De algemene crisis van het kapitalisme kondigt zich aan

Nieuwe gegevens over haar omvang en nabijheid. Meer druk op de arbeidersklasse en een hoger niveau van vernietiging-devaluatie van de kapitalen

Engels, Spaans, Duits

Laten we eens kijken naar cijfers van internationale organisaties van het grootkapitaal en burgerlijke analisten

1) Het IMF waarschuwt: een derde van de wereldeconomie zal in 2023 in een recessie terechtkomen.

Een derde van de wereldeconomie zal dit jaar getroffen worden door een recessie, zei IMF-directeur Kristalina Georgieva zondag, en waarschuwde dat de wereld in 2023 een “moeilijker” jaar tegemoet gaat dan in 2022.

“De VS, China en de eurozone vertragen tegelijkertijd. De helft van de Europese Unie zal in recessie zijn en in de komende maanden zal de groei van China negatief zijn en het effect daarvan op de regio en op de wereldwijde groei zal negatief zijn”, aldus Georgieva in een interview met CBS.

Volgens haar “is de groei van China in 2022 sterk vertraagd en is de Covid-uitbraak slecht nieuws voor China en wereldwijd”.

Volgens Georgieva moet de wereldeconomie haar toeleveringsketens diversifiëren om niet zo afhankelijk te zijn van één land als China. “Het gaat niet alleen om kosten,” zei ze.

In het geval van de Verenigde Staten merkte de IMF-directeur op dat “het een recessie zal kunnen vermijden dankzij de kracht van de arbeidsmarkt.” Tegelijkertijd benadrukte ze dat “dit betekent dat de Federal Reserve de rente zal moeten blijven verhogen” om de inflatie te bestrijden.

Recessie en inflatie

De dreiging van een recessie heeft de afgelopen maanden boven de belangrijkste economieën van de wereld gehangen, een periode waarin de meeste centrale banken een restrictiever monetair beleid hebben gevoerd om de inflatie te beteugelen, ondanks de gevolgen die dit kan hebben voor de economische groei.

Naast de hoge sociale kosten die deze maatregelen met zich mee kunnen brengen, herinneren de analisten van Schroder eraan dat “recessies in ontwikkelde economieën noodzakelijk zijn om de inflatie te beteugelen”.

El FMI avisa: un tercio de la economía mundial caerá en recesión en 2023

2) De Wereldbank waarschuwt voor een schuldencrisis in ontwikkelingslanden

olgens het laatste rapport van de internationale financiële organisatie loopt bijna 60% van de armste landen al een groot risico op overmatige schuldenlast of verkeert direct in deze situatie.

De Wereldbank (WB) waarschuwde dinsdag dat stijgende rentetarieven en een vertraging van de wereldwijde groei kunnen leiden tot een schuldencrisis in veel ontwikkelingslanden.

De armste landen die in aanmerking komen voor leningen van de Internationale Ontwikkelingsassociatie (IDA), een lid van de Wereldbank, besteden nu meer dan een tiende van hun exportinkomsten aan de aflossing van hun openbare en door de overheid gegarandeerde langetermijnschuld. Eind 2021 bedroeg de buitenlandse schuld van alle ontwikkelingseconomieën – zowel lage- als middeninkomenseconomieën – 9 biljoen dollar, meer dan het dubbele van tien jaar geleden. In dezelfde periode is de totale buitenlandse schuld van de armste landen bijna verdrievoudigd tot 1 biljoen dollar.

Debt-Service Payments Put Biggest Squeeze on Poor Countries Since 2000

3) Vooruitzichten 2023. Inflatie, rente, schuldenrecessie, de stijgende waarde van de dollar, obligatiemarkten

Irene Mia, redacteur van het International Institute for Strategic Studies (IISS), een denktank over veiligheid, politieke risico’s en gewapende conflicten, schat het aantal militaire confrontaties op aarde op 33 in 2022.

De snelle stijging van de rente heeft de inflatie, die in 2023 nog steeds volksvijand nummer één zal zijn voor de economische en monetaire autoriteiten, niet kunnen beteugelen. Het Centre for Economics and Business Research (CEBR) voorspelt dat het mondiale BBP in 2022 voor het eerst de 100 biljoen dollar zal overschrijden.

Dit Britse adviesbureau voorspelt dat China in 2036 de VS zal inhalen als grootste wereldeconomie. “Recessie is onvermijdelijk met de huidige kredietvoorwaarden en de razendsnelle reactie van de centrale banken om op te treden tegen de prijsspiraal”, verklaart Kay Daniel Neufeld, directeur prognoses bij het CEBR.

Een analyse die overeenstemt met de voorspelling van het IMF dat meer dan een derde van de internationale activiteit zal inkrimpen met een kans van 25% dat het mondiale BBP met minder dan 2% zal groeien, het plafond dat de productieve recessiegrens van de wereld bepaalt.

Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan zullen goed zijn voor meer dan een derde van de mondiale productie, terwijl Europa zal terugvallen tot minder dan een vijfde van het mondiale BBP. Dit jaar wordt het keerpunt van deze verre toekomst gemarkeerd.

De dollar zal de toegang tot wereldwijde financiering duurder maken. De greenback steeg in september tot het hoogste niveau in decennia – met bijna 20% – ten opzichte van een mandje van valuta’s die in de internationale reserves van de centrale banken worden aangehouden.

