Turkije in het centrum van plaatselijke oorlogen

Kaukasus

Het volgende artikel laat zien hoe Turkije in het centrum van plaatselijke oorlogen staat en balanceert tussen de krachten tussen Moskou en de NAVO. Het kan bijdragen aan een begrip van hoe “het imperialisme van het Turkse kapitaal een strategie en leiderschap presenteert die (…) druk uitoefenen, dan weer stoppen met druk, zich heroriënteren in politiek, economisch en militair opzicht. Hun kracht wordt niet tegengehouden door een beperkte publieke strijd in een of meerdere gebieden waarin zij interveniëren. De fundamenten van deze strategie en leiding worden duidelijk als we de essentie begrijpen van de geschiedenis van langdurige confrontaties, aspiraties, openlijke strijd, coalities en opportunistische verschuivende allianties (Israël, moslimbroederschap, Rusland, Duitsland, EU, VS, Qatar…), ressentimenten en nationalistische aspiraties uit het verleden en het heden, wapencapaciteiten, zakendoen, bepalende factoren en geostrategische bewegingen”. (Anibal, Van Libië tot Nagorno-Karabach: Misvormende sluiers

De overwinning van de Azerbeidzjaans-Turkse troepen in de tweede Karabach-oorlog zal leiden tot een aanzienlijke versterking van Turkije

De twee leiders van de mogendheden begrijpen elkaar heel goed, want ze regeren met vergelijkbare methoden. Ze sluiten wederzijds voordelige economische overeenkomsten en zijn het eens over de verdeling van de invloedszones in verschillende landen. Beiden verzetten zich tegen de pogingen van het Westerse blok om de planeet te beheersen – hier zijn hun belangen vergelijkbaar.  Tot slot nemen beide landen wraak voor de vernederingen in het verleden, terwijl ze zich verheffen, breiden ze hun militaire en politieke invloed uit, of, zoals men ooit zei, hun levensruimte. Maar het probleem is hier dat de gebieden waarvoor ze belangstelling hebben,  elkaar overlappen.

De overwinning van de Azerbeidzjaans-Turkse troepen in de tweede Karabach-oorlog zal leiden tot een serieuze versterking van Turkije in de zuidelijke Kaukasus. Het staat achter Azerbeidzjan en het wint, terwijl Rusland achter Armenië staat en Armenië verliest. Maar wat betekent dat? Het betekent dat na Azerbeidzjan Georgië zal afdrijven in de richting van Turkije.

Het gebeurt al. Zowel omdat Abchazië en Zuid-Ossetië bezet zijn door het Russische leger en pro-Russische separatisten, als omdat Turkije naar Georgië komt met zijn investeringen en daar ondernemingen vestigt. Turkije en Azerbeidzjan zijn de grootste handelspartners van Georgië geworden, samen met Rusland.

Georgië blokkeert de militaire leveranties aan Armenië, de bondgenoot van Rusland, maar Georgië zal nog dichter bij Turkije komen en het als instrument tegen Rusland en de door Rusland gecontroleerde separatisten gebruiken.  Dat zal sneller gebeuren dan tot dusver, aangezien de rol van Turkije is veranderd en het land de kans krijgt om de zuidelijke Kaukasus te domineren. En als de anti-Russische partijen de verkiezingen in Georgië winnen, zal het proces nog intensiever zijn.

In feite is elk nauwkeurig schot dat de Azerbeidzjaans-Turkse strijdkrachten op het Armeense leger hebben geschoten, een schot op de Russische staat. Het Kremlin lijkt te hebben besloten dat het voor hen zo belangrijk is om Armenië te straffen voor de fluwelen revolutie en de benoeming van pro-Amerikaanse ambtenaren in de regering dat ze tot nu toe deze geopolitieke factor hebben genegeerd.

Het is waar dat Turkse analisten nu zeggen dat Rusland zich binnenkort met het conflict zal bemoeien, dat het nog lang niet aan de kant kan blijven staan en dat het Armenië niet uit elkaar kan laten scheuren – juist om de bovengenoemde redenen. Maar zelfs als het dat wel doet, zal het weinig veranderen in de machtsverhoudingen.

Als Rusland niet ingrijpt, zal het laten zien dat Turkije machtiger is in de zuidelijke Kaukasus, omdat de Russische bondgenoot straffeloos kan worden geslagen. Als het land ingrijpt en probeert de opmars van Azerbeidzjan tegen te houden, kan dat leiden tot een sterke complicatie van de betrekkingen met dit land en de volledige overgang van het land naar de Turkse kant. Als de Azerbeidzjaans-Turkse troepen tegen die tijd slechts een klein deel van de bezette districten van Armenië hebben ingenomen, zal het toch nog steeds een succes lijken, zij het gedeeltelijk, als argument voor de pro-Turkse oriëntatie van Georgië.

Moskou wil zich duidelijk niet mengen in het Karabach-verhaal. Het houdt niet van Pashinyan; het wil vanwege hem niet weer een conflict met Turkije aangaan. Bovendien vormen Nagorno-Karabach en de zeven door Armenië bezette districten het internationaal erkende grondgebied van Azerbeidzjan, en hoewel de gebeurtenissen in Oekraïne en het Midden-Oosten keer op keer laten zien dat het internationale recht weinig betekent voor de huidige machthebbers, is het niet in het belang van Rusland om de risico’s te vergroten en zichzelf onder nieuwe sancties te plaatsen.

Moskou kan Ankara asymmetrisch beantwoorden – in Syrië en Libië. De afgelopen dagen zijn er tekenen van activiteit van Assad en zijn leger in het Idlib-gebied en van Haftar en zijn strijders van de LNA (Libisch Nationaal Leger) in Libië. Daar worden acties tegen Turkse en pro-Turkse troepen steeds waarschijnlijker. Turkse Bairaktariërs zullen hen echter ontmoeten in de buurt van Tripoli en Idlib, en de met Russische steun gevormde legers hebben daar tot nu toe niets aan kunnen doen, zoals de militaire campagnes van 2020 in Syrië, Libië en Nagorno-Karabach hebben laten zien.

De confrontatie tussen Rusland en Turkije vindt nu op drie fronten plaats. En het belangrijkste is dat er meer en meer centra van confrontatie zijn. In 2015 was het front alleen Syrië, in 2020 kwam daar Libië bij, en nu de zuidelijke Kaukasus. Wat gebeurt er morgen? Georgië? 

Michael Meer, 9-10-2020

Vertaald uit het Russisch: Победа азербайджано-турецких сил во второй карабахской войне приведет к серьезному усилению Турции met behulp van http://www.DeepL.com/Translator (free version)

Turkije in het centrum van plaatselijke oorlogen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s