te dagen.
“Deze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en alle boosaardige actoren van de wereld die zich tegen ons verzetten, hebben deze maatregelen aangemoedigd. Deze omvatten de sinistere, kwaadaardige Pahlavi familie en de kwaadaardige, criminele groep van de hypocrieten (MEK). Zij moedigen de mensen herhaaldelijk aan en roepen hen via sociale media en andere middelen op om deze wandaden te begaan”, aldus Khamenei.
Ondertussen, in een ander deel van haar interview, richtte de koningin zich tot het volk van Iran en zei: “Net als alle andere Iraanse patriotten steun ik uw rechtvaardige en rechtmatige eisen, en ik zal naast u staan. Jullie (mensen van Iran) moeten weten dat niemand en niets een natie kan weerstaan.” (…)
Bron: Radio Farda
18 nov. – verslag van protesten in Iran – dodental naar 200
Volgens het Iraanse verzet hebben de Iraanse protesten zich verspreid naar 117 steden in Iran. Meer dan 200 demonstranten zijn gedood door de veiligheidstroepen. De aantallen nemen snel toe. Veel demonstranten werden gedood in de zuidwestelijke stad Shiraz en de westelijke stad Kermanshah.
De kaart markeert steden en provincies betrokken bij de protesten in Iran, steden waar staatsinstellingen in brand werden gestoken en steden waar demonstranten werden gedood.
Tijdens de protesten in Iran werden in Karaj, nabij de hoofdstad, minstens 19 mensen gedood. Zeven mensen werden gedood in de zuidwestelijke stad Behbahan en vijf demonstranten werden gedood in Khoramshahr.
Bron: Iran News Wire 19-11-2019
Pompeo: VS zullen een einde maken aan de opheffing van de sancties voor de Iraanse Fordo-kerncentrale
WASHINGTON, 18 november (Reuters)
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kondigde maandag aan dat de Verenigde Staten tegen 15 december een einde zullen maken aan de opheffing van de sanctievrijstelling met betrekking tot de Iraanse kerncentrale van Fordo. Hij voegde eraan toe dat de VS de protesten in Iran nauwlettend in de gaten houdt en zich grote zorgen maakt over de berichten over dodelijke slachtoffers.
“De juiste hoeveelheid uraniumverrijking voor ’s werelds grootste staatssponsor van terreur is nul…. Er is geen legitieme reden voor Iran om de verrijking op deze voorheen clandestiene locatie te hervatten”, aldus Pompeo tijdens een persconferentie.
Pompeo ging verder: “Wij veroordelen krachtig alle gewelddaden van dit regime tegen het Iraanse volk en maken ons ernstig zorgen over de berichten over verschillende dodelijke slachtoffers”. Hij voegde daaraan toe: “De Islamitische Republiek moet een einde maken aan het geweld tegen haar eigen bevolking en moet alle Iraniërs onmiddellijk weer toegang geven tot een vrij en open internet. De wereld kijkt toe.”
Sinds vrijdag vorige week zijn er in heel Iran protesten uitgebroken tegen de verdrievoudiging van de benzineprijs. Honderden banken, overheidsgebouwen en politieauto’s zijn in brand gestoken en en zijn tientallen doden gevallen.
De leider van de Islamitische Republiek en zijn Revolutionaire Garde hebben de demonstranten gewaarschuwd om hun protesten te beëindigen of een sterke reactie van het regime tegemoet te zien.
Bron: Iran International 19-11-2019
Commentaar van Arbeidersstemmen
De VS moedigen met deze verdere sancties het regime alleen maar verder aan om met de zwaarste repressie bezuinigingen op te leggen aan de bevolking. Wanneer proletariërs waar dan ook ter wereld in opstand komen, vinden zij alle kapitalistische machten tegenover zich, zo leert ons de Parijse Commune van 1878 en de revoluties in Rusland en Duitsland (1917-1923) en de Commune van Shanghai (1927).
Een Ayatollah in Iran dreigt de protesten te breken met behulp van de paramilitairen
De vertegenwoordiger van de Iraanse opperbevelhebber in de provincie Fars heeft de provinciale ambtenaren gedreigd dat als zij er niet in slagen de protesten te overwinnen, hij persoonlijk de paramilitaire Basij-troepen zal leiden om de onrust te onderdrukken.
[Arbeidersstemmen: Toen rond de jaarwisseling 2017/2018 “voornamelijk jonge werkloze proletariërs de straat opkwamen met slogans tegen het regime en tegen de oorlogen die dit voert in het Midden-Oosten. Daarbij speelden ze kat-en-muis met de religieuze fanatici van de paramilitaire politiemacht Basij op hun motorfietsen. Deze Basij zijn meer een aanvulling op het arsenaal van de staatsrepressie tegen de bevolking, waarvan de hoofdmacht wordt gevormd door het leger en de elite-eenheden van de Pasdaran (islamitische “Revolutionaire Garde” of “hoeders van de revolutie)” Straatdemonstraties jonge werklozen, opeenvolging van leuzen tegen oorlog]
De protesten die afgelopen vrijdag begonnen tegen een plotselinge stijging van de benzineprijzen, hebben zich ontwikkeld tot een volwaardige beweging tegen het regime, die van de geestelijken eist dat ze uit de politiek stappen en zich niet langer bemoeien met de gang van zaken van het land.
Tijdens zijn toespraak tot geestelijken en leden van de paramilitaire Basij-politie in Shiraz, de hoofdstad van de provincie Fars, noemde Ayatollah Lotfollah Dezhkam, de lokale Imam van het Vrijdaggebed, de demonstranten “herrieschoppers” en beweerde dat niemand mag zeggen “de geestelijken moeten weg”. Hij verwees naar Reza Shah Pahlavi, de moderniserende stichter van de Pahlavi-dynastie in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw [Arbeidersstemmen: vleiende kwalificaties van het Pro-Sjah Radio Farda]. Daarover zei de Ayatollah: “Zelfs Reza Khan, met al zijn machten, was niet in staat om de tulband van de hoofden van de moellahs af te halen”.
Sinds vrijdag zijn er veel aanvallen geweest op overheidsgebouwen, waaronder kantoren van invloedrijke lokale geestelijken en Basij-centra. Dezhkam zei in zijn opmerkingen dat “we niet stil zullen zitten om zo maar iedereen toe te staan om te doen wat ze willen”. Hij beweerde ook dat velen onder de demonstranten zeggen dat de meeste “herrieschoppers” niet uit de provincie komen. De protesten en onrust in Fars zijn wijdverbreid en de scholen in de provincie zijn gesloten gebleven.
Bron: Radio Farda 18-11-2019
Iraanse commandant beschuldigt de VS in verwijzing naar protesten van een ‘mislukte complot’
Een Iraanse militiecommandant heeft de Verenigde Staten beschuldigd van het aanzetten tot onrust in het land, nadat er in heel Iran protesten zijn uitgebroken tegen een schokkende beslissing om de benzineprijzen te verhogen.
Volgens het semi-officiële persbureau ISNA is een “Amerikaans complot is mislukt”. Zo beweerde Brigadegeneraal Gholamreza Soleimani, commandant van de Basij-militie, een vrijwillige politiemacht die loyaal is aan het regime. (….) Na dagen van geweld dat minstens twee mensen doodde, belangrijke wegen geblokkeerd werden, banken in brand werden gestoken en winkels geplunderd werden, was de situatie volgens regeringswoordvoerder Ali Raibei “rustiger” op maandag. “Er zijn nog maar een paar kleine problemen over en morgen en overmorgen en overmorgen zullen er geen rellen meer zijn”, vertelde Rabiei aan verslaggevers tijdens een persconferentie in de hoofdstad, Teheran. “Er zijn bijeenkomsten geweest in sommige steden, in sommige provincies.” Onder druk om cijfers te geven over de slachtoffers in de onrust, zei hij: “Wat ik je vandaag kan zeggen is dat de bijeenkomsten ongeveer 80 procent minder zijn dan de dag ervoor.”
