Nationale zelfbeschikking, kapitalistische slogan en valstrik voor de proletarische klasse

Biden en Putin beroepen zich beiden op het “recht op zelfbeschikking” om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen

Van de kant van het Russische kapitalistische imperialisme wordt met het “recht op zelfbeschikking” gezwaaid om aan zijn behoeften en pretenties te voldoen. We lezen:

De Russische president Vladimir Poetin heeft het VN-statuut gebruikt om de annexatie aan Rusland te rechtvaardigen van de bezette gebieden van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Lugansk en de regio’s Cherson en Zaporiyia, die in het kader van de Oekraïense oorlog door Russische troepen onder de voet zijn gelopen. Er is geen weg terug, heeft hij duidelijk gemaakt.

“Dit is een recht dat voorkomt in de eerste clausule van het VN-statuut dat spreekt over de zelfbeschikking van volkeren en de historische unie die onze voorouders verenigt die Rusland verdedigden,” zo heeft hij verklaard.

Aan de kant van het imperialistische NAVO-blok onder leiding van het Amerikaanse kapitaal is het “recht op zelfbeschikking” van Oekraïne heilig en motiveert het zijn steun met allerlei middelen … en inmenging.

Het zelfbeschikkingsrecht wordt aangevoerd voor allerlei kapitalistische en imperialistische doelen. Het betekent dat de uitgebuite klasse, de proletarische klasse, zich moet onderwerpen aan de natie en haar heersende bourgeoisie, en moet strijden tegen haar klassebroeders van andere naties. De bourgeoisie en haar internationale bondgenoten hebben er belang bij een strijd voor KAPITALISTISCHE doelen. Het proletariaat moet bijdragen met arbeidsinzet, sociale verzoening tussen de klassen, massa’s aan het front, doden aan de frontlinie en in het achterland, als kanonnenvoer.

Nationale zelfbeschikking heeft niet langer meer tot doel om een natie te vormen waar de burgerlijke nationale beweging voorkapitalistische omstandigheden overmeestert om kapitalistische productieverhoudingen te ontwikkelen. Nationale zelfbeschikking verschijnt nu terwijl deze verhoudingen al lang de overhand hebben in de wereld …..

Alle burgerlijke groeperingen die zowel tegenover elkaar staan als zich verenigd hebben in imperialistische blokken en coalities zijn vijanden van het proletariaat. De internationalistische strijd tegen hen allen en tegen alle staten is een vitale noodzaak voor de arbeidersklasse.

Elke oproep in een andere zin betekent deelname aan het rekruteren van proletarische sectoren voor de oorlog van de kapitalisten tegen andere kapitalisten. Dit is wat degenen die oproepen tot zelfbeschikking in de Oekraïense oorlog en elders op dit moment doen. Het is een contrarevolutionaire praktijk die we moeten bestrijden en verachten, een burgerlijke doelstelling die in strijd is met de algemene en historische belangen van de proletarische emancipatie.

Bron

Aníbal, 1-10-2022, Autodeterminación nacional, lema capitalista y trampa contra la clase proletaria. Vertaald met http://www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Nationale zelfbeschikking, kapitalistische slogan en valstrik voor de proletarische klasse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s