Uitnodiging tot discussie over Wagners stellingen over het bolsjewisme

Stellingen over het bolsjewisme, geschreven in 1933 door Wagner, is onder radencommunisten een van de meest invloedrijke teksten over de revolutie in Rusland. Meer dan 100 jaar later is deze revolutie nog steeds een bron van felle controverses tussen de verschillende en vaak tegenstrijdige lessen die geleerd zijn over de relatie tussen raden, staat en partij. Wagner bood een samenhangend historisch kader, waarbij hij stelde dat de revolutie in Rusland een burgerlijke revolutie was, net als voor hem Otto Rühle.

De stellingen hebben hun felle aanhangers en hun felle tegenstanders. Sinds de jaren dertig heeft de discussie een eenvoudige herhaling van argumenten laten zien en is het niet gelukt om tot nieuwe bevindingen te komen. Sommige deelnemers onderstreepten de geleerde lessen na de gebeurtenissen, anderen het niveau van begrip op historische momenten. Daarnaast heeft de geschiedenis haar licht laten schijnen op bepaalde ontwikkelingen in de Sovjet-Unie en in China die Wagner slechts gedeeltelijk heeft voorzien. Met name het gedeelde standpunt over het geheel of gedeeltelijke burgerlijke karakter van de revolutie in Rusland kan worden betwijfeld.

Het doel van een discussie kan nooit eenstemmigheid zijn, maar moet zijn dat men elkaars argumenten begrijpt om de verschillende stellingnames van de deelnemers te verhelderen. Daarom is de voorgestelde discussie:

  • op een beschermd deel van deze site, niet zichtbaar in het openbaar
  • gemodereerd, waarbij de vrije uitwisseling van ideeën wordt bevorderd zonder ‘flaming’
  • In een tweewekelijks ritme wordt een deel van de stellingen zichtbaar en kunnen de deelnemers commentaar geven op Wagner en andere deelnemers.
  • meertalig, voorlopig Engels, Duits en Nederlands met een maximum aan vertalingen (binnen bepaalde grenzen).

Voor deelname kan je – voor 8 juni 2020 – een mail sturen naar LeftWingCommunism AT protonmail.com (waar AT = @) met vermelding van de talen waarin je kan lezen, en de talen waarin kan je schrijven.

Uitnodiging tot discussie over Wagners stellingen over het bolsjewisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s