De situatie op straat is onduidelijk, grotendeels vanwege een internetbloccade die de stroom van video’s die op sociale media van protesten of bijbehorende gewelddaden wordt gedeeld, heeft afgeremd.
Bron: Aljazeera 19-11-2019
NRC-Handelsblad, spreekbuis van de handelsbelangen van het Nederlandse kapitaal, laat woordvoerder van Aytollah-regime aan het woord:
‘De les voor Iran is: verzet loont, een deal niet’
[Met verzet doelt hij niet op de protesten ;-)]
“Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi maandag Den Haag bezocht, op een moment dat zijn land gebukt gaat onder protesten tegen verhoogde brandstofprijzen. De deal uit 2015 houdt in dat Iran zijn nucleair programma beperkt en strenger toezicht toelaat in ruil voor verlichting van de sancties. Het zit de Iraanse regering hoog dat een akkoord, waarin ze zo veel heeft geïnvesteerd, nu „op de hartbewaking ligt”, zoals Araghchi het tijdens een gesprek in de ambtswoning van de ambassadeur in Wassenaar.” bla-bla-bla
‘Verschrikkelijk patroon’: Amnesty spreekt over 106 doden tijdens protesten in Iran
De mensenrechtengroepering roept op tot beëindiging van het “harde optreden” tegen demonstraties tegen de regering, waarbij 106 doden in 21 steden zijn gevallen. Dagen van protesten in Iran over de stijgende brandstofprijzen en het daaropvolgende overheidsoptreden hebben volgens de rechtengroep Amnesty International meer dan 100 mensen in het hele land gedood. In een verklaring van dinsdag beschuldigde de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie de Iraanse veiligheidstroepen van het gebruik van “excessief en dodelijk geweld” om de demonstraties te verpletteren sinds ze op vrijdag begonnen. “Minstens 106 demonstranten in 21 steden zijn gedood, volgens geloofwaardige rapporten”, aldus Amnesty. “Het echte dodental kan veel hoger zijn, terwijl sommige rapporten suggereren dat er maar liefst 200 doden zijn gevallen.”
Er was geen onmiddellijke reactie van de Iraanse regering beschikbaar op het geschatte dodental. Volgens cijfers van Al Jazeera zijn er minstens 11 mensen – vijf leden van veiligheidstroepen en zes burgers – gedood in de onrust. De Iraanse autoriteiten hebben nog geen definitief verslag gedaan van het aantal gewonden of doden bij de protesten. Maar het semi-officiële ISNA persbureau meldde laat op maandag dat drie leden van de Iraanse veiligheidstroepen in de buurt van de hoofdstad, Teheran, werden gedood door “relschoppers”.
Raha Bahreini, onderzoeker van Amnesty over Iran en mensenrechten, zei dat hun dodental gebaseerd was op informatie van getuigenissen ter plaatse, mensenrechtenactivisten in het land, maar ook journalisten en betrouwbare bronnen buiten het land. “De informatie die we hebben verkregen onthult een afschuwelijk patroon van onwettige moorden in het hele land,” vertelde ze aan Al Jazeera uit Londen. “De informatie die we tot nu toe hebben ontvangen, suggereert dat de veiligheidstroepen, in een patroon dat overeenkomt met eerdere praktijken, zelfs weigeren om de lichamen van veel van de doden aan hun families terug te geven, of dat ze families dwingen om hun geliefden te begraven onder overhaaste omstandigheden en zonder een onafhankelijke autopsie, wat natuurlijk in strijd is met het internationale recht en de internationale normen.”
Bron: Aljazeera, 19-11-2019
Sepideh Gholian opnieuw gearresteerd!
Op 16 november hebben de veiligheidstroepen van het Iraanse regime het ouderlijk huis van Sepideh Gholian, de arbeidsrechtenactivist, student en journalist, met geweld aangevallen. Sepideh Gholian is een zeer uitgesproken en overtuigd voorstander van de Haft Tappeh Suikerriet Arbeidersvakbond en stakingen en strijd van de arbeiders van de Haft Tappeh om de privatisering in te trekken.
Het Iraanse regime heeft haar veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf, maar ze werd op 26 oktober vrijgelaten, nadat een borgtocht van 500.000 tomans [118.382 dollar] was betaald.
Met de huidige sluiting van het internet in Iran is het niet mogelijk geweest om verdere details van de arrestatie te vinden.
De Shahrokh Zamani-actiecampagne veroordeelt krachtig de arrestatie en verdere detentie van Sepideh Gholian en alle andere politieke gevangenen in Iran en roept op tot hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Wij roepen alle vakbondsleden, socialisten en andere politieke activisten op ons te helpen bij het verdedigen van de rechten van alle werknemers, sociale rechtenactivisten en politieke gevangenen in Iran.
Shahrokh Zamani-actiecampagne van Zamani, 18 november 2019
Iraakse demonstranten zeggen dat de Iraanse lekken bevestigen wat ze ‘al weten’.
De Iraakse demonstranten koesteren een diepgewortelde wrok tegen wat zij beschouwen als Iraanse inmenging in de zaken van Irak.
door Sofia Barbarani, 20 nov 2019
Bagdad, Irak – Op het Tahrirplein werd met veel gejubel gedanst toen antiregeringsbetogers de bezette rotonde binnenstroomden voor de dagelijkse steunbetuiging aan de voortdurende opstand van het land. Sinds begin oktober zijn de Irakezen de straat op gegaan om elementaire voorzieningen, economische kansen en een einde aan de corruptie onder de politieke elite van het land te eisen. Meer dan 300 mensen zijn gedood en ten minste 15.000 gewond geraakt. Maar het moreel bleef hoog op het Tahrirplein op maandagavond toen de muziek door straat weerklonk, jonge mensen in groepen dansten en gezinnen zich warm hielden met kopjes zoete thee en koekjes. Ze werden niet afgeschrikt door het nieuws van de dag: honderden uitgelekte Iraanse inlichtingendocumenten met details over de operaties in Irak.
The New York Times en The Intercept zeiden dat ze tussen 2014 en 2015 ongeveer 700 pagina’s met rapporten van het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid hebben geverifieerd, die een “gedetailleerd beeld geven van de agressieve manier waarop Teheran gewerkt heeft om zich te verankeren in Iraakse zaken”. Een geheime bron, die weigerde om de verslaggevers persoonlijk te ontmoeten, zei dat degenen die betrokken waren bij het lek “de wereld wilden laten weten wat Iran doet in mijn land, Irak”.
Volgens de Times, geeft het lek details Iran “nauwgezette werk” om te infiltreren in elk aspect van Irak’s politieke, economische en religieuze leven – terwijl ook het probeert te voorkomen dat het land uit elkaar valt. Hun doel, naast het voorkomen dat Irak in sektarisch geweld vervalt, is onder andere het tegengaan van het trainen van soennitische moslimstrijders aan de grens met Iran en het stoppen van de neveneffecten van een onafhankelijk Koerdisch gebied.
Maar voor de demonstranten op het Tahrirplein bevestigen de nieuwsberichten slechts wat de Irakezen al wisten. “We weten al jaren dat de Iraanse regering ons volk heeft vernietigd en gedood”, aldus de 22-jarige Omar, een medische vrijwilliger die op het Tahrirplein werkt.
‘Verspreid de revolutie’
Terwijl de protesten grotendeels gericht waren op de herziening van de regering, ligt de diepgewortelde wrok van de Irakezen tegen de Iraanse inmenging ook aan de basis van de opstand. Iraanse consulaten zijn aangevallen en in brand gestoken, terwijl een video begin november twee Iraakse demonstranten liet zien die trapten op afbeeldingen van Quds Force leider Qassem Soleimani en de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei. In Bagdad schilderde een demonstrant de Iraanse vlag op de grond zodat mensen er over konden lopen, terwijl de hashtag “Verdrijving Soleimani en [Ayatollah Ali] Khamenei uit Irak” op Twitter verscheen.
