Over het scherm rolden …. (oproepen Dag van de Arbeid)

may1flags

1 Mei, Dag van de Arbeid, werd uitgeroepen door de oude arbeidersbeweging naar aanleiding van de stakingen en bloedige rellen in Chicago 1886 tijdens de strijd voor beperking van de arbeidsdag (Haymarket-affaire).
Sinds de parlementaire arbeiderspartijen en de vakbeweging ingegroeid zijn in de burgerlijke staat en ze het kapitaal verdedigen, is 1 Mei van een strijddag veranderd in een feestdag.
Bijna overal ter wereld is 1 Mei een verplichte ‘vrije’ dag.  Op 1 Mei vieren vakbeweging en burgerlijk links de inkapseling van de arbeiders in de loonarbeid en hun integratie in de staat.
In Nederland wordt burgerlijk-links vertegenwoordigd door de vakbeweging,  PvdA, Groen Links en SP, en geholpen door burgerlijk ultralinks (vele anarchisten, diverse trotskyistische groepjes en een enkele maoïstische splinter).

Dit jaar, onder het Covid-isolement dat de burgerlijke staat de arbeiders oplegt, wordt 1 Mei vooral digitaal gevierd. Hier volgen wat citaten uit 1 Mei-oproepen die verspreid zijn door revolutionaire groepen die het proletarisch-internationalisme trouw zijn gebleven. Ze beroepen zich alle op de Italiaanse Communistische Linkerzijde, die haar teksten graag concludeert met oproepen om de Partij opnieuw te vormen. Maar afgezien daarvan – Arbeidersstemmen deelt niet hun opvatting van de partij – zijn in deze oproepen interessante zaken te lezen.

“Van nu af aan moeten we de verdediging van de gezondheid van elke arbeider koppelen aan het perspectief van een andere maatschappij. We hebben een nieuw sociaal model nodig dat de productie niet langer in conflict brengt met de menselijke gezondheid, of met het delicate evenwicht van de natuurlijke omgeving, die al massaal in gevaar wordt gebracht door de destructieve roofzucht van het kapitaal. Nooit eerder stond de tegenstelling tussen de collectieve gezondheid en het welzijn van de mensheid in zo’n schril contrast met de logica van de winst. Zoniet zal de logica van het kapitalisme een oorlog zijn die zowat alles zou vernietigen en het kapitalistische systeem economische ruimte zou geven voor een nieuwe cyclus van accumulatie”. ICT, 29-4-2020, May Day 2020: Against the Virus that is Capitalism, http://www.leftcom.org/en/articles/2020-04-29/may-day-2020-against-the-virus-that-is-capitalism

“(…) gezondheid eerst!, zeggen ze. De offers van vandaag, de gedwongen opsluiting en het opleggen van maatregelen in ‘oorlogsfeer’, het verbieden van allerlei zaken, zoals de vrijheid van beweging, de vrijheid van demonstratie en staking, politie en leger in de straten om te controleren dat orders niet worden genegeerd, kondigen de offers van morgen aan.
De proletariërs moeten een nog strakker optreden verwachten wanneer de epidemie de dodelijke gevolgen ervan aanzienlijk heeft verminderd (behalve misschien om in de herfst of volgend voorjaar te worden vernieuwd vanwege het nu heersende gebrek aan een werkelijke bescherming van de menselijke gezondheid), omdat de kapitalisten de winst die ze de afgelopen maanden hebben verloren zo snel mogelijk zullen willen terugwinnen. Het zijn de kapitalisten, zoals als kind nu weet, die de behoeften van de kapitalistische economie aan de burgerlijke politieke macht dicteren”. Le Premier mai au temps du coronavirus, http://www.pcint.org/40_pdf/01_Positions-pdf/01_01_fr-pdf/200425_1-mai-coronavirus.pdf

“De huidige ontwrichting van het levensritme moet ons niet alleen het falen van het kapitalisme leren, maar ook dat de arbeidersklasse het zonder het kapitalisme kan stellen, dit hele sociale en economische systeem. Het is de bourgeoisie die de arbeidersklasse nodig heeft en niet andersom.
De internationale arbeidersvijandige solidariteit van de bazen, die het bestaan van de arbeidersklasse aanvallen, moet worden bestreden met de internationale solidariteit van de arbeidersklasse die strijdt voor haar emancipatie en voor het heil van de hele mensheid”. PCint (Florence), MAY DAY 2020 World Capitalism, Only Concerned with its own Survival, Exploits and Abandons the Working Class to the Contagion Capitalism can and Must be Overthrown Everywhere. http://www.international-communist-party.org/English/TheCPart/PDF/Mayday_2020.pdf

“… we kunnen zeggen dat de kenmerken van dit virus perfect geschikt zijn voor de omstandigheden van de meest ontwikkelde kapitalismen. Hier vinden ze hun ideale habitat. Toch doet zijn vermogen om de “dodelijke normaliteit” te verstoren niets anders dan het veranderen in een dodelijke noodsituatie: potentieel dodelijk, zelfs met betrekking tot het vermogen van het systeem om de omstandigheden van zijn overleving, die nu onder zware druk staan, te produceren en te reproduceren. De onzekerheden over het herstel van de economie na de langdurige blokkade (waarvan Marx de potentiële dodelijkheid voor het kapitaal voorzag) dwingen de leidinggevenden aan te dringen op verdere groei van de publieke en private schulden om de liquiditeit van het systeem te vergroten en te voldoen aan de algemene behoefte aan liquiditeit. Het onbekende zit hem in de houdbaarheid van de verdere schuldenlast en in het risico dat een mogelijk (waarschijnlijk? Onvermijdelijk?) herstel van de inflatie de rente opdrijft en het hele mondiale financiële kader opblaast. Maar het echte onbekende is sociaal.” PCint (Programma), 20-4-2020, Manifestazioni virali della crisi. https://www.internationalcommunistparty.org/index.php/it/165-flash/2745-manifestazioni-virali-della-crisi. Translation from Italian into French by  Ph.B: http://pantopolis.over-blog.com/2020/04/la-mortelle-normalite-manifestations-virales-de-la-crise.html


Zie ook:  Wat de arbeiderklasse is en wat ze kan zijn.

Over het scherm rolden …. (oproepen Dag van de Arbeid)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s