Van de Maghreb tot de Perzische Golf: Hoe te strijden tegen oorlog en armoede?

Openbare discussie-bijeenkomst
georganiseerd door
A Free Retriever’s Digest en arbeidersstemmen.nl

Zaterdag 29 februari 2020

English-Dutch_Invitation

De oorlogen in Syrië en in Libië treffen niet alleen de bevolking van deze landen, maar ook de arbeiders en werkloze proletariërs van Irak, Iran, Libanon, Egypte. Het gevolg daarvan zijn rellen en revoltes in deze landen tegen de plaatselijke onderdrukkers en uitbuiters, soms stakingsbewegingen die het perspectief van een revolutie kunnen openen.

Ook de Verenigde Staten, Rusland, Turkije en landen van de Europese Unie zijn betrokken in deze oorlogen. Soms door direct militair ingrijpen, vaak door het steunen van plaatselijke regimes, of van de oppositie, van bepaalde legers en milities. Alle zijn met elkaar slaags om het beheersen van de rijke olie- en gaswinning. Daarnaast zien we het profiteren van de vluchtelingenstromen die op gang komen door de oorlogen en de armoede.

De arbeiders, zowel de werkenden als het over de hele wereld groeiende leger van werklozen, zijn het eerste slachtoffer van wat in feite oorlogen zijn tussen imperialistische staten. Zij worden gedood, verwond, raken getraumatiseerd en blijven totaal verarmd achter. In de rijkere landen ‘betalen’ zij de uitgaven voor de imperialistische oorlog met een achteruitgang van hun lonen (eerst ten opzichte van de winsten, daarna absoluut), uitkeringen, pensioenen, het aantasten van de medische en sociale zorg, en van het onderwijs. Sluipend gaan bepaalde belastingen en heffingen omhoog, de werkdruk stijgt, de werkloosheid daalt … op papier. Elke nieuwe generatie jongeren in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten (ca. 30% van de bevolking) dient als voetvolk en kanonnenvoer, of rot weg in krottenwijken. In rijkere landen werkt men aan herinvoering van de dienstplicht; in Nederland nooit afgeschaft, sinds 2020 ook voor vrouwen.

Tijdens de bijeenkomst discussiëren we na een korte inleiding over de oorzaken van deze oorlogen, hun gevolgen en op welke wijze hieraan een eind gemaakt kan worden.

Voor wie zich wil voorbereiden volgt hier een lijst van publicaties door de organisatoren:

Arbeidersstemmen.nl onder Blog
A Free Retriever’s Digest, Vol. 4 Issue #1
Arbeiterstimmen

Help deze Uitnodiging Discussiebijeenkomst (klik rechts en download PDF) verspreiden.

Van de Maghreb tot de Perzische Golf: Hoe te strijden tegen oorlog en armoede?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s