De wereldwijde schuldenlast is volgens de laatste gegevens van het IMF in 2021 gekrompen, maar is nog ver verwijderd van het niveau van voor de Covid-crisis en onder spanning van de sterke dollar. Met een dubbele standaard als het gaat om het meten van het kaliber ervan. Ze daalt ten opzichte van een wereld-BBP dat ten opzichte van 2019 afneemt, waardoor ze tien punten krimpt tot 247% van de omvang van de wereldeconomie. Aan de andere kant stijgt ze tegelijkertijd naar een totaal van 235 biljoen dollar voor haar dollarwaarde.

Victor Gaspar, directeur van de fiscale afdeling van het IMF, waarschuwt dat het bedrag van de staatsschuld, de niet-financiële bedrijfsschulden en de schulden van de huishoudens in 2022 – wanneer deze worden meegeteld in de Global Debt Database van de instelling – en waarschijnlijk ook in 2023 nog verder zal stijgen als gevolg van de middelen die de regeringen overal ter wereld moeten inzetten om de inflatiespiraal in te dammen. 2023 zou echter het jaar moeten zijn waarin de eerste maatregelen van begrotingsdiscipline worden ingevoerd, zonder doelstellingen van evenwicht of consolidatie op middellange termijn.

Dit gebeurt in een sfeer van afnemend vertrouwen van beleggers in de obligatiemarkten, die in 2022 meer dan 75 miljard dollar hebben verloren. In wezen door de annulering van emissies die tijdens de tumultueuze zomer- en herfstmaanden zijn uitgesteld in obligatietransacties en in krediet- en aandelengerelateerde activa die in de greep waren van geopolitieke spanningen en renteverhogingen.

Decálogo para entender el tránsito económico y financiero entre 2022 y 2023

Elementen van internationale communistische interpretatie: Perspectieven

De opkomende crisis van overproductie van kapitaal vertoont al enkele cruciale tekenen en tendensen, die worden genoemd in de waarschuwingssignalen die het IMF en de Wereldbank afgeven. Was in de vorige internationale crisis, die in 2008 begon, bijna een kwart van het kapitaal diep gedevalueerd, nu kondigen zij aan dat dit zou kunnen oplopen tot een derde.

Dit toont aan dat de historische en dialectische beweging van de ontwikkeling en de periodieke crises van het kapitaal steeds bredere en hardere gevolgen genereert, die de door het kapitaal gebruikte middelen en hulpbronnen beperken. Het massale gebruik van monetaire middelen na de vorige crisis heeft een reeks omstandigheden gegenereerd, waarvan de huidige inflatie de meest opmerkelijke is. Deze inflatie ontvouwde zich toen het aanbod (MONETAIR) na de pandemische aanbodcrisis werd overschreden, waardoor de centrale banken, te beginnen met de FED en de Chinese CB, gedwongen werden de rente te verhogen, waardoor de stap werd gezet naar het begin van een meer diepgaande en meer geïnternationaliseerde recessieve periode van open crisis van kapitalistische devaluatie en vernietiging.

Op dit moment bevinden China, de EU en de VS zich al in deze dynamiek naar de openlijke explosie van de crisis. Tegelijkertijd lijdt de rest van de kapitalistische wereld onder de gevolgen van de schuldenlast en de moeilijkheden bij de toegang tot investeringen die daarmee gepaard gaan. De beweging van de winstvoet is nog steeds beperkt. Enerzijds verhoogt het machtigste en meest concurrerende kapitaal de winstvoet. Aan de andere kant ziet de rest hem omlaag gaan, terwijl de wereldmarkt zijn dynamiek verliest, zoals het IMF veelzeggend opmerkt. 

Verschillende activa zijn al gedevalueerd op de beurzen, en wat komt zal nog erger zijn, maar met sprongen vooruit. De cryptocurrency markt is op zijn beurt geëxplodeerd. En dit alles in een context waarin niet alleen de grote inter-imperialistische oorlog in Oekraïne zich ontvouwt, maar ook vele andere militaire conflicten en een brede verspreiding van conflictzones het kapitaal dwingen tot enorme militaristische uitgaven. Er is een kolossale kapitaalvlucht op komst, en sommige van de eerder ingezette monetaire “bazooka’s” en financiële manoeuvres zijn beperkt. Dit is zeer belangrijk met het oog op de huidige trends en de toekomst.

Daarom worden stevige druk en aanvallen op de arbeidersklasse verwacht, evenals grote concurrentie tussen de kapitalen. De twee polen die de huidige blokken van het kapitalisme vormen (VS, EU, Japan, Canada, Australië en bondgenoten tegen China, Rusland, een deel van de BRIC’s en bondgenoten, met een derde macht India, in opkomst en nog steeds zonder duidelijke keuze voor een blok) volgen hun historische koers van botsingen en wrijvingen op verschillende niveaus, bepaald door de manoeuvreerruimte en de tendensen van de rest van de kapitalistische staten in de wereld, en hun zones van imperialistische concurrentie.

Bron

Aníbal, La crisis general del capitalismo que se está incubando. Nuevos datos sobre su magnitud y su proximidad. Más presión sobre la clase obrera y mayor nivel de destrucción-desvalorización de capitales. 2-1-2023.

De algemene crisis van het kapitalisme kondigt zich aan

2 gedachtes over “De algemene crisis van het kapitalisme kondigt zich aan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s