“Vanaf het moment dat Ayatollah Khomeini in 1979 in Iran voet aan de grond zette, wilde hij de revolutie verspreiden, met name naar Irak, waar de heiligste plaatsen van de sjiitische islam liggen”, vertelde Kasra J Aarabi, van het in Londen gevestigde Tony Blair Institute for Global Change, aan Al Jazeera. “Daarna investeerde Teheran in harde en zachte middelen om zijn invloed in Irak uit te breiden, waarbij deze inspanningen na de val van de Iraakse dictator Saddam Hoessein in een stroomversnelling kwamen”, aldus Aarabi. Tijdens het bewind van Saddam smeedden Iraakse politieke dissidenten in Iran sterke banden met de heersende elite van Teheran, die ze tot op de dag van vandaag koesteren en in stand houden. “Enkele van de machtigste figuren van Irak vandaag de dag … waren dezelfde mensen die in het begin van de jaren tachtig door de IRGC [Revolutionaire Garde] werden gerekruteerd om de Islamitische revolutie naar Irak te verspreiden,” zei Aarabi.
Vorige maand meldde het persbureau Reuters dat Iran had ingegrepen om het aftreden van premier Adel Abdul Mahdi na gewelddadige protesten te voorkomen. “Vraag het om het even welke Irakees, we weten dat de Iraniërs de invloed hebben om de eerste minister te kiezen en zich te bemoeien met religieuze partijen,” zei de 76-jarige Abu Hayder. “Wij zijn op de hoogte van de interventie van Qassem Soleimani [en] wij willen het niet”, aldus Abu Hayder. “Een van de hoofdredenen voor het protest is Iran te stoppen met het ingrijpen in onze zaken. Iran en andere buitenlandse mogendheden”.
Volgens een van de uitgelekte rapporten die door de Times worden geciteerd, hadden het toenemende wantrouwen en de wrok onder de Irakezen van sjiitische milities, die door Iran worden gesteund, “de Amerikanen in staat gesteld om terug te keren naar Irak met een toegenomen legitimiteit. En groepen en individuen die tegen de Amerikanen onder de soennieten hadden gevochten, wensen nu dat niet alleen Amerika, maar ook Israël Irak zou binnenkomen en Irak zou redden uit de klauwen van Iran”.
Maar de meeste demonstranten in Bagdad zijn even sceptisch over alle buitenlandse interventies, waaronder een Amerikaanse. “Volgens ons, denken Amerika en Europa denken niet aan ons, ze geven alleen maar om hun eigen belangen,” zei de 69-jarige leraar Sabri. “Vooral de VS, zij zijn de reden dat dit met ons gebeurt,” voegde Sabri’s vriend Abu Hayder toe met het oog op de in 2003 door de VS geleide invasie van Irak en zijn mislukte politiek.
Anderen, zoals Omar de medische vrijwilliger, zeggen dat de enige manier waarop Irakezen de Amerikaanse bemoeienis zouden kunnen accepteren was als ze terugkwamen om “de rotzooi die ze gemaakt hebben op te ruimen”.
Aankondiging # 4: Mahshahr Polyethyleen Petrochemische Arbeidersstaking
Voorwaarts naar landelijke stakingen
Vandaag, 19 november, zijn de arbeiders van de polyethyleen petrochemische industrie in staking gegaan uit protest tegen hun zware levens- en arbeidsomstandigheden en hebben zich aangesloten bij de volksprotesten tegen dit helse regiem. Bovendien zijn volgens onze berichten de vrachtwagens met de petrochemische producten tegengehouden en op verschillende momenten hebben mensen ze tegengehouden en gedumpt tijdens het laden. Het is vermeldenswaard dat er nog steeds wordt gestaakt bij de tankwagens en de regering zich voorbereidt op het gebruik van de tankwagens van het legerkorps. Mensen zeggen ook dat ze dit niet zullen toestaan.
Aan de andere kant wordt onder leraren gefluisterd over in staking gaan. Leraren in een aantal scholen in Shiraz werkten niet uit solidariteit met de protesten van de bevolking en veel scholen waren gesloten bij gebrek aan autovervoer. Hetzelfde geldt voor veel andere steden. Onder deze omstandigheden kondigde de regering haastig de sluiting van scholen in verschillende steden aan. Ook zijn hebben meer universiteiten het {strijd}terrein betreden.
Staking in de polyethyleen sector van de petrochemische industrie, staking door vrachtwagenchauffeurs bij het tanken, sluiting van sommige scholen en geruchten over staking onder leraren gaan rond in universiteiten van Teheran, Shiraz, Tabriz en andere steden. De beweging is in de richting van stakingen in het hele land en algemene staking. Steeds meer fabrieken sluiten zich aan bij de staking, vrachtwagenchauffeurs in de stad en in het hele land, de officiële aankondiging van een staking door leraren, de uitgifte van solidariteitsverklaringen van centra als Haft Tapeh Sugar, Ahwaz Steel, Hepco en Azarb. Het belang van arbeidsconflicten, evenals de solidariteit van de verschillende sectoren van de oliearbeiders met het volk, de aankondiging van gezamenlijke solidariteitsverklaringen van met de strijd van het volk door verschillende arbeidersorganisaties en volksinstituten, is van essentieel belang, en zijn alle belangrijke stappen op weg naar een landelijke staking. Op gemeenschapsniveau.
In de huidige situatie zijn de algemene staking van de arbeiders en het breder neerleggen van alle werk goed uitvoerbaar en een beslissende stap voorwaarts in de beweging tot omverwerping {van het regime?}. In elke fabriek, school en kantoor moeten coördinerende stakingsraden worden georganiseerd. Leerlingen, leerkrachten en vrachtwagenchauffeurs kunnen de weg bereiden voor een uitgebreide algemene staking door een algemene staking uit te voeren. De demonstraties en de gelijktijdige staking kunnen de rug van de staat breken en hem voorgoed opruimen {dat wil zeggen,een revolutie die verder gaat dan een wisseling van regime?}.
Leve de raden
Voorwaarts naar landelijke stakingen
Communistische Partij van Iran
Bron: Arbeiderscommunistische Partij van Iran, 19-11-2019
machinevertaling uit het Farsi, tussen {aanvullingen F.C.}
Uit dezelfde bron: Oproep aan de wetshandhaving en andere repressieve krachten: jullie wapen stokken en geweren zouden moeten worden gebruik tegen de onderdrukkers en de heersende miljardairs in macht, niet de rechtmatige demonstranten.
In verklaringen van deze ‘Hekmatistische’ organisatie zie ik vooral een teken van de verscherping van de klassentegenstellingen in Iran, van een breuk met de linksburgerlijke politiek in zowel theorie als praktijk is volgens mij geen sprake. F.C.
23-11-2019: Internet zeer gedeeltelijk hersteld, berichtgeving over omvang rellen hapert, eerste stakingen genegeerd door burgerlijke media
Aljazeera: “Iran versoepelt internetrestricties na stopzetting van het protest
De toegang tot internet wordt ‘geleidelijk hersteld’, aldus de functionaris voor cyberspace, die zegt dat het land over twee dagen volledige toegang zal hebben.
Iran is begonnen met het herstel van de internettoegang in de hoofdstad en een aantal provincies na een vijf dagen durende nationale sluiting die bedoeld was om dodelijke protesten over brandstofprijsstijgingen te helpen onderdrukken. De elite-eenheden van Revolutionaire Garde, de veiligheidskrachten van het land deelden mee dat de rust in Iran op donderdag was teruggekeerd, zo meldde de staatstelevisie. “Het internet wordt geleidelijk aan hersteld in het land”, meldde het semi-officiële persbureau Fars, met een citaat van ongeïdentificeerde ‘geïnformeerde bronnen’. Volgens nieuwsberichten werd het vaste internet hersteld in de provincies Hormozgan, Kermanshah, Arak, Mashhad, Qom, Tabriz, Hamadan en Bushehr en delen van Teheran. “We hebben sinds een uur geleden weer internet”, zei een gepensioneerde ingenieur, die niet met zijn naam genoemd wilde worden, telefonisch vanuit de hoofdstad.
