Uit Rusland komen steeds meer berichten binnen over sociale onrust
en de eerste tekenen van destabilisatie van de centrale staatsmacht.
Arbeidersprotesten in Jakoetië
In het verre oosten van de Russische Federatie braken arbeidersprotesten uit bij de enorme gasvelden van Gazprom in Tsjayanda. De Chayanda gasvelden voorzien China van aardgas via de enorme “Power of Siberia“-pijpleiding.
De videobeelden hierboven laten zien hoe de arbeiders zich voor hun barakken verdrongen in strijd met de richtlijnen voor sociale afstand. Medio april werd Chayanda door de autoriteiten in quarantaine geplaatst nadat ten minste zeven arbeiders positief hadden getest op Covid-19, een aantal dat later meer dan 50 bedroeg.
Volgens een lokale nieuwsbron verzamelden honderden arbeiders zich op 27 april bij Gazprom’s Chanyanda-veld in Yakutia om te protesteren tegen hun levensomstandigheden. Ze zeggen dat er onvoldoende maatregelen worden genomen om hen te beschermen, ook al is het complex een broedplaats voor Covid-19 geworden.
“Ze voeden ons met dierenvoer. We worden gehouden als varkens, zijn we varkens?” zeggen de arbeiders in de video gepubliceerd op de nieuwswebsite Yakutia.info.
We blijven citeren: “Waar is de quarantaine? Waar zijn de maskers? Er is niets! Ze hebben ons allemaal naar de slaapzalen gedreven, we dragen allerlei infecties met zich mee”.
Er zijn tests afgenomen van alle 10.500 Chayanda-veldwerkers. En nu wacht ze op de resultaten van de coronavirus test. “Volgens voorlopige gegevens, zijn er veel geïnfecteerden” zo zou het crisiscentrum gezegd hebben.
In een open brief klagen de arbeiders dat ze bijna een week in het ongewisse zijn gelaten over hun resultaten terwijl ze in krappe omstandigheden leven: “Het vermijden van lichamelijk contact is absoluut onmogelijk in dergelijke levensomstandigheden. We eten in dezelfde kantines, wassen in gemeenschappelijke baden en douches en gebruiken hetzelfde beddengoed”, schreven ze. “Samen met deze omstandigheden kan het simpele gebrek aan informatie over het lot van mensen, over het lot van besmette mensen, leiden tot onherstelbare gevolgen”.
Gebaseerd op: ‘Are We Pigs?’: Gazprom Pipeline Workers Protest Conditions Amid Coronavirus Outbreak (The Moscow Times), 1 mei 2020.
Wat gebeurt er in Rusland?
Bron: What is happening in Russia? by R.Shinov (originally from Dialectical Delinquents)
Poetin was bijna twee weken verdwenen. Toen verscheen hij op het televisiescherm en zei iets onbegrijpelijks. Het is slecht nieuws voor het Russische regime als Poetin, zelfs als hij op het scherm verschijnt, zwakte toont en zich onzeker gedraagt. Als de Russische tsaar zich zo gedraagt, leidt dat tot afwijzing door iedereen, zelfs door de hoogste bureaucratie.
Echte hulp voor de bevolking wordt bijna nooit gegeven. De mensen, zo legde hij uit, kunnen niet gaan werken, maar hij zei ook dat ze hun loon zullen behouden. Aan de andere kant verklaarden ondernemers dat het hun niet kan schelen wat Poetin zegt – of je werkt nu, of we ontslaan je. Miljoenen mensen blijven in Moskou en andere steden werken. De hele situatie met de niet overtuigende en tijdelijke verdwijning van tsaar Poetin deed me denken aan de situatie na 22 juni 1941, toen de Wehrmacht de Sovjet-Unie aanviel en het Rode Leger na het doden of gevangennemen van 3 miljoen soldaten in een paar maanden vastspijkerde. Op dat moment verdween Stalin tot 3 juli.
Poetin liet een aantal belangrijke beslissingen over quarantaine aan het oordeel van de regio’s over. Dit is ook een slecht teken voor het Kremlin. De verzwakking van het centrum gaat hand in hand met de versterking van de regio’s die speciale bevoegdheden hebben gekregen voor anticrisismaatregelen. Beide processen zijn fundamenteel verwant en wijzen beide op scheuren in het fundament van het systeem en de dreiging van “feodalisering”. Er is nu echter geen directe aanleiding voor de ineenstorting van de staat.
