COVID-19: genocide in Amerikaanse verpleeghuizen

… en niet alleen daar, na de verhalen uit Spanje en … Nederland

Foto: Stefan Jeremiah

De VS had een eerlijke waarschuwing. Een van de eerste uitbraken van COVID-19 was in een verpleeghuis in Kirkland, in de staat Washington. De ziekte verspreidde zich snel onder de bewoners en het personeel.

De boodschap van Centers for Disease Control and Prevention was expliciet: “Het is van cruciaal belang dat langdurige zorginstellingen actieve maatregelen nemen om de invoering van COVID-19 te voorkomen” (18 maart).

Desondanks hebben bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor begeleid wonen naar schatting 43% van de Amerikaanse sterfgevallen door het virus voortgebracht. Hoe erg is dit? Deze sterfgevallen hebben zich voorgedaan in een groep die slechts 0,6% van de bevolking uitmaakt. In elke andere situatie zouden deze aantallen het spookbeeld van genocide naar voren hebben gebracht.

De zwaarst getroffen staat, New York, had ook de meeste sterfgevallen in verzorgingstehuizen en aanleunwoningen, al 6.381 op 12 juni. Dit werd verergerd door het besluit van gouverneur Andrew Cuomo om duizenden COVID-19 patiënten naar deze faciliteiten te sturen.

BANG, VERWAARLOOSD EN EENZAAM GESTORVEN

Cuomo is nauwelijks de enige met bloed aan zijn handen. De eerstvolgende zwaar getroffen staat, New Jersey, deed hetzelfde en medio mei waren 5.368 mensen overleden. Op 20 mei meldde de Minneapolis Star-Tribune dat Minnesota nog steeds COVID-19 patiënten naar verpleeghuizen stuurde, ondanks dat 80% van de 600 sterfgevallen in de staat zich daar voordeden.

De meesten van hen die stierven waren ook in lockdown, geïsoleerd van familie en vrienden. Zoals een vrouw uit New Jersey vroeg: “Is mijn moeder bang, verwaarloosd en alleen gestorven?”

Maar dit schandaal werkte op twee manieren. De verpleeghuizen met winstoogmerk van New York tot Californië hebben veel Medicaid-patiënten op straat gezet – ten gunste van de meer winstgevende (met $600 per dag) COVID-19 Medicare-patiënten.

Zo reduceert het kapitalisme de “gezondheidszorg” tot een machine van de dood. Maar menselijk zijn is oneindig veel meer dan iemands waarde in geld. Om aanwezig te zijn wanneer een “verwarde” oudere vrouw zich plotseling met een briljante helderheid een dag in 1935 herinnert, is getuige te zijn van een wonder.

Om een geliefde uit een coma te zien ontwaken en horen hoe ze haar dromen beschrijft, en jouw plaats daarin, is met geen geld te betalen.

HET OPSLAAN VAN MENSEN

Een andere factor die deze situatie nog erger heeft gemaakt is dat COVID-19 lockdowns het soms onmogelijk hebben gemaakt voor ombudsmannen om patiënten te controleren. Dat wil zeggen, als er al zulke diensten zijn.

Veel voorzieningen die arme en kwetsbare gemeenschappen in Chicago dienen, bijvoorbeeld, krijgen weinig toezicht van het Illinois Department of Public Health of andere autoriteiten. Op een West Side faciliteit werden 101 van 200 voornamelijk Afrikaans-Amerikaanse bewoners positief getest. Meer dan de helft van de sterfgevallen in Illinois is in verzorgingstehuizen geweest – 3.433 van de 6.398 inwoners per 7 juni.

Deze genocide op zieken en ouderen, met al zijn dimensies van ras en klasse, moet vierkant worden aangepakt en een keerpunt worden in de manier waarop leeftijd en ziekte worden opgevat. Op dit moment is de menselijke kwetsbaarheid gereduceerd tot een dunne brug van dollarbiljetten over een afgrond die ziekte en ouderdom even gulzig opslokt als de oorlog de jeugd en de gezondheid.

Gerry Emmett, 1 juli 2020

Bron
COVID-19: U.S. nursing home genocide, verschenen in in het juli-augustus 2020 nummer van News & Letters.

COVID-19: genocide in Amerikaanse verpleeghuizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s