Iran werd opgeschrikt door nationale protesten die werden aangewakkerd door groeiende woede en frustratie nadat de autoriteiten een benzine-rationeringsregeling hadden ingevoerd en de subsidies hadden verlaagd in een beweging die de prijzen met 50 procent deed stijgen.
Een hoogste ambtenaar van de cyberspaceveiligheid in Iran vertelde journalisten op donderdag dat hij geloofde dat het Internet van het land ,,binnen de volgende twee dagen” volledig ingeschakeld zou worden. Abolhassan Firouzabadi, secretaris van de Supreme Cyberspace Council, zei dat de organisatie de zaak op een vergadering heeft besproken. “We hopen dat de omstandigheden snel zullen verbeteren, zodat deze ongewenste maatregel wordt gestopt en iedereen weer toegang heeft tot het internet”, aldus Firouzabadi. “Sommige bedrijven hebben winst misgelopen door het afsluiten van het internet en er zal worden besloten om hun verliezen te compenseren nadat de huidige situatie voorbij is”. Hij riep ook op tot het creëren van een krachtiger en effectiever nationaal intranet voor tijden van crisis.
Geschil over aantallen doden
Amnesty International zei op dinsdag meer dan 100 demonstranten waren gedood door veiligheidskrachten, een cijfer dat door de Iraanse regering als “verzonnen” werd verworpen. {F.C. zie Iran News Wire, een bron van de burgerlijke oppositie die onderbouwde cijfers van rellen en slachtoffers geeft}
Iraanse regeringswoordvoerders verklaarden dat de sterke stijging van de brandstofprijs noodzakelijk was vanwege de verlammende Amerikaanse sancties die de olie-economie verwoestten, en dat het bijeengebrachte geld aan de armste mensen van de natie gegeven zou worden. De regering verklaarde dat de prijsstijgingen bedoeld waren om ongeveer 2,55 miljard dollar per jaar op te brengen voor extra subsidies aan 18 miljoen gezinnen met een laag inkomen.
{In Iran zijn weinig mensen die dit geloven, In het ‘vrije Westen’ weten we uit ervaring met beloften van onze regeringen dat deze minder waard zijn dan het papier waarop ze worden gedrukt. F.C.}
De blokkade van het internet maakte het moeilijk voor demonstranten om video’s op sociale media te plaatsen om steun te genereren en ook om betrouwbare rapporten te krijgen over de omvang van de onrust.
Internet blokkade observatorium NetBlocks zei dat het herstel van de connectiviteit in Iran slechts ongeveer 10 procent van het land bestreek. De persagentschappen en de ingezetenen zeiden slechts internet via vaste lijnen, niet mobiel Internet, gedeeltelijk beschikbaar was.
{demonstranten en arme mensen in Iran zijn afhankelijk van mobiel Internet, voor hen is de Internet-blokkade dus nog volledig in werking; F.C.}
(…)
Bron: Aljazeera, 21-11-2019
{aanvullingen en commentaren F.C. onder redactie van Arbeidersstemmen}
Zie ook verklaring van 21-11-2019 van Internationalist Voice, een stem die discussie met Arbeidersstemmen uit de weg gaat, en die zich gedraagt als hofnar van de IKS. De IKS is de enige zich op het linkse communisme beroepende organisatie die tot op heden niets heeft gepubliceerd over de wereldwijde golf van rellen, laat staan over de bewegingen in Iran en Irak, dan de belofte van 16 november “We zullen deze internationale mobilisaties binnenkort op een meer globale manier behandelen op onze website”. Hier geldt dat als een communistische organisatie niets naar voren brengt wat de strijd, het bewustzijn en de organisatie van de arbeidersklasse kan bevorderen, dan is zij dood. De in de IKS resterende communisten doen er goed aan om zich te beraden op hun positie.
Pamflet, verspreid door Arbeiderstemmen: 2019-11-23PamfletIran
Volgt een niet nader geverifieerd bericht van Hassan Mahmoudi die zich voorstelt als “een verdediger van mensenrechten en sociale media journalist die streeft naar democratie voor Iran en vrede voor de regio”. Onduidelijk blijft of de beschreven gebeurtenissen zich in de afgelopen week hebben afgespeeld of eerder. F.C.
Shiraz, stad van de literatuurgeschiedenis toont verzet tegen de geestelijkheid van Iran
(…)
In 1979 stelden de Mullahs hun religieuze heerschappij in om hun doel van een islamitisch rijk te vestigen. Ze wilden een alomvattend kalifaat, dat de hele moslimwereld omvatte. Het “regime van de mullahs” heeft sinds zijn oprichting in 1979 gebruik gemaakt van gewelddadige onderdrukking en aanvallen op de mensenrechten om het volk te controleren. De mullahs hebben intern de vrijheid van meningsuiting beperkt en extern het internationale terrorisme bevorderd. Ze financierden gewapende bewegingen die vijandig staan tegenover het Westen, zoals Hezbollah in Libanon, Hash-ol-Shabi in Irak en de Houthi in Jemen.
Strijd tegen de mollahs
In de afgelopen 40 jaar heeft het Iraanse volk gestreden tegen de dictatuur van de mollahs. De despotische leiders van de mollahs, eerst Khomeini en vervolgens Khamenei, hebben de volkssoevereiniteit verhinderd en hun eigen absolute gezag als opperste leider vergroot. Op zaterdag {datum niet vermeld; F.C.} kwamen de mensen in Shiraz de straat op om te protesteren tegen de mollahs.
De geschiedenis van Shiraz is bedekt met bloed. Toch hebben de burgers van Shiraz nog nooit meegemaakt dat dictators zo slecht waren als de opperbevelhebber Ali Khamenei. Khamenei gebruikte een internetblokkade om te voorkomen dat betogers demonstraties zich organiseren. Deze boosaardige demon gaf zijn troepen ook de opdracht om het vuur op demonstranten te openen en gewonde demonstranten in ziekenhuizen te doden.
In protesten in Iran afgelopen vrijdag {bedoeld lijkt vrijdag 15 november; F.C.}, nadat de regering een verhoging van de gasprijzen had opgelegd, riepen demonstranten “Dood aan Khamenei”, “Nee aan Gaza, nee aan Libanon; ik offer mijn leven op voor Iran”. Sinds het begin van het harde optreden tegen de demonstranten zijn er volgens berichten minstens 251 mensen omgekomen, meer dan 3500 gewond geraakt en meer dan 7000 gearresteerd in 141 steden. Na het blokkeren van wegen, botsten de demonstranten met de politie in het hele land. Sommige demonstranten verbrandden banken, overheidsinstellingen en andere gebouwen.
Shiraz heroverd
In de afgelopen dagen {dus vlak na 15-11-2019? F.C.} hebben de mensen van Shiraz de meeste delen van de stad veroverd. Regeringstroepen hebben geen controle meer over de stad. Politiebureaus werden geëvacueerd en de veiligheidstroepen zijn niet langer op straat. Zelfs de leden van het ministerie van inlichtingen zijn er niet meer, ook niet in burger. De oproerpolitie in Shiraz probeert om protesten tegen de stijging van de brandstofprijzen te onderdrukken. Ordetroepen in Shiraz proberen vorige week de protesten tegen de stijging van de gasprijzen te stoppen. De metropooltrein is gestopt. Het incident van 17 november in het IRGC-complex lijkt hun dienstregeling te hebben verstoord. Een lokale burger van Shiraz zei: “Alle banken werden in brand gestoken, en de Basij-troepen van de Revolutionaire Garde werden vernield”. De wetshandhavers vluchtten uit de overheidsgebouwen die nu worden gecontroleerd door het volk. De benzinestations zijn gesloten. Moeders steunen de demonstranten en brengen hen voedsel en water. Toen dit in 2017 gebeurde, heroverde het regime uiteindelijk alle plaatsen, maar de lokale bevolking zegt dat de regering dit keer niet in staat zal zijn om het te doen.