Daarom hebben de regionale gouverneurs de taak overgenomen. Sommige regio’s hebben vrijwel geen quarantaine ingevoerd. In de Noord-Kaukasische republiek Ingoesjetië heeft de bevolking massaal geweigerd om in quarantaine te gaan omdat de mensen geen geld hebben. Mensen zwerven vrij rond in steden en dorpen, werken, kopen eten op markten en vieren bruiloften. Dit heeft geleid tot een toename van ziekten. In Ingoesjetië worden nu dagelijks tientallen mensen met een longontsteking in het ziekenhuis opgenomen.
Het probleem is dat mensen geen keuze hebben, ze moeten gaan werken om te overleven.
Moskou
De situatie in Moskou is vreemd. De burgemeester van Moskou, Sergei Sobyanin, heeft speciale elektronische wachtwoorden ingevoerd voor degenen die met de metro naar hun werk moeten reizen. (Je kunt zo’n wachtwoord krijgen bij het gemeentebestuur of bij je baas op het werk). Voorgesteld wordt om in de toekomst speciale wachtwoorden in te voeren voor het verlaten van de woning om boodschppen te doen, maar dit is nog steeds onderwerp van discussie. De invoering van elektronische identiteitskaarten heeft echter onmiddellijk tot een ramp geleid. Aangezien niemand aan de meeste Moskovieten een loon betaalt, moeten miljoenen mensen blijven werken. Cafés, restaurants en non-food winkels zijn gesloten, maar veel bedrijven zijn open. Vroeg op woensdag (15 april) in de ochtend kwamen ongeveer 1 miljoen Moskovieten aan bij de 330 metrostations. Politieagenten wachtten hen op en controleerden hun wachtwoorden. Onmiddellijk was er een file. Duizenden mensen werden bij de smalle ingangen van de metrostations in een menigte samengeperst. Lange tijd stonden de mensen in 330 massa’s dicht bij elkaar. Er is weinig twijfel dat velen op dit moment geïnfecteerd zijn…
Voor zover ik kan zien, groeit de publieke woede tegen het regime aan de ene kant en de angst voor ziekten aan de andere kant. Dit is ook een negatief scenario voor de regering.
Dus in Rusland kunnen we zien:
- Een zekere verzwakking van de centrale macht van het Kremlin
- Versterking van de macht van de regionale besturen
- Groeiende publieke irritatie en boosheid.
Ossetië
Op 20 april braken er rellen uit in de Noordelijke Kaukasusrepubliek Ossetië (een deel van de Russische Federatie dat wordt bewoond door een volk dat Ossetiërs heet; zij zijn voornamelijk christenen en spreken een taal die dicht bij het Farsi staat). De autoriteiten in Ossetië hebben gezwegen over het werkelijke aantal coronavirusgevallen en hebben de ziekenhuisopname en de behandeling slecht georganiseerd. Als gevolg daarvan begonnen massa’s mensen in het centrum van Vladikavkaz (de hoofdstad van Ossetië) te stromen en riepen ze de regering op om de situatie te verhelpen.
Zie video over de rellen in Ossetië
Zoals verwacht heeft de maand van “zelfisolatie”, die duizenden, zo niet miljoenen mensen zonder middelen van bestaan heeft achtergelaten, tot massale ontevredenheid geleid. De dag van 20 april lijkt een keerpunt te zijn geworden. Inwoners van Vladikavkaz in Ossetië gingen naar de rally, en een deel van de politie weigerde de demonstranten te verspreiden. De demonstranten begonnen met het gooien van stenen naar de overgebleven bewakers. De politie in Vladikavkaz volgde echter de auto’s van de demonstranten en arresteerde vervolgens mensen op straat.
Rostov-on-Don
In de tussentijd vonden er in andere steden protesten plaats via het internet. In Rostov-on-Don werd in YandexMaps een zelfgeïsoleerde “rally” gehouden. Mensen schreven eisen voor een noodverklaring (in dit geval eisten ze dat de overheid verplicht werd om geld te betalen voor degenen die hun baan of bedrijf verloren hebben), sommigen roepen op tot de omverwerping van de dictatuur. Individuele gebruikers in Moskou, St. Petersburg, Jekaterinburg, Krasnoyarsk en andere steden hebben zich bij de “rally” aangesloten.
De Russische monarchie kan echter nog steeds zeer stabiel zijn, onder omstandigheden van angst en passiviteit van de bevolking.
R.Shinov
Bron: What is happening in Russia? by R.Shinov (originally from Dialectical Delinquents)