Oorlog Israël-Hamas: gezien vanuit proletarisch internationalisme?

Voorzover bekend, verschijnen er nauwelijks artikelen in het nederlands over de oorlog Israël-Hamas die uitgaan van het proletarisch internationalisme. Een engelstalig overzicht van wat er in andere talen verschijnt, is te vinden in New from internationalist sites. Niet het beste artikel – maar wel in het nederlands – is van de sekte IKS: Israël noch Palestina. Arbeiders hebben geen vaderland!. We bevelen dit artikel aan bij onze lezers bij gebrek aan beter. Voor twee korte kritieken, volgt hier een vertaling van enkele commentaren uit “New from internationalist sites”.

De IKS gebruikt deze oorlog als een gelegenheid om haar sektarische “theorie” over de “ontbinding” van de bourgeosie te bevestigen. Het kapitaal in de 21e eeuw zou geen genoegen nemen met nationalisme, dat door de IKS is gedegradeerd van de gevaarlijkste burgerlijke ideologie tot een van de ergste ideologieën. Daarom zouden beide strijdende kampen religieuze ideologieën gebruiken. Onnodig te zeggen dat inderdaad zowel Hamas als Israël religie gebruiken voor oorlog. Maar, zoals de IKS zelf toegeeft, wordt deze “opium van het volk” al gebruikt sinds de zogenaamd “progressieve” opgaande periode van het kapitalisme:

“(…) Nationalisme is een van de ergste ideologieën die de bourgeoisie heeft uitgevonden. (…) Als klap op de vuurpijl gaat deze oorlog gepaard met het gif van religieuze propaganda, het soort dat het meest demente fanatisme creëert. (…) bevestigt duidelijk dat religie “de opium van het volk” is, zoals de revolutionairen van de 19e eeuw het uitdrukten. Het doel van religie is om de uitgebuitenen en onderdrukten te troosten. Degenen voor wie het leven op aarde een hel is, wordt verteld dat ze na hun dood gelukkig zullen zijn, op voorwaarde dat ze hun verlossing weten te verdienen. En deze verlossing wordt ingewisseld voor offers, onderwerping, zelfs het opgeven van hun leven in dienst van de ‘heilige oorlog’.
Het feit dat aan het begin van de 21e eeuw ideologieën en bijgeloof die teruggaan tot de oudheid of de middeleeuwen nog steeds op grote schaal worden gebruikt om mensen ertoe te brengen hun leven op te offeren, spreekt boekdelen over de staat van barbarij waarin het Midden-Oosten, samen met vele andere delen van de wereld, zich bevindt. (…)”
. Door ons vet gemaakt.

Tot zover de IKS. Het idee van een “ontbinding” van de bourgeoisie leidt ertoe dat de IKS de vorming van imperialistische blokken rond de VS en China ter voorbereiding op een Derde Wereldoorlog ontkent. Terwijl de IKS zegt: “Vandaag bewapenen en pushen de bourgeoisie van Libanon, Iran en waarschijnlijk ook Rusland Hamas”, blijft de rol van China onbenoemd. (Commentaar van F.C.)

Commentaar van de IGCL
“En zij [IKT] leggen uit waarom, naar onze mening, het standpunt van de IKS, hoewel duidelijk internationalistisch ‘op zichzelf’ en ‘geldig in alle omstandigheden’, maar dat elke dynamiek van imperialistische polarisatie naar veralgemeende oorlog verwerpt, grotendeels ontoereikend is vanuit het oogpunt van degenen die streven naar de politieke leiding van de strijd van onze klasse.”
Noot van IGCL toegevoegd aan haar reproductie van de verklaring van de IKT: https://igcl.org/The-Latest-Butchery-in-the-Middle

Oorlog Israël-Hamas: gezien vanuit proletarisch internationalisme?

Plaats een reactie