Hier zijn vijf meldingen van de lokale bevolking:
- “Vanochtend om 10.00 uur waren alle winkels in de Mulla Sadra Straat gesloten. De buurtwinkels van de IRGC werden ontruimd en in brand gestoken”.
- “We beleven een hongerrevolutie.”
- “Shiraz daalt, het dodental is hoog, en er is overal bloed en rook.”
- “Sommige politiebureaus zijn overgenomen door de plaatselijke jeugd”.
- “Khamenei’s troepen waren niet in staat om de mensen onder controle te houden, dus stuurden ze een helikopter ommet scherp op de demonstranten te schieten”.
Door Hassan Mahmoudi – Zat 23 november 2019
In het volgende artikel geeft het Shah-gezinde Radio Farda het woord aan Soroush “de Iraanse Erasmus” (omdat hij een ‘verlichte’ Islam bevordert, terwijl hij het maxisme bestrijdt). Souroush was destijds als student voor vertrek van de Shah, maar nu komt hij van pas aan degenen die de zoon van Sjah willen laten terugkeren naar Iran, omdat Soroush pleit tegen het opnemen van de wapens door de demonstranten. De monarchisten redeneren: als de proletariërs zich niet bewapenen, hoeven wij ze hen die straks niet af te nemen. Ondertussen verwachten de monarchisten blijkbaar dat het Ayatollah-regime vanzelf valt onder druk van slechts vrije menings uiting.
Mensen kunnen hun toevlucht nemen tot wapens, zegt prominente intellectueel. Ondertussen bedreigt Iran zijn buurlanden
De prominente Iraanse intellectueel Abdolkarim Soroush heeft gezegd dat gefrustreerde demonstranten in Iran wapens kunnen opnemen als de regering weigert om aan hun eisen te voldoen. Sprekend over de protesten tegen de regering, die Iran langer dan een week hebben opgeschrikt, zei Soroush: “Zulke dingen kunnen gebeuren wanneer de mensen geen andere uitlaatklep kunnen vinden” om hun frustratie te ventileren. Hij benadrukte in zijn toespraak echter dat “geweld niet de oplossing is”. Soroush woont in ballingschap in Californië en zijn opmerkingen werden zaterdag gepubliceerd. Soroush verwees naar de moord op Othman, de derde Kalief van de Moslims, en zei: “Alles kan gebeuren als de macht wordt gemonopoliseerd en mensen geen uitlaatklep meer hebben om hun protest te uiten”.
Volgens het onderzoek van Radio Farda’s hebben de Iraanse veiligheidstroepen de afgelopen week minstens 138 demonstranten gedood nadat de protesten op vrijdag 15 november begonnen. Zo’n 10 leden van de veiligheidstroepen zijn ook gedood in gevechten met demonstranten. Een Basij-militiecommandant die betrokken was bij de onderdrukking van demonstranten heeft de gevechten vergeleken met “een totale oorlog”.
Ondertussen heeft vice-president Es’haq Jahangiri gezegd dat als een van de buurlanden van Iran betrokken was bij het aanzetten tot de protesten na een plotselinge stijging van de gasprijs, “Iran dat land een moeilijke tijd zal geven”. Eerder beschuldigden opperste leider Ali Khamenei en president Hassan Rouhani de Verenigde Staten, Israël en Saoedi-Arabië ervan dat ze achter de protesten tegen de regering zitten. Van de drie beschuldigde landen kan alleen Saudi-Arabië als buurland van Iran worden beschouwd. De twee hoogste leiders brandmerkten de demonstranten als “misdadigers” en “bandieten” en de hardliners in Teheran hebben opgeroepen tot hun executie. Ondertussen, heeft de woordvoerder van de regering van Rouhani gezegd dat de demonstranten ,,door Saudi-geld” werden geleid.
Intussen is de internetafsluiting die de regering in de loop van de week heeft opgelegd, tijdens de vrijdagavond gedeeltelijk hersteld en zijn de gebruikers van sociale media op zaterdag begonnen te tweeten over de slagen van de regering tegen journalisten en mensenrechtenactivisten. Minstens één journalist, Mohammad Mossaed, die tweette over de internetstilstand, is gearresteerd en minstens 6 Iraanse journalisten in het buitenland hebben gezegd dat het Iraanse ministerie van Inlichtingendiensten hun familieleden heeft opgeroepen hun kinderen te dwingen hun baan op te geven, anders zouden ze ontvoerd kunnen worden en teruggestuurd naar Iran.
De dreiging bevat een verwijzing naar de ontvoering van een Iraanse publicist, Rouhollah Zam in Irak, die in oktober door inlichtingenagenten van de IRGC naar Iran is gebracht. In een andere ontwikkeling werd naar verluidt een Iraanse onderzoeksjournalist in de afgelopen week in Istanbul, Turkije, vermoord.
Ondertussen, een week nadat de protesten in Iran begonnen, zeggen de ambtenaren dat de situatie is gekalmeerd, hoewel de video’s die op buitenlandse satelliettelevisie op zaterdag werden uitgezonden, demonstraties toonden die nog in Teheran plaatsvinden.
De politieke activist Abbas Abdi in een interview met de website van Alef dat de reden waarom de protesten gewelddadig werden, was dat er in Iran geen vrijheid van meningsuiting bestaat voor burgerrechtenactivisten.
Presidentiële assistent Laya Jonaidi heeft de regering opgeroepen om een plaats in Teheran aan te wijzen voor protestdemonstraties. Een soortgelijke oproep werd gedaan na de landelijke protesten eind 2017 en begin 2018, maar de veiligheidsagenten verzetten zich tegen het idee.
Iran vraagt Rusland om een lening van 2 miljard dollar na massaprotesten
Te midden van een hard optreden tegen demonstranten die sinds 15 november meer dan honderd mensen hebben gedood, heeft Iran Rusland gevraagd om een extra lening van 2 miljard dollar te verstrekken. De Russische Minister Alexander Novak van de Energie zei op Zaterdag dat Teheran de lening voor projecten met inbegrip van de bouw van thermische elektrische centrales, hydro-elektrische elektrische centrales, spoorwegen en metrowagens vraagt. “Zij vragen om ongeveer 2 miljard dollar…. Ze zeggen dat hun in 2015 5 miljard dollar beloofd was…. We hadden leningen aan hen toegewezen, ze vragen ons nu om het totale bedrag op 5 miljard dollar te brengen,” zei Novak, zonder verdere details te verstrekken.
De zware sancties van de V.S. hebben de economie van Iran in een diepe recessie geduwd, die bijna al zijn olieuitvoer afsnijdt, die een significant deel uitmaakt van zijn begroting. Als Rusland met het verzoek van Iran akkoord gaat kan het tot nieuwe spanningen tussen Moskou en Washington leiden, dat met zijn economische sancties Teheran aan de onderhandelingstafel wil brengen over zijn kernprogramma en zijn rol in de regio.
Iraniërs die zich verzetten tegen het huidige regime zien Rusland al als een bondgenoot van de Islamitische Republiek. Op dit moment zou het een controversiële stap van Moskou zijn om de regering in Teheran overeind te houden.
Rusland bleek echter bereid om zich tot het uiterste in te spannen om het Maduro-regime in Venezuela eerder dit jaar aan de macht te houden en zou bereid kunnen zijn om Iran geld te verstrekken.
Met rapportages van Reuters Radio Farda, 24 november 2019.
