Twee boeken rond de revolutie in Rusland

Twee van de op blog arbeidersstemmen verschenen klassieke teksten over de proletarische revolutie in Rusland zijn onlangs in boekvorm gepubliceerd:

  • Henriette Roland Holst-Van der Schalk, De strijdmiddelen van de sociale revolutie.
  • Willy Huhn, Trotski – de mislukte Stalin.

Willy Huhn, Trotski – de mislukte Stalin

In tegenstelling tot de door hem zelf gecreëerde mythe, heeft Trotski het stalinisme praktisch voorbereid en theoretisch onderbouwd. Maar Huhn graaft dieper dan dit. Hij onderzoekt de wortels van niet alleen stalinisme en trotskisme, maar ook van het bolsjewisme en Lenin’s theorie. Deze ideologieën verwachtten alle heil van de staat, met name van de vorm die deze aannam in de Duitse oorlogseconomie aan het begin van de 20ste eeuw.
Willy Huhn had een afkeer van heilsprofeten. Hij valt niet in smaak bij wie daarnaar op zoek zijn. Daarentegen biedt dit boek veel gelegenheid tot kritische reflexie, ook op de inhoud van sommige van Huhn’s stellingen.

  • Paperback ‏ : ‎ 245 pagina’s
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 979-8858526360
  • Afmetingen ‏ : ‎ 12.85 x 1.42 x 19.84 cm
  • Prijs : € 9,90

Henriette Roland Holst-Van der Schalk, De strijdmiddelen van de sociale revolutie

Dit boekje is vooral van betekenis voor het begrijpen van de tactieken van de massademonstratie en de massastaking voor de proletarische bevrijdingsstrijd tegen de imperialistische oorlog en voor de wereldrevolutie. Daarbij ligt de nadruk op morele factoren in de klassenstrijd, die Roland Holst stelt tegenover het gebruik van fysiek geweld.

Ondanks dat zij in dit boekje al de ontaarding van de bolsjewistische partij voorspelde, steunde Roland Holst deze partij en de CPH totdat Stalin aan de macht kwam.

Een kritische lezer zal rekening houden met de dilemma’s waarvoor de communisten in 1918 stonden, en zijn eigen conclusies trekken. De huidige periode van milieucrises, economische problemen, politiek onvermogen en imperialistische oorlogen maakt het noodzakelijk om weer na te denken over de strijdmiddelen van de sociale revolutie.

  • Paperback ‏ : ‎ 167 pagina’s
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 979-8858554387
  • Afmetingen ‏ : ‎ 12.85 x 0.97 x 19.84 cm
  • Prijs : € 7,25

Roland Holst verwees in haar brochure van 1918 naar een belangrijke tekst van Engels. Ze liet na om te verwijzen naar een tekst van Lenin, tegen wie zij zich richtte, zonder zelfs zijn naam te noemen:


Twee boeken rond de revolutie in Rusland

3 gedachtes over “Twee boeken rond de revolutie in Rusland

Plaats een reactie