Broeders en zusters, het is tijd om in beweging te komen

Door Angry Workers of the World (GB)

charly

Veel mensen verlangen wanhopig naar strijd voor een betere wereld, maar voelen zich geïsoleerd en onzeker waarop ze hun politieke actie zullen richten. We denken dat we moeten ingrijpen, om ons heen kijken, groeien, ons mengen onder de mensen en ons bemoeien met de dagelijkse gang van zaken, met een warm hart en een koel hoofd, de blik vooruit gericht ….

  • De spanning tussen wat de maatschappij zou kunnen zijn en de heersende werkelijkheid van verdeel-en-heers zal moordend toenemen. Er zullen geen lieverkoekjes worden gebakken en er zullen geen populaire wegafkortingen zijn – de crisis zal niet weggestemd worden. Van nu af aan gaat het om zelfverdediging en zelf-organisatie van de arbeidersklasse.
  • Grote delen van wat zich tegenwoordige ‘revolutionair’ links noemt, is nergens in geworteld. We discussiëren in een zeepbel over revolutie en lopen ons te pletter op afzonderlijk kwesties en de meest recente campagne. We hebben geen klasse en we vinden dat nog ‘cool’ ook.
  • We kunnen niet gewoon ‘beginnen bij hier en nu’, we moeten in beweging komen. Ook al zijn we met weinigen, we moeten daar zijn waar het op aan komt. Voor ons betekent dat waar arbeiders in het alledaagse leven samen komen, het kapitaal confronteren en elkaar ontmoeten. Grote werkplekken zijn van centrale betekenis, buurten zijn niet onbelangrijk.
  • Ga er voor, vind een baan en leer. Of ga naar nieuwe plekken en vraag. Ontdek hoe mensen zich organiseren en waarom niet. Help langzaam structuren op te bouwen. Ons solidariteitsnetwerk komt van de grond. We ontmoeten elkaar wekelijks, bij MacDonalds, in een koffietent, in een 24-uurs kroeg. Vorm kleine groepen op het werk.
  • Verzamel alles in een regelmatig verschijnende publicatie voor de regio – dit is belangrijk! Wordt een spiegel van de klasse, help vooruit te kijken. Vergeet Twitter, richt arbeiderskranten op. Verzamel kleine verslagen van verzet op de inpakafdeling, schrijf over wat je wil en hoe je denkt over de strijd voor een klassenloze maatschappij.
  • Laten we onze ervaringen delen en contacten met elkaar opbouwen. Vergeet de schitterende etalages van organisaties en laten we open zijn en met elkaar delen wat werkt en wat niet.

Wat betekent dit?

  • We roepen niet op tot het vormen van een nieuwe organisatie, maar tot een nieuwe praktijk en coördinatie.
  • Als individu of als groep: analyseer je plaatselijke arbeidersomgeving. Zoek concentraties, conflicten, bestaande verdelingen. Tegenwoordig zijn doorslaggevend laagbetaalde baantjes en plekken waar vele migratie-arbeiders te werk zijn gesteld in belangrijke uitbuitingssituaties. Maar er zijn ook andere situaties. Laten we verslagen van wat we aantreffen met elkaar delen.
  • Begin rustig en met regelmaat, eerst in het klein, maar begin… Groepen op de werkplek en solidariteitsnetwerken in de regio zijn het begin. Daaruit kunnen we leren. Laten we regelmatige verslagen met elkaar delen, inclusief wat mislukte.
  • Aan de kranten kunnen we samenwerken. Laat verslagen van de werkplek binnen dezelfde bedrijven of branches circuleren in verschillende regio. Deel onderzoek naar de plannen van de politie en de wereldwijde verbindingen van onze klasse. Discussieer over opinieartikelen over nationalisme onder arbeiders en hoe het ons verdeelt, over valstrikken in het gezinsleven van arbeiders.

We moeten geworteld raken, want kippen zonder kop worden opgegeten. De dag na de verkiezingen zal grote teleurstelling heersen, welke ook de uitslag is. Historische lessen en standpunten voor een fundamentele sociale omvorming kunnen niet domweg in de hoofden van de arbeiders gegoten worden. Of via You Tube kanalen op hun scherm getoverd worden. Deze standpunten moeten  binnen de klasse worden doorleefd en bevochten.

We willen ons verbinden met kameraden die ongeveer hetzelfde denken. We zijn van plan dit proces centraal en zelfkritischte documenteren – als een coördinatie van arbeidersklasse initiatieven. We willen elkaar in de toekomst op bijeenkomsten ontmoeten.

Als je er aan toe bent, neem contact op.
angryworkersworld@gmail.com www.workerswildwest.wordpress.com www.angryworkersworld.wordpress.com

26 april 2017


Vertaling in het Nederlands Fredo Corvo.
Spreekt dit je aan? Mail me: fredocorvo@gmail.com

Soortgelijke artikelen onder de tag organisatie.

Broeders en zusters, het is tijd om in beweging te komen

Een gedachte over “Broeders en zusters, het is tijd om in beweging te komen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s