Zie over de toenadering tussen Iran en een Chinees-Russisch imperialistisch blok in wording: Ondertussen, aan de achterdeur van Iran.
Ten aanzien van de volgens een bericht hierboven herovering op de mollahs van de stad Shiraz door de bewoners zie onderstaand bericht van 23-11-2019 dat wijst op het neerslaan van de protesten.

Overbrenging van gedetineerden uit Shiraz naar de gevangenis van Adelabad en marteling voor gedwongen bekentenissen
De gevangenen uit Shiraz werden overgebracht naar de Adelabad-gevangenis. (…) Het exacte aantal, de namen en de huidige status van de gedetineerden zijn niet bekend. Voorheen werden de gevangenen overgebracht naar de inlichtingendienst en het detentiecentrum in Khayyam Street Detention Center. Maar volgens berichten is een aantal gevangenen overgebracht naar “Adelabad Prison Information Security Building” in Shiraz.
Officieren martelen gedetineerden om gedwongen bekentenissen te verkrijgen die verband houden met hun contacten in het buitenland. Veel van de families van de gedetineerden kregen geen antwoord op hun vragen over de situatie van hun kinderen en zijn niet op de hoogte van het lot van hun dierbaren.
Veiligheidsfunctionarissen vervoeren gewonden naar de gevangenis. Ze onderzoeken mensen die in diverse ziekenhuizen worden behandeld voor verwondingen om ze na identificatie te arresteren.
Honderden mensen werden tijdens de recente protesten in Shiraz vastgehouden, vooral sinds dinsdag 19 november. De meeste gevangenen kwamen uit Sadra, Golestan, Kashan, Qomshah en Mianrood. De huidige situatie in de stad wordt nog steeds als ‘veilig’ aangemerkt en in sommige gebieden is de politie nog steeds gestationeerd.
Na enkele dagen van protesten en botsingen tussen de bevolking van Shiraz en de veiligheidstroepen is het gebied van de stad als veilig gerapporteerd. Er zijn nog steeds ’stillen’ en veiligheidstroepen op straat. Het hoofdkwartier en de Mulla Sadra straten en de straat die leidt naar het studentenhuis van de universiteit staan onder de strikte bescherming van de veiligheidstroepen.
Het aantal arrestaties is zeer hoog en er zijn nog steeds geen duidelijke statistieken over het aantal arrestaties. De lichamen van de martelaren in de Mollasadrastraat in Shiraz zijn nog niet overgedragen aan hun families. Zij {de veiligheidsdiensten} hebben gedreigd dat de familie bij overdracht van de stoffelijke overschotten van hun dierbaren, niet het recht heeft om interviews aan de media te geven. Ze hebben ook te horen gekregen dat ze de schade moeten betalen. Dit is het voorwerp geweest van protesten van families, die zeggen dat de schade is veroorzaakt door overheidsagenten zelf.
Join Telegram channel Neither Prison nor Execution
https://t.me/NoToPrisonNoToExecution
Vertaald uit het Farsi van de mensenrechtensite Javanehha.
Onduidelijkheid over het aantal gearresteerde demonstranten in Iran
Hoewel het regime van Iran het officiële aantal van de demonstranten die tijdens de landelijke protesten in november zijn gearresteerd niet heeft vrijgegeven, hebben verschillende mensenrechtenorganisaties geschat dat dit rond de 4000 ligt. In de eerste dagen van de protesten meldde Fars News Agency, dicht bij de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), 1000 arrestaties op 100 locaties in het land. Iran Human Rights Campaign heeft gemeld dat de meest betrouwbare bronnen van de organisatie ten minste 2755 arrestaties door de veiligheidstroepen hebben gemeld, maar, zo verduidelijkt de organisatie, het aantal is hoogstwaarschijnlijk rond de 4000.
De woordvoerder van de Iraanse rechterlijke macht heeft de wijdverspreide arrestaties bevestigd en aangekondigd dat de gearresteerden zullen worden gescreend en verdeeld op basis van “straatarrestaties” en “arrestaties in verband met de veiligheid”. De cijfers die de ambtenaren de afgelopen week bekendmaakten, hadden betrekking op personen die leiders of hoofden van netwerken van demonstranten werden genoemd. Er zijn honderden berichten over de arrestaties van politieke en burgerrechtenactivisten, vooral in de Turkse, Koerdische, Arabische en Lur-regio’s in Iran. Daarnaast zijn tientallen mensenrechtenactivisten, politieke activisten, studenten en online activisten en journalisten in Teheran en het hele land gearresteerd, individueel of als groep.
In één geval gebruikten de veiligheidstroepen ambulances om de universiteit van Teheran binnen te komen en brachten ze de gearresteerde studenten over op de ambulances. In een ander geval werd gemeld dat de lichamen van een aantal mensen die tijdens de protesten omkwamen, in vrachtwagens met vleesvriezers werden vervoerd.
Ambtenaren van de Islamitische Republiek hebben de gearresteerde demonstranten in verband gebracht met monarchisten, MEK, separatisten en zelfs Islamitische Staat.
Iran International, 25-11-2019
Grootschalige schade, doden en arrestaties gemeld in de provincie Fars van Iran
Twee leden van de gemeenteraad van Shiraz (Iran) zeggen dat de schade in de stad tijdens de protesten tegen de regering vorige week 8,5-25 miljoen dollar bedraagt, gebaseerd op de vrije markt wisselkoers. Sina Bani Zamani, lid van de gemeenteraad, vertelde de ILNA nieuwswebsite dat de schade aan de infrastructuur in totaal 8,5 miljoen dollar bedraagt, terwijl een ander lid van de gemeenteraad, Ebrahim Sabouri, het cijfer op 25 miljoen dollar vaststelde. Een provinciale ambtenaar zei ook dat in vier steden in de provincie Fars, Shiraz, Sadraz, Noor Abad en Kazeroun, “ongeveer 200 banken en 20 tankstations volledig zijn verwoest”. Op basis van deze verklaring kan de geldwaarde van de schade nog hoger zijn dan wat de leden van de gemeenteraad hebben geciteerd.
De provincie Fars en de hoofdstad Shiraz waren getuige van een van de hevigste protesten, met een video op sociale media die een regeringshelikopter toont die over demonstranten heen vliegt en die beweert dat deze op demonstranten vuurde om de menigte te verspreiden. Een parlementslid dat het gebied van Fasa in de provincie vertegenwoordigt, vertelde ILNA dat tijdens de protesten raketaangedreven granaten (RPG) en explosieven werden gebruikt, zonder details te verstrekken. Op 17 november kwamen berichten op de sociale media dat de troepen van de Revolutionaire Garde in Shiraz RPG’s gebruikten tegen demonstranten. Volgens deze onbevestigde berichten zouden de troepen zelfs de auto van een legercommandant hebben aangevallen die geweigerd had geweld te gebruiken tegen demonstranten. De commandant van Brigade 55, Zabihollah Bahman-Ziyari, werd vermoord.
Volgens schattingen van Radio Farda zijn in Fars ten minste 300 mensen gearresteerd en volgens schattingen van Amnesty International zijn in de provincie 15 demonstranten vermoord.
Ahmadinejad-aanhangers zeggen dat hij gewaarschuwd heeft voor wijdverbreide ontevredenheid

Aanhangers van de voormalige president van de Islamitische Republiek Mahmoud Ahmadinejad hebben opnieuw beelden verspreid van hem die worden gepresenteerd als “profetische voorspellingen” over de recente protesten tegen het regime, waarbij tot 150 doden zijn gevallen en duizenden anderen gewond zijn geraakt en gearresteerd. Op de video die aanvankelijk op 8 augustus 2018 werd verspreid, klaagt de voormalige president – aanhanger van de harde lijn – zijn opvolger aan , de geestelijke, Hassan Rouhani, aan voor zijn falen in het beheersen van de wijdverbreide financiële corruptie in Iran. Ahmadinejad richt zich rechtstreeks tot de hoofden van drie takken van de macht in het land en veroordeelt hen omdat ze de Iraanse bevolking met een ijzeren vuist het zwijgen hebben opgelegd.
