Pensioenen omlaag, de zorg verslechtert, alles ten gunste van kapitaal en oorlog

2612-5-decembre-bilan-et-perspectives
Frankrijk in rep en roer tegen verlaging van de pensioenen

Pensioenen zijn wereldwijd een belangrijke kwestie. De heersenden rekenen er op dat ze de oudedagsvoorzieningen kunnen aanpakken. Gezien de omvang er van, zouden deze misschien het financiele systeem kunnen redden. De banken vertonen steeds krappere reserves. Wereldwijd streeft de bourgeoisie naar een overgang op een kapitaalmodel voor de financiering van de pensioenen, zoals dat destijds door Pinochet aan Chili werd opgelegd … en nu door de Chileense crisis ter discussie wordt gesteld. En dat terwijl het kapitaalmodel door Bolsonaro wordt ingevoerd in Brazilië. In Europa wordt gediscussieerd over de vraag hoe we de overgang naar een dergelijk model kunnen maken zonder een massale sociale reactie te veroorzaken. En een van de winnende formules is de beroemde “Oostenrijkse rugzak”.

Het grote voorbeeld voor de “rugzak”-systemen was Nederland: “het beste pensioensysteem ter wereld” volgens alle beoordelingen van “de experts” … in het fetisjistisch gegoochel met getallen.

Het Nederlandse model heeft een minimale basis: een openbaar basispensioen (AOW) dat voor vele ouderen te laag is. Dit wordt aangevuld met een verplicht particulier pensioen voor de in loondienst werkenden. Dit aanvullend bedrijfstak-pensioen wordt gefinancierd uit inhouding op het loon, net als het deel dat naar de sociale verzekeringsbank gaat voor de AOW. Het de bedoeling van de regering dat de ingehouden pensioenpremies in de toekomst niet langer naar het publieke systeem gaan, maar naar een commercieel pensioenplan naar keuze van de werknemer. Het probleem is dat Europa al vele maanden in een negatieve rentesituatie verkeert, waardoor de daaraan (volkomen willekeurig) gekoppelde pensioenuitkeringen in koopkracht dalen, … terwijl de pensioenfondsen bulken van het kapitaal.

Dit is het slechtst mogelijke nieuws voor de privatiseringscampagnes die in alle Europese landen worden gevoerd. In Frankrijk heeft 76% van de gepensioneerden nu te maken met kou in huis omdat ze hun energierekeningen niet kunnen betalen. Dit was een klap voor een campagne van de overheid om in de komende maanden een minimale consensus af te dwingen. Een waar bombardement van rapporten moest de noodzaak van ‘hervorming’ van de pensioenen aantonen. De Franse regering rekent op een algemene vakbondsstaking op 5 december als uitlaatklep voor de sociale verontwaardiging. Daarop volgen dan de “onderhandelingen” waarbij alle “onderhandelaars” zich als eerste zullen inzetten voor de goede prestaties van het nationale kapitaal… en niet voor het welzijn van de gepensioneerden en de toekomst van de werkende arbeiders.

Iets dergelijks, naast de “noodplannen”, gebeurt overal op het vasteland van Europa rond de gezondheidszorg. Gisteren werd bekend dat de helft van de Franse huisartsen nieuwe patiënten weigeren omdat ze het te druk hebben. En in Groot-Brittannië werd het tijdens de verkiezingen duidelijk dat de werkelijke prijs van Brexit de privatisering in de een of andere vorm van een substantieel deel van de nationale gezondheidszorg NHS zal zijn.

Op de achtergrond spelen de regionale gevolgen van een wereldwijde crisis van het kapitalisme die geen pauze kent. Eerst hebben de Europese Commissie en vervolgens de Europese Centrale Bank (ECB) Nederland en vooral Duitsland opnieuw opgeroepen om de investeringen te verhogen om de recessie in de Eurozone te boven te komen, al is het maar enigszins. Dit is natuurlijk een aanfluiting. Particuliere investeringen hebben weinig zin wanneer belangrijke industriële sectoren zoals de auto-industrie of de staalindustrie te lijden hebben onder een structurele crisis. Het is onwaarschijnlijk dat overheidsinvesteringen leiden tot herstel van deze sectoren wanneer het consumptie niet opleeft. Er kan ook niet worden verwacht dat de consumptie aantrekt gezien de omvang van de lonen verder wordt aangevallen als belangrijkste maatregel tegen de crisis. Bovendien is de Duitse bourgeoisie zelf ook helemaal niet duidelijk over de uitweg. Zij weet al dat zij meer afhankelijk is van de VS dan zij dacht, maar zij heeft nog geen overeenstemming bereikt over een stellingname ten opzichte van deze voormalige bondgenoot en huidige rivaal, noch ten opzichte van China … zelfs niet ten opzichte van de EU als geheel. Het CDU-congres van vandaag maakt dit duidelijk met de confrontatie tussen AKK (Annegret Kramp-Karrenbauer), de mislukte dolfijn van Merkel, en Merz, de schoonzoon van Schauble, de minister van de “noordelijke onverbiddelijkheid” tijdens de Griekse schuldencrisis.

