Brazilië: Maaltijdbezorgers in São José dos Campos staken al 6 dagen

Ondanks het indrukwekkende organisatievermogen van deze arbeiders, dreigt de beweging te worden verstikt als ze niet kan uitbreiden en steun kan krijgen van andere sectoren.

  • Passa Palavra update:
    Na zes dagen van mobilisatie hebben de bezorgers in São José dos Campos hun staking opgeschort tot 28 september. Op deze dag roepen ze een nationale staking uit vanwege een ontmoeting met vertegenwoordigers van iFood.

Deze donderdag, 16 september, gaan de bezorgers van São José dos Campos hun 6e stakingsdag in. Dit is ongetwijfeld de langste staking van deze categorie in het land.

De beweging begon op 11 september, na de oproep tot een “nationale staking tegen het app-terrorisme”. In tegenstelling tot de andere steden duurde de strijd in São José dos Campos echter langer dan de geplande datum en ging hij door tot op dit moment.

De belangrijkste eis van de stakers is de verhoging van de tarieven, die door de opeenvolgende aanpassingen van de brandstofprijzen steeds meer achterhaald zijn. Zij garanderen dat zij pas weer aan het werk zullen gaan als de aanvragen daadwerkelijke verbeteringen voorstellen.

Sinds zaterdag zijn motoboys en bikers georganiseerd in kleine groepjes die verdeeld zijn over de belangrijkste leveringspunten in São José dos Campos, de collega’s “tegenhouden” die bestellingen komen ophalen en hen informeren over de staking en de eisen. Er zijn er ook die de “rondes” doen, d.w.z. dat ze de stad rondgaan om water en voedsel te leveren aan degenen die bij de blokkades staan en ook helpen om commerciële punten met minder verkeer lam te leggen.

De staking heeft reeds gevolgen gehad voor het hele leveringsnetwerk in de stad. Veel winkels zijn gedwongen hun app-platforms te sluiten, omdat er geen motorkoeriers beschikbaar zijn om bestellingen op te halen. Wanhopig door het verlies van inkomsten zijn restauranteigenaren begonnen druk uit te oefenen op iFood – de belangrijkste app in de stad en in het land. iFood’s gespecialiseerde afdeling voor relaties met bezorgers heeft contact opgenomen met enkele van de koeriers die het meest betrokken zijn bij de staking, maar heeft tot nu toe nog geen concrete antwoorden gegeven op hun eisen.

Een ander opmerkelijk feit met betrekking tot de mobilisatie is de eenwording tussen Cloud- en OL- bezorgers, twee verschillende werkregimes binnen iFood die meestal leiden tot gevechten en concurrentie tussen de bezorgers.

Elke avond, na het einde van de werkdag in de restaurants, komen de bezorgers bijeen om te overleggen of de staking de volgende dag zal worden voortgezet. Ondanks het indrukwekkende organisatievermogen van deze arbeiders loopt de beweging het risico te verstikken als ze er niet in slaagt zich uit te breiden en steun te krijgen van andere sectoren van de stad, of zelfs van motorrijders en bikers uit andere regio’s. Het gebrek aan zichtbaarheid in de media is een ander obstakel dat moet worden overwonnen, aangezien het behoud van een goed imago bij de gebruikers een vitaal punt is voor de apps.

Als werknemers die per rit worden betaald, hebben deze bezorgers al dagenlang niets verdiend. Het ontbreekt hen niet aan de wil om te vechten, maar er dreigt een gebrek aan geld.

Om dit probleem te overwinnen, werd een virtuele campagne georganiseerd om geld in te zamelen voor de staking. Andere solidariteitsacties, zoals naar de wegversperringen gaan, video’s opnemen ter ondersteuning, of zelfs helpen om de staking bekend te maken, zijn op dit moment van fundamenteel belang. Het resultaat van de staking in São José dos Campos is van doorslaggevend belang voor uberwerkers in het hele land: de overwinning kan een impuls geven aan de organisatieprocessen op veel andere plaatsen.

Op dit beslissende moment kunnen we niet stil blijven zitten. Laten we de bezorgers van São José steunen!

Na zes dagen van harde strijd hebben de bezorgers van São José dos Campos de staking opgeschort.
Ze roepen op tot een nieuwe #brequedosapps in heel Brazilië voor de 28e.

Vrienden van Cachorro Louco

Vertaling van Entregadores de app de São José dos Campos completam 6 dias em greve in Passa Palavra 16-9-2021.

Brazilië: Maaltijdbezorgers in São José dos Campos staken al 6 dagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s