Guadeloupe, Martinique : resten van de kolonisatie

Vier weken van strijd, demonstraties, dan een algemene staking van een week. Maar de TV-stations in Frankrijk vertellen ons er pas achteraf over, als ze beelden van plunderingen hebben. En ze gooien alles door elkaar, rechtvaardigen het sturen van de Raid en de GIGN, alsof de West-Indiërs terroristen zijn.

Guadeloupe is een departement dat deel uitmaakt van Frankrijk. Het heeft zijn eigen nummer: 971. Dat is wat officieel is. De realiteit is dat de staat op Guadeloupe veel minder geld investeert per inwoner: gemiddeld 116 euro, terwijl dat in continentaal Frankrijk 176 euro is. De werkloosheid is drie keer zo hoog. Guadeloupe heeft bijna geen industrie; het blijft in de grond steken, in de landbouw, en produceert alleen suikerriet en bananen. Zoveel zelfs dat groenten en fruit moeten worden ingevoerd.

De bevolking van West-Indië voelt de onrechtvaardigheden niet zoals men ze op het vasteland van Frankrijk zou voelen. Omdat de helft van het land, waarop de enige rijkdom van het eiland groeit, aan een paar blanke families toebehoort. Omdat de hele economie gedomineerd wordt door dit handjevol grote families. En omdat deze grote families de directe afstammelingen zijn, vaak al 4 eeuwen lang dezelfden, van de slavenhouders die hun fortuin begonnen te maken met suiker, bewerkt door slaven: zwarten die zij in Afrika gingen kopen.

Ook op Guadeloupe en Martinique zijn het deze families, de Hayots, Despointes, Barbotteau, Vivès, Reynal, de Lucy en Aubéry, die het leeuwendeel van de economie in handen hebben. Het merk Carrefour in West-Indië en op Réunion, Danone, Clément rum, Monsieur Bricolage of Decathlon, het is allemaal van de Hayot-groep.

Deze machtige bedrijven leggen hogere prijzen op dan in Frankrijk, en lagere lonen. Maar het is niet alleen de koopkracht die mensen verontwaardigd maakt. Het is ook de steun van Frankrijk, dat hen altijd heeft verdedigd. Alles wat de eilanden aangaat, wordt vanuit Parijs beslist. Het is ook de pesticide, dit gif dat kanker veroorzaakt, dat alles heeft vervuild, het land, het water, de dieren en de mensen, chloordecon. Het werd gebruikt in de bananenteelt van 1972 tot 1993, hoewel het in de Verenigde Staten sinds 1977 verboden was.

Het ergste is misschien nog wel het hooghartige, minachtende gedrag van de overheersers, dat ondanks het einde van de slavernij in 1848 nog steeds voortduurt. Er is hun luxueuze levensstijl natuurlijk, maar dat niet alleen. Het is dat deze mensen apart leven, in zeer gescheiden buurten, onder elkaar, zozeer zelfs dat zij een huwelijk met een persoon van kleur als immoreel beschouwen.

De bevolking is opener dan deze “blanke Creolen”, deze “békés” zoals ze in West-Indië zeggen, die afstammen van slavendrijvers. Het maakt het verschil met de andere blanken, talrijker, die de economie bij lange na niet beheersen. Er zijn arme békés; zij worden “Blancs Matignon” genoemd in Guadeloupe, “béké goyaves” in Martinique. En het is deze hele meerderheid die lijdt onder alles: het gebrek aan werk, watertekorten, en stijgende prijzen.

In 2009 vond een grote beweging plaats: 44 dagen van demonstraties en stakingen. 49 vakbonds-, politieke, consumenten- en culturele verenigingen stelden een lijst op met 146 eisen: voor onderwijs, beroepsopleiding, openbare diensten, cultuur, enz. Samen namen zij de naam L’OCCITANE aan, wat staat voor “Beweging van het Volk”. Samen namen zij de naam LKP aan, in het Creools “Lyannaj Kont Pwofitasyon”, Alliantie tegen diefstal en misbruik van winst, tegen machtsmisbruik.

In 2021 is de vonk overgeslagen door de sancties tegen ziekenhuispersoneel dat niet over een gezondheidspasje beschikt. Maar de explosie is te wijten aan het feit dat de problemen niet zijn opgelost. Dat komt omdat regeringen in de eerste plaats het particuliere kapitalistische eigendom respecteren, ook al is dat een erfenis van de slavernij; de bevolking komt op de tweede plaats.

Vertaald met http://www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Francoise Marthelot, 29-11-2021: Guadeloupe, Martinique : les restes de la colonisation.

Spaanse vertaling: https://inter-rev.foroactivo.com/t10681-guadalupe-martinica-restos-de-la-colonizacion-francoise-marthelot-spartacus

Guadeloupe, Martinique : resten van de kolonisatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s