pensionistas-madrid
Madrid: demonstratie tegen verlagen van pensioenen

De Europese crisis manifesteert zich in elk land. In Spanje waarschuwt de centrale bank dat de banken te veel risico’s nemen. Het punt is dat ze met smallere marges een groter kredietvolume moeten geven als ze hun winsten willen behouden. Maar dat betekent dat het risico op wanbetaling toeneemt … en het hele systeem verzwakt. Met andere woorden, ze hebben minder om zich in te dekken tegen een toenemend wanbetalingsrisico dat iedereen verwacht. Daarom wil de ECB bankenfusies, de regering van Spanje ook, en vooruitlopend op dwangmaatregelen van de toezichthouder op de banken, zijn de laatste achter de schermen in een verborgen onderlinge strijd verwikkeld. Ondertussen heeft Goldman Sachs de groeiverwachting van Spanje opnieuw verlaagd.

China en de EU in een loopgravenoorlog

Op wereldvlak is de handelsoorlog tussen de VS en China nog niet eens gedeeltelijk voorbij, nu de 15e dag van de nieuwe importbeperkingen van de VS ingaat. Integendeel, de druk van het Amerikaanse imperialisme tegen dat van Azië komt nog maar pas op gang. De VS bewapent Vietnam gratis om militaire spanningen met China op te wekken in de wateren van de betwiste Chinese Zee. En ondanks de Chinese klachten en de aanwezigheid van het eerste vliegdekschip van Peking in de Straat van Taiwan, vernieuwt en versterkt Vietnam zijn marine in die wateren.


Lees ook China komt openlijk uit voor haar imperialistische ambitie.


Geen wonder dat de militaristische stormloop van de VS zijn voormalige bondgenoten naar beneden haalt. Deze week heeft de NAVO de ruimtevaart uitgeroepen tot een nieuw werkterrein, gevolgd door een verklaring van Turkije, dat het een eigen ruimtevaartagentschap zal bouwen. De Turkse kwestie is veelzeggend. De Verenigde Staten zijn van het stadium van het gebruik van het leger als argument in de handelsoorlog overgegaan naar het stadium waarin ze schaamteloos plunderen. Deze week, dankzij een BBC-onderzoek dat door kranten en TV’s in het hele Midden-Oosten werd opgepikt, werd het duidelijk dat in de laatste stap tegen Syrië, de Amerikanen beslag legden op de olie in het noorden van dit land met de PKK-YPG als beschermer en exploitant.

Twee trends die steeds duidelijker worden

De les van deze week is dat de tendenzen tot inter-imperialistische confrontatie en conflict onlosmakelijk verbonden zijn met de strategieën van de bourgeoisie in de wereld. Strategieën die, ook op een wereldwijde manier, een aanval inhouden op de arbeidsomstandigheden, de pensioenen en de gezondheidszorg als een manier om de accumulatie van kapitaal weer op gang te brengen. Vandaag de dag zijn beide tendenzen zo dicht op elkaar geweven dat de ene niet kan worden tegengehouden zonder de andere te stoppen. De kracht die beide tendenzen kan stoppen, is de arbeidersklasse.

Deze tekst is gebaseerd op een groot deel van het artikel Pensiones y militarismo door Nuevo Curso, 22-11-2019, maar door gebrekkige vertaalmogelijkheden ligt de verantwoordelijkheid voor de inhoud bij F.C.

Zie ook Pensionados, arbeiders verenig je!

 

Pensioenen omlaag, de zorg verslechtert, alles ten gunste van kapitaal en oorlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s