“Wie zich durft uit te spreken, verstikken ze, slaan ze op hun mond, onderdrukken ze. De ene arresteert mensen, de andere beledigt ze. Om welke reden?” Ahmadinejad eist, voegt eraan toe dat Iran “toebehoort” aan de natie, niet aan de hoofden van drie takken van de macht.
“De natie is gekwetst en gebroken. Aan de ene kant is zij gedoemd om de last van de armoede te dragen, aan de andere kant wordt de corruptie getolereerd die tijdens uw ambtstermijn vertienvoudigd is, mijnheer Rouhani”, zo heeft Ahmadinejad aangedrongen, en hij vervolgt: “Het volk van Iran heeft geen misdaden begaan – vandaag zeg ik uitdrukkelijk dat de natie totaal ontevreden is, in het bijzonder over de regering”.
De aanhangers van Ahmadinejad hebben de beelden opnieuw verspreid om zijn opmerkingen als “profetisch” te onderstrepen en te waarschuwen voor de recente demonstraties tegen het regime die zich in meer dan 100 steden in Iran hebben verspreid.
De voormalige president en zijn aanhangers waren de afgelopen twee jaar zeer kritisch over de autoriteiten, maar veel Iraniërs zeggen dat Ahmadinejad zelf verantwoordelijk is voor het tolereren van corruptie, het vervalsen van verkiezingen en het verspillen van de olie-inkomsten van het land, die tijdens zijn presidentschap meer dan 600 miljard dollar bedroegen.
Protesten en repressie gaan door in Irak
Naarmate de protesten tegen de regering in Irak doorgaan, blijkt uit berichten dat ten minste zes demonstranten zijn gedood door de veiligheidstroepen in de zuidelijke steden Basra en Nasiriyah en dat tientallen gewond zijn geraakt. Volgens de Iraakse Mensenrechtenraad zijn er alleen al in Nasiriyah drie doden en 71 gewonden gevallen. Sky News meldde dat de Iraakse veiligheidskrachten zondagnacht met scherp schoten om de menigte in het stadscentrum van Karbala te verspreiden. De ziekenhuizen rapporteerden dat ten minste 24 demonstranten gewond raakten in Karbala. De rapporten wijzen ook erop dat voor de derde nacht in een rij, de veiligheidskrachten met een groot aantal demonstranten in Bagdad botsten, terwijl in de afgelopen 24 uur, 13 demonstranten in verschillende steden van Irak met inbegrip van Bagdad zijn gedood.
De woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde aan dat tijdens de gevechten op zaterdag drie doden en meer dan 100 gewonden zijn gevallen, waarvan er 30 onder de veiligheids- en ordehandhavingsdiensten.
De protesten tegen de regering in Irak begonnen bijna twee maanden geleden met economische en anticorruptie-eisen. Door het harde optreden tegen de protesten eisten de demonstranten enorme politieke hervormingen en verzetten zich tegen de invloed van de regering van Iran in Irak. Sinds het begin van de protesten in Irak zijn er minstens 330 doden en duizenden gewonden gevallen. Veel demonstranten in heel Irak hebben leuzen aangeroepen tegen het regime van de Islamitische Republiek Iran, zijn functionarissen en de invloed van Iran in Irak.
Iran International, 26-11-2019
Minstens 143 doden en 7000 arrestaties gedurende 10 dagen van protesten in Iran
Terwijl Amnesty International een rapport publiceerde over de stijging van het aantal geconstateerde dodelijke slachtoffers tijdens de protesten in Iran, waarbij het aantal ten minste 143 doden werden bereikt, kondigde de woordvoerder van de nationale veiligheidscommissie aan dat tot nu toe zo’n 7000 demonstranten zijn gearresteerd.
Amnesty International kondigde maandag aan dat volgens betrouwbare bronnen het aantal dodelijke betogers in Iran op zijn minst 143 bedraagt.
De protesten in Iran begonnen tien dagen geleden met een plotselinge prijsstijging van brandstoffen, en volgens Ali Fadavi, de plaatsvervangend opperbevelhebber van de Islamitische Revolutionaire Garde, verspreidden de protesten zich naar 28 van de 31 provincies van Iran.
Als reactie op de protesten sloot de Islamitische Republiek het internet volledig af en begonnen de veiligheidstroepen een wrede en vaak bloedige onderdrukking van de demonstranten.
In haar vorige rapport had Amnesty International bekendgemaakt dat er in Iran minstens 115 demonstranten zijn vermoord, maar door nieuwe bewijzen en rapporten is het aantal van de demonstranten gestegen tot minstens 143.
Tegelijkertijd kondigde Hossein Naghavi, de woordvoerder van de nationale veiligheidscommissie in het parlement, aan dat er in het hele land ongeveer 7000 demonstranten zijn gearresteerd.
Dit aantal is bijna twee keer zo groot als het aantal arrestaties voor de landelijke protesten in januari 2018. Onofficiële bronnen hadden eerder al zo’n 4000 arrestaties geschat voor de protesten van vorige week.
De voorzitter van de gemeenteraad van de stad Ray zei maandag dat het aantal arrestaties in Teheran erg hoog is, tot het punt dat “Fashashuyeh-gevangenis niet genoeg ruimte voor hen heeft”. Hij voegde toe: ,,De omstandigheden van de gevangenen zijn niet goed. Voor deze arrestaties waren er te veel gevangenen en na de recente gebeurtenissen is het aantal gevangenen nog verder toegenomen”. Iran International, 26 nov 2019 22:26 22:26
Provincie Kermanshah: Families tekenen de belofte om geen klacht in te dienen om lichamen van geliefden te ontvangen
Volgens de berichten die Iran International heeft ontvangen die aangeven dat de families van vermoorde demonstranten in Kermanshah een belofte moeten ondertekenen voordat ze de lichamen van hun geliefden ontvangen.
Op basis van de rapporten moeten de families toezeggingen doen:
- Begraaf het lichaam in het geheim.
- Geen begrafenissen in moskeeën of een openbare plaats.
- Geen flyers of overlijdensberichten voor de doden te publiceren en te verspreiden.
- Geen interviews met de media, organisaties of instellingen.
- De familie van de doden heeft geen klacht.
De ambtenaren van de Islamitische Republiek ontkennen het ontvangen van geld om de lichamen van de vermoorde demonstranten te leveren, maar families van verschillende vermoorde demonstranten in Javanroud zeggen dat ze tussen de 30 en 40 miljoen Tomans moesten betalen om de lichamen van hun geliefden te ontvangen.
Volgens Amnesty International zijn er tijdens de protesten minstens 143 demonstranten gedood door de Islamische Republiek, waarvan minstens 34 doden in de westelijke provincie Kermanshah, 40 doden in de provincie Khuzestan en 12 in de provincie Koerdistan.
De woordvoerder van de nationale veiligheidscommissie in het parlement meldde dinsdag dat er ongeveer 7000 demonstranten zijn gearresteerd.
Volgens de plaatsvervangend commandant van de Revolutionaire Garde verspreidden de protesten zich over 28 van de 31 provincies.
De protesten in Iran begonnen nadat de benzineprijs van de ene op de andere dag verdrievoudigd was.
Iran International, 27-11-2019
Khamenei bedankt de IRGC en Basij voor de strijd tegen de demonstranten
In zijn derde reactie op de protesten in Iran noemde Ali Khamenei, de leider van het Iraanse regime van de Islamitische Republiek, de protesten in november “de grote samenzwering” en bedankte hij de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en de Basji (civiele milities van de IRGC) voor hun werk in de strijd tegen de demonstranten.
