Wuhan en het spook van de pandemie

Chicago – Sinds december zijn bijna 3000 gevallen van het nieuwe Wuhan coronavirus officieel geregistreerd op het vasteland van China; 82 mensen zijn gestorven. Sommige medische onderzoekers vrezen dat het werkelijke aantal beduidend hoger zou kunnen liggen. Er zijn ook gevallen gemeld in buurlanden van Zuid-Korea tot Australië, en zelfs tot in Frankrijk. Er zijn vijf gevallen gemeld in de VS, waaronder één in mijn eigen stad.

1280px-Coronaviruses_004_lores
Elektronenmicrografie van coronavirus virussen. Foto: Content Providers: CDC/Dr. Fred Murphy.

Wuhan, een stad van 11 miljoen mensen, werd het eerst in quarantaine geplaatst. Met bijna de hele provincie Hubei nu onder quarantaine, meer dan 41 miljoen mensen, is dit de grootste medische blokkade in de geschiedenis. Krachtige en angstaanjagende videobeelden zijn opgedoken uit Wuhan’s ziekenhuizen en straten.

“Autoriteiten” kunnen wel zeggen: geen paniek. Ze lopen achter op de geschiedenis. We hebben van AIDS en andere crises geleerd om dit soort situaties met vastberadenheid en duidelijkheid onder ogen te zien, om maatregelen te nemen in onze eigen verdediging en om absolute transparantie en verantwoording te eisen van de autoriteiten. De vreselijke geschiedenis van zulke pandemieën als de Spaanse griep van 1918, die wereldwijd aan talloze miljoenen mensen het leven kostte, dwingt ons om onze verantwoordelijkheid te nemen.

Velen van ons zijn opgegroeid in arbeidersgezinnen met herinneringen aan die Spaanse griepuitbraak en hebben de namen geleerd van jonge mensen die nooit oud zijn geworden. Het is mogelijk om te wijzen op het belang van deze pandemie, die zich verspreidde over de militaire kampen en de ruïnes van de Eerste Wereldoorlog,  omdat ze net zo’n klasse-aspect van de oorlog was als de Russische Revolutie.

Het is onmogelijk om deze gezondheidskwesties te scheiden van wat Karl Marx het stofwisselingsproces van de mensheid met de natuur noemde, dat de basis vormde van zijn kritiek op het kapitalisme.

VIRUSSEN EN STAATSKAPITALISME

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn “Coronavirussen zoönosen, wat betekent dat ze worden overgedragen tussen dieren en mensen. Onderzoek wees uit dat het Ernstig Ademhalingssyndroom (de SARS-epidemie van 2004) werd overgedragen van civetkatten op mensen in het Midden Oosten, het ademhalingssyndroom (MERS) van dromedarissen op mensen. Verschillende bekende coronavirussen circuleren bij dieren die de mens nog niet hebben besmet.”

“Veel voorkomende tekenen van infectie zijn onder andere ademhalingssymptomen, koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. In ernstigere gevallen kan de infectie leiden tot longontsteking, ernstig acuut ademhalingssyndroom, nierfalen en zelfs de dood”.

Dit proces van overdracht is bekend en goed gedocumenteerd. Toch speculeren sommigen dat dit coronavirus ontsnapt is uit het National Bio-safety Laboratory in Wuhan. Het algemene gebrek aan transparantie van de Chinese regering helpt die geruchten aan te wakkeren.

Voor mij is het interessanter om op te merken dat een dergelijke high-tech, internationaal verbonden onderzoeksfaciliteit van wereldklasse gevestigd is naast de chaos van Wuhan’s “natte markt”, waar levende en dode dieren en mensenmassa’s in wisselwerking staan met geen andere regelgeving dan de marktprijs. Dit is het staatskapitalistische China in een notendop.

EEN CRISIS VAN DE GESCHIEDENIS EN DE MENSHEID

Als iemand met een aangetast immuunsysteem maakt de gedachte dat dit virus zich over de grenzen heen verspreidt me bang. Hoe erg die gedachte ook is, het spookbeeld van het coronavirus dat de klassengrenzen overschrijdt die sinds de SARS-epidemie van 2004 zijn ontstaan, is nog angstaanjagender.

De vluchtelingenkampen en concentratiekampen in Oost- en Zuid-Azië, het Midden-Oosten en het Middellandse-Zeegebied, die nu al een gebrek aan gezondheidszorg hebben, zouden wel eens vernietigingskampen kunnen worden. Het menselijk leed in het Syrische Idlib, waar het regime van Bashar al-Assad en Rusland zich op ziekenhuizen en gezondheidswerkers hebben gericht met dodelijke bombardementen, is nu al onvoorstelbaar. Hoe zouden de kinderen en ouderen in tenten, modder en kou een pandemie kunnen overleven?

De krioelende tentensteden aan de Amerikaanse westkust zien nu al de terugkeer van ziekten die ooit gedacht werden gecontroleerd of verdwenen te zijn. Een nieuw virus, zonder dat er nog menselijke antilichamen zijn ontwikkeld, zou verwoestend kunnen zijn. Als we kijken naar de gebieden waar het virus tot nu toe is ontdekt, lijken deze plaatsen mij in de frontlinie te staan.

Daarbuiten, Afrika, Latijns-Amerika … De wereld moet gezamenlijk optreden om dit te stoppen, en als het hopelijk lukt, moeten we ook nadenken over wat het allemaal betekent.

Xi Jinping geeft toe dat de uitbraak van het coronavirus een crisis is. Voor hem is het een crisis van zijn regering en zijn macht. Voor de rest van ons is het een crisis van de onderdrukking door de heersende klasse, van de racistische onmenselijkheid en van de religieuze onverdraagzaamheid. Het is een crisis van de verkeerde wending die de geschiedenis heeft genomen.

Door Tim Finnigan, eind januari 2020

Bron: News & Letters, a Marxist-Humanist Organization, Wuhan and the specter of pandemic

Wuhan en het spook van de pandemie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s