In zijn toespraak voor de Basij-leden op woensdag, zei Khamenei: “Dit was een diepe en wijdverspreide en zeer gevaarlijke samenzwering die veel geld en hard werken kostte voor degenen die het gepland hadden”.
Hij beschreef de landelijke protesten in meer dan 100 steden als reactie op de verdrievoudiging van de benzineprijs als “destructieve misdaad en moord” en voegde eraan toe: “Maar de politie, de Basij en de IRGC gingen het slagveld op en deden hun werk en plicht in deze moeilijke confrontatie”.
De leider van de Islamitische Republiek ging verder: “De grootste vijand, het wereldwijde imperialisme dat achter de waarnemers zit, weet wat deze beweging betekent. Ze krijgen een klap in het gezicht en worden gedwongen om zich terug te trekken.”
Khamenei noemde Basij “het grootste culturele, sociale en militaire netwerk ter wereld” en zei: “Dankzij Basij zijn deze bedreigingen voor ons geen echte bedreigingen meer.”
In zijn vorige twee reacties had Khamenei de demonstranten sterk aangevallen en hen boeven en schurken genoemd en de veiligheidstroepen gevraagd hun werk te doen.
Twee dagen later, terwijl de protesten nog aan de gang waren, beweerde Khamenei dat de “vijand verslagen is”.
Iran International, 28-11-2019
Iraanse gebruikers betwijfelen de bewering van de regering over internetverbinding
Ambtenaren in Iran beweren dat er in delen van het land weer verbinding is gemaakt met het mobiele internet. Gebruikers klagen echter nog steeds over een blokkade van het internet in de meeste delen van het land.
Terwijl ISNA woensdagmiddag meldde dat de internetverbinding van de mobiele telefoon in de meeste delen van de provincie Teheran is hersteld, klagen gebruikers in Teheran dat de meeste gebruikers van mobiele telefoons nog steeds niet zijn aangesloten op het net, hoewel ze een 3G- of 4G-teken op hun telefoons kunnen zien.
Er is nog steeds geen enkele verbinding in het westelijke deel van de provincie Teheran, waaronder Shahryar, Eslamshahr en Malard, waar conflicten tussen demonstranten en veiligheidstroepen hevig waren tijdens de eerste week van protesten die volgden op een gasprijsstijging op 15 november.
In Teheran zeggen sommige gebruikers dat de ene persoon een internetverbinding op de mobiele telefoon zou kunnen hebben, terwijl een andere persoon naast hem nog steeds kan zijn losgekoppeld omdat de regering verschillende mobiele telefoonnetwerken niet gelijk behandelt.
Minister van Communicatie Mohammad Javad Azari Jahromi had eerder gezegd dat de opdracht voor het herstellen van de verbinding met het internet afkomstig moet zijn van het kantoor van de minister van Binnenlandse Zaken.
Zelfs de gelukkige gebruikers van mobiele telefoons met enige connectiviteit kunnen geen websites bezoeken of sociale netwerkapplicaties gebruiken zonder te betalen voor filterbrekers en VPN (virtuele particuliere netwerken) om de censuur die de Iraanse regering oplegt op het internet te omzeilen.
Van rellen naar revolutie, niet beperkt tot een wisseling van regime
Van de neo-democratische Sjah-aanhangers tot de guerilla’s van de Mojahedin Khalq, van de linksburgerlijke en ultra-linksburgerlijke tot de neo-liberale en ultra-democratische oppositie in ballingschap, alle brengen naar voren dat het Ayatollah-regime moet verdwijnen. De linksburgerlijken roepen nu zelfs op tot stakingen om dat te bereiken.
Maar de arbeidersklasse van Iran doet er goed aan om zich af te vragen wat er voor dit regime in de plaats komt. Bij een wisseling van regime spreekt het antwoord voor zich: een ander regime – of het zich tooit in een democratische, een socialistische of een monarchistische mantel, of een combinatie daarvan – dat betekent de voortzetting van de macht van het kapitaal onder toeziend oog van de leiding van het leger, waarschijnlijk ook van de corrupte en oppermachtige Revolutionaire Garde en hoe dan ook de martelende en moordende geheime dienst. Zo ging het bij de val van het regime van de Sjah in 1979, toen de stakende arbeiders zich lieten overhalen om het werk te hervatten, terwijl de mollah’s het ‘volk’ ontwapenden voordat ze hun terreur ontketenden, gesteund door leger, geheime diensten en het Westen dat toezag op het vervolgens afslachten van duizenden socialistisch en communistisch gezinde proletariërs. Dat nooit meer!
Verlaat eindelijk het idee van 1848, dat van een burgerlijk-democratisch stadium dat de revolutie eerst zou moeten doorlopen, of dat de arbeidersklasse (in werkelijkheid een partij in naam daarvan) een burgerlijke revolutie in plaats van de bourgeoisie zou moeten voltrekken. Sind het begin van de vorige eeuw staat de proletarische revolutie op de agenda, het stukslaan van de burgerlijke staat en al zijn repressie-organen en de vestiging van de dictatuur van de arbeidersraden over de reactionaire onderdrukkers en uitbuiters, een dictatuur die tevens de grootst mogelijk democratie voor de massa van de bevolking betekent en een bedrijfsleven dat werkt voor de bevrediging van maatschappelijke behoeften in plaats van voor persoonlijke verrijking van een minderheid.
Arbeiderstemmen, 19-11-2019
Perspectieven
Voor de perspectieven van de beweging in het Midden-Oosten, herhalen we hier de conclusie van ons artikel van 31 oktober:
“Sinds december 2017 hebben we vijf golven van proletarische strijd in het Midden-Oosten gezien. De protesten, rellen en oproerige bewegingen van oktober 2019 dragen de belofte in zich van een massabeweging die de wereld op haar grondvesten kan doen beven. Wanneer kunnen deze perspectieven werkelijkheid worden? Rosa Luxemburg wees er naar aanleiding van de Russische Revolutie van 1905 op dat proletarische massabewegingen na elke terugval in een nieuwe stormloop tegen de macht van de staat de lessen van vorige beweging kunnen opnemen. Ik herhaal hier niet wat ik begrepen heb als lessen van de vorige vijf strijdgolven, maar beperk me tot wat me op dit moment het belangrijkste lijkt:
- uitbreiding van de strijd van werkloze proletariërs naar de bedrijven, naar de werkende arbeiders, en uiteindelijk naar de olie-industrie
- begrip dat de arbeidersklasse internationaal is, tegen elk nationalisme, tegen elke verdeling naar religie, sekse, taal
- maak een einde aan de imperialistische oorlogen door de wapens om te keren in de richting van onze uitbuiters en onderdrukkers, die de jonge generatie in telkens andere imperialistische conflicten jagen.”
Bron: Iran laat Bhakshi en Sepideh vrij
Op dit blog proberen we de ontwikkeling in Iran te volgen, omdat dit land niet alleen de meest ervaren bourgeoisie van het Midden-Oosten kent (aan de macht gekomen nadat massademonstraties een einde maakten aan de heerschappij van de Sjah) maar ook de meest ervaren arbeidersklasse. Arbeidersopstanden in Iran kunnen een revolutionair perspectief geven de huidige massale bewegingen overal ter wereld, die bij gebrek aan een leidende rol die alleen het proletariaat kan bieden, op zichzelf gesteld geen toekomst in zich dragen. Alle hulp, in de vorm van attenderingen op nieuws, vertalingen naar het nederlands en deelname aan onze discussies, is van harte welkom. Mail: FredoCorvo@protonmail.com.
Eerder geplaatste artikelen over Iran.
Beste kameraden
Ontzettend goede artiekelen over de bewegingen in Iran en de rest van de wereld
Met kametadschpelijk groet
LikeLike
[…] dem Blog arbeidersstemmen.nl versuchen wir, die Entwicklungen im Iran zu verfolgen, denn dieses Land hat nicht nur die erfahrenste Bourgeoisie im Nahen Osten (die an die […]
LikeLike